Maida Vale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maida Vale
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktCity of Westminster
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
PostnummerW9
Kart
Maida Vale
51°31′39″N 0°11′24″V

Maida Vale er et velstående boligområde i den nordlige delen av Paddington i den vestlige delen av sentrale London. Det ligger vest for St John's Wood og sør for Kilburn, og er en del av City of Westminster.

Stedsnavnet er avledet fra vertshuset Hero of Maida som tidligere lå ved Edgware Road i nærheten av Regents kanal.[1] Vertshuset var oppkalt etter general John Stuart som ble gjort til greve av Maida (en by i sørlige Italia) av kong Ferdinand I av De to Sicilier etter seieren i slaget ved Maida i 1806.[2]

Maida Vale er overveiende grad et boligområde – til dels svært velstående med mange edvardianske herskapshus. Hovedgata Maida Vale Road er en fortsettelse av Edgware Road, og følger den romerske Watling Street. Området avgrenses mot Paddington i sør av den delen av Regents kanal som kalles Little Venice. Dette området tilhørte biskopen av London i 1647 da det var dekket av skogland og beitemark. Det var ingen strukturer bortsett fra noen gårdsbygninger fram til slutten av 1700-tallet. Hus ble bygget etter 1807 til spesifikasjoner som var bestemt av kirken, noe som innebar bruk av industrimurstein og skifer på takene.[3] På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av det 1900-tallet var det et stort innslag av jøder] blant beboerne. En spansk og portugisisk synagoge fra 1896 er listet som bevaringsverdig (Grade 2).

Film og radio[rediger | rediger kilde]

BBC har studioer her, Maida Vale Studios,[4] Bygningene ved Delaware Road er en av BBCs eldste og var senter for BBCs radionyheter under den andre verdenskrig. Det er totalt sju bygninger for produksjon av musikk og radiodrama, og det mest kjente var stedet for John Peels BBC Radio 1 Peel Sessions og BBC Radiophonic Workshop.

William Friese-Greene, en pioner innen levende bilder, ble født her i 1855.[3] Området ble gjort berømt av Alfred Hitchcocks film fra 1954, Dial M for Murder, på norsk kalt for Ring politiet! En telefon til Maida Vale-telefonnummer MAI 3499 var signalet for et drap ved det fiktive stedet 61a Charrington Gardens. Filmen var basert på et teaterstykke fra 1952.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Paddington: Maida Vale», British History Online
  2. ^ Ayto, J.; Crofton, I. (2005): Brewer's Britain & Ireland; London, Weidenfeld and Nicolson
  3. ^ a b c «Maida Vale, Westminster», Hidden London
  4. ^ «Locations – Maida Vale», BBC Radio Resources. Arkivert fra originalen den 7. oktober 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]