Mar Mattai-klosteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mar Mattai-klosteret
Mor-mattai.png
Posisjon

Mar Mattai-klosteret
36°29′24″N 43°26′34″Ø

Mar Mattai-klosteret er et syrisk-ortodokst kloster i de nordirakiske fjellene, 35 km nordøst fra Ninive eller Mosul. Det ble grunnlagt ca. 361 av en lokal helgen ved navn Mar Mattai (St. Mattias), og regnes som et av de eldste kristne klostre som fremdeles er i bruk.

Nord-Irak var i middelalderen et av sentrene for den syrisk-ortodokse kirke, og klosteret skal i sin blomstringstid ha hatt over 7000 munker. Fra 484 hadde klosterets abbed rang som biskop («av Assyria og Ninive-slettene») og ble i 629 overordnet alle persiske syrisk-ortodokse klostre. Fra 1155 var klosteret setet for den syrisk-ortodokse kirkens mafrian, dvs. kirkens øverste biskop i Perserriket. Klosteret ble delvis ødelagt gjennom flere mongolske og kurdiske angrep fra slutten av 1100-tallet og utover.

I dag har de fleste kristne forlatt området. På grunn av sin store betydning for syrisk-ortodoks kristendom har klosteret fremdeles status som erkebispedømme, som omfatter selve klosteret med landsbyen Merga samt byene Bahzani, Bartalla og Bashiqa. Klosterets abbed er dermed en av Iraks tre syrisk-ortodokse erkebiskoper.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Koordinater: 36°29′24″N 43°26′34″Ø