Manndalselva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Manndalselva
Olmmáiváteatnu
Olmmáivátjohka
LandNorge Norge
FylkeTroms og Finnmark
KommuneKåfjord
Lengde37,3 km 
Nedbørfelt207,07 km² 
Middelvannføring5,92 /s 
StartNord for Geasáščohkka
  – Høyde1 060 moh.
  – Koord.   69°19′08″N 20°43′18″Ø
MunningKåfjorden ved Løkvoll
  – Koord.   69°32′38″N 20°31′58″Ø
SideelverÁpmelašjohka, Áhkávátjohka

Manndalselva (nordsamisk: Olmmáiváteatnu eller Olmmáivátjohka)[1] er ei elv i Kåfjord kommune i Troms og Finnmark. Den renner nordover fra fjellområdene ved grensa til Storfjord til munningen på sørsida av Kåfjorden. Elva er 37,3 km lang, og har et nedbørfelt207,07 km².[2] Middelvannføringen ved munningen er 5,92 m³/s.[2]

Elvas løp[rediger | rediger kilde]

Elva har utspring på nordsida av Geasáščohkka som flere små fjellbekker som samles i Olmmáijávri. Herfra renner elva mot nordvest ned i det trange juvet Olmmáiávži, hvor en rekke sidebekker faller ned de bratte sidene. Ved Svartskog snur elva mot nord og ved Ápmelašsæter kommer den største sideelva, Ápmelašjohka, inn fra øst. Nord for samløpet vider dalen seg ut og blir en bred U-dal med skogkledte sider og gårdsbruk i den flate dalbunnen. Tidligere gikk elva her i et kronglete og meanderende løp, men over en strekning på fem kilometer ned til Kjerringdalen er den nå rettet ut og kanalisert. Ved Kjerringdalen kommer Áhkávátjohka inn fra vest. Herfra til munningen har elva skåret seg ned i sedimentene i dalbunnen og renner rolig i store slynger mellom høye sandmeler og skrenter, bare avbrutt av et par korte strykpartier. Ved bygdesenteret Løkvoll munner elva ut i Manndalsbukta i Kåfjorden.

Vern[rediger | rediger kilde]

Vassdraget ble vernet mot kraftutbygging i Verneplan I for vassdrag i 1973.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Manndalselva». Faktaark. Kartverket. Besøkt 4. november 2016. 
  2. ^ a b «NVE Atlas». Norges vassdrags- og energidirektorat
  3. ^ «206/1 Manndalselva (Olmmáiváteatnu)». nve.no -> Vann, vassdrag og miljø -> Verneplan for vassdrag. Norges vassdrags- og energidirektorat. 28. juni 2017. Besøkt 15. april 2021.