Mafalda av Savoia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Mafalda Maria Elisabetta Anna Romana av Savoia (født 2. november 1902 i Roma, død 27. august 1944) var andre datter av kong Victor Emmanuel III av Italia. Hun var en eldre søster av Umberto II av Italia. Hun døde i konsentrasjonsleiren Buchenwald.

Prinsessen var gift med prins Philipp av Hessen-Kassel. Prins Phillip fikk særbehandling av Hermann Göring på et tidlig tidspunkt i 1930-årene, og fikk en høy stilling i NSDAP. Han ble stilt for retten etter krigen, men slapp fri etter et par års internering. Under andre verdenskrig hadde han falt i unåde hos Adolf Hitler og blitt fengslet i 1943.

Barndomsbilde av prinsessen

Tidlig i september 1943 reiste prinsesse Mafalda til Bulgaria for å delta i begravelsen til sin svoger Boris III. Mens hun var i Bulgaria ble hun informert om den italienske våpenhvilen med de allierte, at hennes ektemann var satt i husarrest i Bayern, mens hennes barn var i trygghet i Vatikanet. Gestapo sendte ut arrestordre, og 23. september ble hun oppringt av hauptsturmführer Karl Hass ved den tyske overkommandoen, som fortalte at han hadde en viktig beskjed fra hennes mann. Da hun ankom den tyske ambassaden ble hun arrestert, under påskudd av at hun hadde motarbeidet tyske interesser, men det ble antatt at det var primært for å sikre seg henne som gissel overfor hennes far, den italienske kongen, for å forhindre at han skulle motarbeide tyske interesser.

Hun ble overført til München for forhør, og deretter plassert i Buchenwald konsentrasjonsleir, hvor hun døde som følge av et bombeangrep mot en ammunisjonsfabrikk innenfor leirområdet.

Hennes familie ble ikke underrettet om dødsfallet før etter det tyske sammenbruddet i krigen, men rykter om dette hadde svirret siden slutten av 1944.

I 1997 ble hun av den italienske regjeringen æret med et portrett på et frimerke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]