Malchiel Gruenwald

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malchiel Gruenwald
Født12. sep. 1882[1]Rediger på Wikidata
Sopron[1][2]
Død1. mars 1968[1][2]Rediger på Wikidata (85 år)
Jerusalem[1][2]
BeskjeftigelseSkribent, hotelldirektør Rediger på Wikidata
FarMenachem Gruenwald
NasjonalitetUngarn
Israel
Østerrike-Ungarn
GravlagtHar HaMenuchot

Malhiel Gruenwald i retten

Malchiel Gruenwald (født 1882 i Ungarn, død 1958) var en jødisk amatør-journalist, frimerkesamler og høyreorientert aktivist som kom i offentlighetens søkelys da han i 1953 anklaget en israelsk statsansatt som het Rudolf Kastner for å ha samarbeidet med nazistene under holocaust.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp i Tyskland, men i 1938 emigrerte han til Palestina sammen med sin kone og deres to barn. Der slo han seg ned i Jerusalem der han kjøpte hotell som het «Hotel Østerrike». Hotellet hadde ti rom, og han drev det sammen med sin kone.

Politiske pamfletter[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1950-tallet bestemte Gruenwald seg for å vie sine siste år til journalistikk, men det var ikke noen aviser eller tidsskrifter som ville ansette ham. Derfor begynte Gruenwald for seg selv å publisere en mer eller mindre ukentlig tresiders hefte.

Bladet hans fikk tittelen Michtavim el haveray be'Mizrahi som betyr Brev til mine venner i Mizrahi. Disse pamflettene var nesten alltid et angrep på personer som han mente var korrupte, på religiøse embetsmenn som etter hans mening ikke var verdig deres posisjoner og om grådige offentlige tjenestemenn.

Gruenwald skrev om forskjellige ledere av forskjellige religiøse grupper, ministre og medlemmer av Knesset og flere politikere fra de aller fleste politiske partiene, særlig de som var fra det regjerende partiet Mapai. Noen av personene han skrev om i pamflettene sine truet med å saksøke ham for injurier, så Gruenwaled måtte skrive en offentlig unnskyldning, som ble publisert i Café Wien som okkuperte store deler av første etasjen på hotellet hans.

Rettsforfølgelse, frikjennelse[rediger | rediger kilde]

I august 1952 publiserte han pamflett nummer 51. Denne gangen anklaget han Rudolf Kastner for å ha samarbeidet med SS-offiseren Adolf Eichmann under andre verdenskrig. Gruenwald hevdet at Kastner sitt samarbeid med nazistene hadde resultert i dødsfall på minst 400 000 jøder i Ungarn, og at han under Nürnbergprosessen hadde vitnet til fordel for SS-offiser Kurt Becher og reddet ham fra straff for sine krigsforbrytelser.

Den israelske regjeringen saksøkte Gruenwald for ærekrenkelser på Kastners vegne. Dette resulterte senere i en rettssak som varte i mer enn to år. Rettssaken endte i 1955 med en frifinnelse av Gruenwald, og det ble fastslått at Kastner faktisk hadde, som dommeren uttalte: "solgt sin sjel til djevelen".

Grunnlaget for påstanden og dommerens uttalelse var at Kastner hadde samarbeidet med flere SS-offiserer, deriblant Adolf Eichmann. Ifølge dommeren hadde Kastner sviktet det ungarske jødiske samfunnet for å redde noen få hundre jødiske rikfolk. Kastner ble kort tid etter dommen myrdet av høyreekstreme jøder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d viaf.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c BNF-ID 166434898[Hentet fra Wikidata]