Margrit Kennedy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Margrit Kennedy
Født 21. november 1939
Chemnitz
Død 28. desember 2013
Steyerberg
Nasjonalitet Tyskland

Margrit Kennedy (født 21. november 1939 i Chemnitz, død 28. desember 2013 i Steyerberg[1]) var en tysk professor i arkitektur, byplanlegger, økolog og forfatter, kjent som debattant i rente- og pengespørsmål og som en av verdens ledende rentekritikere.

Hun utdannet seg først til arkitekt med vekt på by- og regionalplanlegning ved den tekniske høyskolen i Darmstadt og arbeidet som byplanlegger og økolog i Tyskland, Nigeria, Skottland og USA. I 1972 tok hun mastergrad i «Urban and Regional Planning» og i 1979 doktorgrad (PhD) i «Public and International Affairs» ved University of Pittsburgh i Pennsylvania. Hun deltok i forskningsprosjekter i regi av OECD og UNESCO i femten land, ledet forskningsområdet økologi/energi og kvinneprosjekter i den internasjonale byggutstillingen 1979-1984 og var gjesteprofessor i byøkologi ved Universität Kassel 1984-1985. Fra 1985 deltok hun i oppbyggingen av økolandsbyen Lebensgarten i Steyerberg som ligger på området til en tidligere sprengstoffabrikk fra andre verdenskrig. I 1991 ble hun utnevnt til professor i arkitektur (økologisk bygningsteknologi) ved Universität Hannover.

Inspirert av bl.a. Silvio Gesell var hun aktiv i rente- og pengedebatten fra 1980-tallet. Hun gikk inn for lokale valutaer, men også nasjonale reformer av pengevesenet. Kennedy skrev flere bøker om rentefri økonomi. Hennes mest kjente bok er Geld ohne Zinsen und Inflation, som er oversatt til 22 språk og utgitt på norsk av J.W. Cappelens Forlag under tittelen Det nye pengesystemet.

Hun var gift med professor Declan Kennedy (født 1934 i Dublin i Irland).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ulrike Herrmann: «Eine charismatische Vordenkerin», taz.de, 30. desember 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]