Mao Wenlong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mao Wenlong
Født10. februar 1579
Shangcheng
Død24. juli 1629 (50 år)
Barn Mao Yu
Beskjeftigelse Militær leder, military commander
Nasjonalitet Ming-dynastiet

Mao Wenlong (tradisjonell kinesisk: 毛文龍, forenklet kinesisk: 毛文龙, pinyin: Máo Wénlóng, Wade-Giles: Mao Wen-lung; født 10. februar 1579 i Hangzhou i Kina, henrettet 24. juli 1629), stilnavn Zhennan, 振南; pinyin: Zhènnán; Wade–Giles: Chen-nan) var en general i Ming-dynastiets siste tider. Han er mest kjent for sin ledelse av ming-styrken i sjøslag mot mandsjuiske Qing-styrker i Gulehavet under Qing-herskernes erobring av Korea.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Mao Wenlong kom fra Hangzhou i Zhejiang og tjente i sine yngre år til livets opphold som spåmann. Han sluttet seg til Ming-militæret i Shanhaiguan ved Den kinesiske mur nord i landet omkring år 1600.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Mao Wenlong er noen ganger gitt skylden for at mandsjuene den gang invaderte Korea. Han er kjent for å ha operert mot mandsjuene fra baser på den koreanske halvøy - Korea var den gang alliert med Ming-dynastiets Kina. Da mandsjuene satte igang ,med en straffeoperasjon mot Joseon-dynastiet i Korea, beordret general Mao de kinesiske styrker til å trekke seg tilbake. Dette opprørte mange handelsfolk i Beijing som frem til da hadde drevet handel med Korea-halvøya.

Mao våget aldri å trekke de større av mandsjuenes byer inn i krigen, selv om det syntes å ha vært klare strategiske fordeler ved å gjøre det. I tillegg betalte Mao bestikkelser til mange evnukker og embedsmenn. På denne måte klarte Mao å sikre seg innflytelesrike allierte i sin egen maktkamp mot Yuan Chonghuan (1584 – 1630), en annen ledende hærfører som kjempet for Ming-dynastiet.

Han var også kjent for bruk av artilleri og for en vellykkede integrering av vesterlandsk militær taktikk i de kinesiske hærstyrker.

Mao Wenlong bedrev også utstraks smuglervirksomhet. Dette klarte han ved hjelp av sin bruk av Mings marinekorps. Virksomheten bidro sterkt til det nordlige Kinas økonomiske liv, på en måte som i høy grad kom Mao til gode. Han ble ble til slutt avslørt og henrettet for smugling av Yuan Chonghuan, som da var blitt forfremmet av Ming-keiseren så å si til militærdiktator.[1]

Det antas at Maos død var en av grunnene til den økonomiske nedgangen i riket som så fulgte, og således også til Ming-dynastiets undergang.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]