Mahmoud al-Mabhouh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mahmoud al-Mabhouh
Født14. feb. 1960Rediger på Wikidata
Jabalialeiren
Død19. jan. 2010[1]Rediger på Wikidata (49 år)
Dubai
Beskjeftigelse
NasjonalitetPalestina
Gravlagtمقبرة الشهداء الجديدة، مخيم اليرموك

Mahmoud al-Mabhouh (født 14. februar 1960 i Gaza, død 19. januar 2010 i Dubai) var en ledende militær kommandant i den palestinske organisasjonen Hamas.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Mabhouh ble utdannet til bilmekaniker og han hadde tretten søsken, og var selv far til fire barn. I 1970, sluttet han seg til Det muslimske brorskapet.

Hamas[rediger | rediger kilde]

I 1986 ble Mabhouh arrestert av israelske sikkerhetsstyrker for besittelse av en rifle. Det var først etter denne løslatelsen at han for alvor ble involvert i Hamas. Mabhouh skal ha uttalt at han kledte seg ut som ortodoks jøde for å unngå oppmerksomhet fra israelsk etterretningsvesen og overvåkning. al-Mabhouh var en av grunnleggerne av Izz ad-Din al-Qassam-brigadene, et militære datterselskap av Hamas. Som operativ i al-Qassam brigadene var Al-Mabhouh involvert i flere væpnede aksjoner rettet mot Israel og jødiske bosetninger, blant annet med bortføring og drap av to israelske soldater i 1989.

I de senere år, var det antatt at al-Mabhouh hadde en viktig rolle med å skaffe våpen til al-Qassam-brigadene. al-Mabhouh skal ha overlevd to attentatforsøk, den første var en bilbombe, den andre fant sted i Beirut i 2009 og involverte bruk av gift som gjorde ham bevisstløs i 30 timer. Al-Mabhouh ble mistenkt av Israel for å være involvert i smugling av våpen og eksplosiver inn i Gaza. Han tilbrakte mesteparten av 2003 i egyptisk fengsel. Han hadde blitt arrestert og løslatt flere ganger av Israel.

I 2010 ble det påstått at al-Mabhouh hadde spilt en nøkkelrolle i en hemmelig forbindelse mellom Hamas på Gazastripen og Revolusjonsgarden i Iran.

På tidspunktet for hans død, var Mahmoud al-Mabhouh ønsket arrestert av israelske, egyptiske og jordanske myndigheter, og var hovedsakelig bosatt i Syria. Den 19. januar 2010, ble Al-Mabhouh drept på hans eget rom på et fem-stjerners hotell i Dubai etter å ha sjekket inn på hotellet samme ettermiddag. Han hadde ankommet landet tidligere på dagen fra Syria under et alias og brukte ett av hans mange pass. I utgangspunktet trodde myndighetene i Dubai al-Mabhouh hadde dødd av naturlige årsaker. En rettsmedisinsk rapport fastslo at Mabhouh først var blitt lammet av en injeksjon hurtigvirkende muskelavslappende medisiner, før han ble kvalt med en pute. Politiet i emiratet Dubai, der al-Mabhouh ble drept, hevder at drapet ble utført av leiemordere fra det israelske Mossad.

Han skal på forhånd ha blitt forfulgt av minst 11 personer mistenkt for å være agenter fra det israelske Mossad, som bar falske eller ulovlig innhentede pass fra ulike vestlige land. Mabhouh var på reise uten livvakter, og skal ha vært på vei til Bangkok på tidspunktet for hans død. Hans levninger ble fraktet til Damaskus for begravelse. Den 17. februar 2010 nektet det israelske utenriksministeren Avigdor Lieberman å bekrefte eller avkrefte noen israelske involvering i mordet. Fotografiene av 11 av de mistenkte morderne ble lagt til Interpols liste over mest ettersøkte personer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.thenational.ae[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikinews Wikinews: Hamas claims Israel assassinated commander in Dubai – relatert engelskspråklig nyhetssak
Wikinews Wikinews: Polish authorities arrest Israeli agent – relatert engelskspråklig nyhetssak