Malaysian Airline System Flight 684

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Malaysian Airline System Flight 684
SAS Airbus A300 Soderstrom-1.jpg
OY-KAA, flyet innblandet i ulykken, her avbildet i SAS-farger på Stockholm Arlanda lufthavn i 1982
Luftfartsulykke
Dato18. desember 1983 (kl. 19:38 lokal tid)
ÅrsakKontrollert flyvning inn i terreng som følge av pilotfeil i uvær
UlykkesstedKuala Lumpur Subang internasjonale lufthavn (KUL/WMKK), Malaysia
Passasjerer240
Mannskap7
Omkomne0 (ingen)
Overlevende247 (alle)
Luftfartøy
TypeAirbus A300B4-120
Navn«Stig Viking»
OperatørMalaysia Airlines (leaset fra Scandinavian Airlines System)
Registrerings-
nummer
OY-KAA
Tok av fraSingapore-Changi internasjonale lufthavn (SIN/WSSS), Singapore
Bestemmelses-
sted
Kuala Lumpur Subang internasjonale lufthavn (KUL/WMKK), Malaysia

Malaysian Airline System Flight 684 var en internasjonal passasjerflyvning fra Singapore Changi internasjonale lufthavn i Singapore til Kuala Lumpur Subang internasjonale lufthavn i Malaysia. Om kvelden den 18. desember 1983 styrtet flyet, som var av typen Airbus A300, rett før landing i Kuala Lumpur. Alle de 247 menneskene om bord overlevde flystyrten.

Flyulykken var en såkalt «kontrollert flyvning inn i terreng» (eng. controlled flight into terrain, CFIT), det vil si at det ikke var noen tekniske feil ved flyet og at pilotene hadde full styring helt til siste øyeblikk. Dette var den andre alvorlige ulykken med Airbus A300-fly.

Hendelsesforløp[rediger | rediger kilde]

Flyet tok av fra Singapore Changi internasjonale lufthavn kl. 18:53 på en flyvning til Malaysias hovedstad Kuala Lumpur. Under innflyvningen til Kuala Lumpur i uvær ble flyet klarert for en ILS-basert landing på rullebane 15 (med kurs cirka 150°). Rundt kl. 19:20 var sikten på rullebanen (eng. Runway Visual Range RVR; den avstanden langs rullebanen som piloten kan se et høyintensitets rullebanelys på) blitt redusert til 450 meter (1 480 fot) grunnet mye nedbør i form av regn. Kapteinen håpet på å få visuell kontakt med rullebanen og valgte å fortsette nedstigningen, til tross for at flyet allerede fløy lavere enn den fastsatte minstehøyden for innkommende flyvninger på 800 meter (2 600 fot). Han tok kontroll over flyet fra styrmannen like før flyet fløy inn i det kraftige regnværet. Kapteinen satte på vindusviskerne og mottok rett etterpå en varsel fra radar-altimeteret om at flyet fløy farlig lavt over bakken. Mindre enn 30 sekunder senere kom flyet i kontakt med noen trær 2 km (6 562 fot) fra rullebanen, og de høyre hovedhjulene traff bakken og fortsatte å rulle i 436 meter til. Flyet tok deretter av igjen og gjorde et hopp på 36 meter gjennom lufta før det traff en voll av sand og jord ved en bekk. Flyet skled så 109 meter bortover vollen før det kom til ro i en avstand av 1 200 meter (3 900 fot) fra rullebanen. Understellet og begge motorene ble revet av og det brøt ut en dramatisk brann.[1][2]

Alle de 240 passasjerene og syv besetningsmedlemmene klarte å rømme fra flyet før flammene tok overhånd og flyet gikk tapt.

Sannsynlig årsak[rediger | rediger kilde]

Flyulykken skyldtes sannsynligvis menneskelige feil fra flygernes side.[3] Vær- og siktforholdene under innflyvningen til Kuala Lumpur var av typen IMC (engelsk forkortelse for Instrumental Meteorological Conditions), som ber piloter om å forholde seg til instrumentflygeregler og ikke følge visuelle flygeregler, men pilotene på Flight 684 fulgte ikke med på flyets nedstigningshastighet (vertikal hastighet) og fortsatte nedstigningen i lavere enn fastlagt minstehøyde uten å oppnå visuell kontakt med rullebanen.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bilde og beskrivelse av flystyrten (en) Arkivert 28. april 2013 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Bildegalleri» (engelsk). Arkivert fra originalen 2013-04-28. Besøkt 1. februar 2014. 
  3. ^ a b Malaysia Airlines Flight 684 report «Malaysia Airlines Flight 684» Sjekk |url=-verdien (hjelp) (engelsk). ASN. Besøkt 1. februar 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]