Mahmoud Darwish

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mahmoud Darwish
MahmoudDarwish.jpg
Født 13. mars 1941
Q2914542
Død 9. august 2008
Houston
Nasjonalitet Palestina
Religion islam
Utmerkelser Prins Claus-prisen

Mahmoud Darwish (født 13. mars 1941 i landsbyen Al-Birwa nær Haifa, Palestina, død 9. august 2008 i Houston, Texas, USA) var en palestinsk dikter og forfatter og blir regnet som palestinernes nasjonalpoet.

Da han var sju år gammel måtte han og familien flykte under massefordrivelsen av palestinerne som fulgte av opprettingen av staten Israel. Landsbyen ble utslettet fra kartet. Et år senere var han en av de få av flyktningene som klarte å snike seg inn igjen i landet som nå ble kalt Israel.

Han skrev sin første diktsamling i 1960-årene (den 21. ble publisert i 2008), over tyve diktsamlinger, syv romaner og var redaktør av en lang rekke aviser og tidsskrifter. Han var verdenskjent for sine dikt, som handler om å være statsløs og å ha mistet sitt fedreland. Darwish satte ord på palestinernes kamp for uavhengighet og erfaring med okkupasjon, eksil samt kamp. Han mottok et stort antall internasjonale priser og er oversatt til 22 språk.

I 1960-årene meldte Darwish seg inn i det israelske kommunistparti, Rakah, men han er bedre kjent for sitt arbeid i PLO, hvor han i en overgang fungerte som medlem av sentralkomiteen sammen med Yasser Arafat.

I 1988 forfattet Darwish den palestinske uavhengighetserklæringen som ble opplest av Yasser Arafat, da han utropte etableringen av den Palestinske staten. Erklæringen var symbolsk uten konkret betydning.

I 1993 brøt Darwish ut av PLO i protst mot Oslo-avtalen.

I 2007 leste han et dikt, hvor han fordømte rivaliseringen som foregår mellom Al-Fatah og Hamas. Darwish kalte det «et offentlig forsøk på selvmord på gaten».

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]