Mafalda av Savoia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mafalda av Savoia
Princess Mafalda of Italy.jpg
Født2. november 1902
Roma
Død27. august 1944 (41 år)
konsentrasjonsleiren Buchenwald
GravlagtKronberg im Taunus
Ektefelle Philipp von Hessen
Far Viktor Emmanuel III av Italia
Mor Elena av Montenegro
Søsken Umberto II av Italia, Princess Maria Francesca of Savoy, Princess Yolanda of Savoy, Giovanna of Italy
Barn Moritz av Hessen, Enrico d'Assia, Otto von Hessen
Beskjeftigelse Politiker
NasjonalitetKongedømmet Italia
LivssynDen romersk-katolske kirke

Mafalda Maria Elisabetta Anna Romana av Savoia (født 2. november 1902 i Roma, død 27. august 1944 i Buchenwald) var andre datter av kong Victor Emmanuel III av Italia. Hun var en eldre søster av Umberto II av Italia. Hun døde i konsentrasjonsleiren Buchenwald.

Mafalda giftet seg den 23. september 1925 i Castello di Racconigi med Philipp av Hessen-Kassel, titulær landgreve av Hessen-Kassel-Rumpenheim og barnebarn av den tyske keiseren Fredrik III.[1]

Prins Phillip fikk særbehandling av Hermann Göring på et tidlig tidspunkt i 1930-årene, og fikk en høy stilling i NSDAP. Han ble stilt for retten etter krigen, men slapp fri etter et par års internering. Under andre verdenskrig hadde han falt i unåde hos Adolf Hitler og blitt fengslet i 1943.

Barndomsbilde av prinsessen

Tidlig i september 1943 reiste prinsesse Mafalda til Bulgaria for å delta i begravelsen til sin svoger Boris III. Mens hun var i Bulgaria ble hun informert om den italienske våpenhvilen med de allierte, at hennes ektemann var satt i husarrest i Bayern, mens hennes barn var i trygghet i Vatikanet. Gestapo sendte ut arrestordre, og 23. september ble hun oppringt av hauptsturmführer Karl Hass ved den tyske overkommandoen, som fortalte at han hadde en viktig beskjed fra hennes mann. Da hun ankom den tyske ambassaden ble hun arrestert, under påskudd av at hun hadde motarbeidet tyske interesser, men det ble antatt at det var primært for å sikre seg henne som gissel overfor hennes far, den italienske kongen, for å forhindre at han skulle motarbeide tyske interesser.

Hun ble overført til München for forhør, og deretter plassert i Buchenwald konsentrasjonsleir, hvor hun døde som følge av et bombeangrep mot en ammunisjonsfabrikk innenfor leirområdet.

Hennes familie ble ikke underrettet om dødsfallet før etter det tyske sammenbruddet i krigen, men rykter om dette hadde svirret siden slutten av 1944.

I 1997 ble hun av den italienske regjeringen æret med et portrett på et frimerke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mafalda de Savoie». Mariees du Gotha. Arkivert fra originalen 9. mai 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]