Mafalda av Savoia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mafalda av Savoia
Princess Mafalda of Savoy.jpg
Født2. nov. 1902Rediger på Wikidata
Roma[1]Rediger på Wikidata
Død27. aug. 1944Rediger på Wikidata (41 år)
Buchenwald, Buchwald[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse AristokratRediger på Wikidata
Ektefelle Philipp von Hessen (1925–)[2]Rediger på Wikidata
Far Viktor Emmanuel III av ItaliaRediger på Wikidata
Mor Elena av MontenegroRediger på Wikidata
Søsken Umberto II av Italia, Princess Maria Francesca of Savoy, Princess Yolanda of Savoy, Giovanna av SavoiaRediger på Wikidata
Barn Moritz av Hessen, Enrico d'Assia, Otto von Hessen, Elisabeth Margarethe Prinzessin von Hessen-KasselRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongedømmet ItaliaRediger på Wikidata
Gravlagt Kronberg im TaunusRediger på Wikidata
Våpenskjold
Mafalda av Savoias våpenskjold

Mafalda Maria Elisabetta Anna Romana av Savoia (født 2. november 1902 i Roma, død 27. august 1944 i Buchenwald) var datter av kong Victor Emmanuel III av Italia. Hun var en eldre søster av Umberto II av Italia. Hun døde i konsentrasjonsleiren Buchenwald.

Mafalda giftet seg den 23. september 1925 i Castello di Racconigi med Philipp av Hessen-Kassel, titulær landgreve av Hessen-Kassel-Rumpenheim og barnebarn av den tyske keiseren Fredrik III.[3] De fikk sammen sønnene Moritz Friedrich (1926–2013), Heinrich Wilhelm (1927–1999), Otto Adolf (1937–1998), og datteren Elisabeth Margaretha (1940–).

Prins Philipp hadde fått særbehandling av Hermann Göring på et tidlig tidspunkt i 1930-årene, og fikk en høy stilling i NSDAP. Han ble stilt for retten etter krigen, men slapp fri etter et par års internering. Under andre verdenskrig hadde han falt i unåde hos Adolf Hitler og blitt fengslet i 1943.

Tidlig i september 1943 reiste prinsesse Mafalda til Bulgaria for å delta i begravelsen til sin svoger Boris III. Mens hun var i Bulgaria ble hun informert om den italienske våpenhvilen med de allierte, og at hennes ektemann var satt i husarrest i Bayern, mens hennes barn var i trygghet i Vatikanet. Gestapo sendte ut arrestordre, og 23. september ble hun oppringt av hauptsturmführer Karl Hass ved den tyske overkommandoen, som fortalte at han hadde en viktig beskjed fra hennes mann. Da hun ankom den tyske ambassaden ble hun arrestert, under påskudd av at hun hadde motarbeidet tyske interesser, men det ble antatt at det var primært for å sikre seg henne som gissel overfor hennes far, den italienske kongen, for å forhindre at han skulle motarbeide tyske interesser.

Hun ble overført til München for forhør, og deretter plassert i Buchenwald konsentrasjonsleir, hvor hun døde som følge av et bombeangrep mot en ammunisjonsfabrikk innenfor leirområdet.

Hennes familie ble ikke underrettet om dødsfallet før etter det tyske sammenbruddet i krigen, men rykter om dette hadde svirret siden slutten av 1944.

I 1997 ble hun av den italienske regjeringen æret med et portrett på et frimerke.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Archivio Storico Ricordi, Archivio Storico Ricordi person-ID 1701, besøkt 3. desember 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Peerage person ID p10406.htm#i104054, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Mafalda de Savoie». Mariees du Gotha. Arkivert fra originalen 9. mai 2015.  Arkivert 9. mai 2015 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]