Manzanares

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Manzanares
Manzanares renner gjennom Madrid
LandSpanias flagg Spania
RegionMadrid
Lengde92 km
StartSierra de Guadarrama
  – Høyde2 010 moh.
MunningSamløp med Jarama
  – Høyde533 moh.
Kart
Manzanares
40°18′15″N 3°32′21″V

Manzanares er en elv sentralt i Spania som renner gjennom Madrid. Den er en av sideelvene til Jarama.

Elvens har sin kilde nær fjellovergangen Navacerrada i Sierra de Guadarrama. Den øvre delen av elven renner gjennom naturreservatet Parque Regional de la Cuenca Alta del Manzanares. Manzanares renner sørøstover fra kilden gjennom middelalderbyen Manzanares el Real der den danner Santillana-reservoaret, en av de viktigste drikkevannkildene til Madrid. Elven renner så sørover og inn i Monte del Pardo, en vernet skog ved Madrid. Elven er kanalisert gjennom byen. Manzanares renner gjennom de vestlige delene av byen og fungerer som grense mellom det gamle bysentrumet og bydelene Carabanchel og Usera i sørvest, og passerer blant annet det gamle fotballstadionet til Atlético Madrid, Vicente Calderón. Elven renner ut av de sørligste delene av byen. Den gjør en krapp sving østover og forbi landsbyen Perales del Río mot elven Jarama, som den munner ut i ved Arganda del Rey. Hele elven har en lengde på 83 km.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selv om Manzanares er liten og geografisk uviktig har den vært historisk viktig på grunn av plasseringen ved Madrid. Byen ble grunnlagt av maurere som et citadell ovenfor elven på 800-tallet.

Elven er også tema på mange maleri av Francisco de Goya fra sent på 1800-tallet og tidlig 1900-tall.

Manzanares var en viktig forsvarslinje for de republikanske styrkene under beleiringen av Madrid i den spanske borgerkrigen, og mange bunkere står framdeles nær landsbyen Perales del Río.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]