Mandarin (frukt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mandarin
Nomenklatur
Citrus x reticulata
Populærnavn
mandarin
Hører til
sitrusfrukt,
rutefamilien,
Sapindales
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Kina
Inndelt i

Mandarin (Citrus reticulata) er et lite sitrustre og den appelsinlignende frukten det bærer. Frukten er mindre, noe mildere på smak og lettere å spise enn appelsinen. Den er i slekt med tangerin og forveksles i blant med klementin.

Mandarinen kommer opprinnelig fra det sørlige Kina, men har siden blitt spredd av mennesker. Det finnes flere typer mandariner med egne navn.

Frukten er avrundet, men litt sammentrykt i topp og bunn slik at den ikke er helt kuleformet. Mandarinskallet er tynnere enn på en appelsin, og som oftest også mye løsere. Selve frukten kan lett deles i separate båter. Den er dermed lett å skrelle og spise uten søl. Det er vanlig å spise den alene, men man kan også bruke mandariner sammen med matretter, som pynt på desserter, og i salater.

Ulike mandarintyper[rediger | rediger kilde]

Tangerin og satsuma er gamle, opprinnelige mandarintyper. Den japanske satsumafrukten er steinfri og ble derfor ofte hermetisert. Mandarinen krysser seg lett med andre sitrusfrukter, og det finnes derfor mange hybridtyper. De fleste sitrusfruktene er selvpollinerende eller har frukter uten frø slik at de ikke trenger å pollineres. Tangerinblomster derimot må pollineres av andre, og trenger bier i nærheten for å produsere mange frukter.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]