Mad Max etter Thunderdome

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mad Max etter Thunderdome
orig. Mad Max Beyond Thunderdome
Generell informasjon
SjangerAction / Eventyr / Science Fiction / Dystopi
Prod.landAustralia
Utgivelsesår1985
Lengde1 t. 47 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegissørGeorge Miller
George Ogilvie
ManusforfatterTerry Hayes
George Miller
ProdusentGeorge Miller
KomponistTina Turner
Maurice Jarre
SjeffotografDean Semler
Foran kamera
Hovedrolle(r)Mel Gibson
Tina Turner
BirollerAngry Anderson
Bruce Spence
Frank Thring
Angelo Rossitto
Helen Buday
Annen informasjon
DistributørWarner Bros.
Premiere(r)10. juli 1985 (USA)
8. august 1985 (Australia)
21. november 1985 (Norge)
BudsjettAUD 10 millioner (estimat)
Eksterne lenker

Mad Max etter Thunderdome (Originaltittel: Mad Max Beyond Thunderdome) er en australsk action- og eventyrfilm fra 1985 med Mel Gibson og Tina Turner i hovedrollene. Regi er ved George Miller og George Ogilvie. Dette er den tredje Mad Max-filmen og som den foregående har også denne en dystopisk bakgrunnsteppe.

Filmens sountrack, «We Don't Need Another Hero», ble meget populær.[1] Sangen ble fremført av Tina Turner og utgitt både på singel og på albumet Mad Max Beyond Thunderdome.

Handling[rediger | rediger kilde]

I den tredje filmen om Mad Max er atter noen år gått etter den store katastrofen, og primitive byområder har så smått begynt å vokse frem enkelte steder. En av disse er byen Bartertown. Hit kommer Max vandrende og får raskt nærkontakt med dens brutale herskerinnen Aunty Entity. Men Enity styrer bare Bartertown på oversiden av jorden. Under jorden hersker Master Blaster, et skrekkinnjagende vesen bestående av to personer som styrer byens kraftforsyning. Max havner raskt i konflikt med herskerinnen, noe som fører til at han blir tatt til fange og blir tvunget til å kjempe for sitt liv i Thunderdome – et gigantisk bur for post-industrielle gladiatorer hvor to går inn, men bare en kommer ut. Han bekjemper sin motstander, men får en ublid skjebne da han nekter å drepe ham. Han blir bundet, satt på en hest og sendt ut i ørkenen som straff. Max er døden nær, men reddes i siste liten av en kvinne som leder en gruppe barn og tenåringer som har bosatt seg i en liten oase i ørkenen etter en flystyrt. Barna tror at Max skal lede dem tilbake til sivilisasjonen, men han nekter (vel vitende om tilstanden til verden omkring) og anmoder dem om å forbli ved oasen. Noen av barna trosser imidlertid hans råd og forlater oasen, men ender opp i Bartertown. Max legger i vei for å redde dem og befrir samtidig han som styrte byens kraftforsyning. Det ender til slutt med et åpent oppgjør mellom Max og Entity.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Miller mistet interessen for å regissere denne tredje filmen da hans venn og produser Byron Kennedy døde i et helikopterkrasj da han skulle finne egnede locations for filmen. Miller sa seg etterhvert villig til å regissere actionsekvensene, men overlot resten til George Ogilvie.[2]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen ble forholdsvis godt mottatt av anmelderne og har fått 81 % på Rotten Tomatoes.[3] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den toppscore og skrev at den var bedre enn oppfølgerne, og en av de beste filmene i 1985.[4] Leonard Maltin gav den 2,5 av 4 stjerner.[5] Anmelderne i VG, Dagbladet og Arbeideravisa gav den terningkast tre.[6]

Publikum[rediger | rediger kilde]

Den innbrakte 4,5 millioner australske dollar i Australia og over 36 millioner amerikanske dollar i USA. Produksjonskostnadene er anslått til ca 10 millioner dollar.[7]

Priser[rediger | rediger kilde]

Tina Turner ble tildelt prisen for beste kvinnelige hovedrolleinnehaver ved amerikanske Image Awards. Filmen ble ellers nominert til en Golden Globe og fire Saturn Award.[8]

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rewinding the Charts: In 1985, Tina Turner Kept Her Hot Streak With 'We Don't Need Another Hero'». Billboard. Besøkt 6. mai 2017. 
  2. ^ «Her er historien bak «Mad Max» «  NRK Filmpolitiet - alt om film, spill og tv-serier». p3.no (engelsk). Besøkt 6. mai 2017. 
  3. ^ «Mad Max Beyond Thunderdome (certified fresh)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 6. mai 2017. 
  4. ^ Ebert, Roger. «Mad Max Beyond Thunderdome Movie Review (1985) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 6. mai 2017. 
  5. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
  6. ^ «Mad Max 3 - Etter Thunderdome». www.filmfront.no. Besøkt 6. mai 2017. 
  7. ^ «Business». IMDb. Besøkt 2017.  Sjekk datoverdier i |besøksdato= (hjelp)
  8. ^ «Awards». IMDb. Besøkt 2017.  Sjekk datoverdier i |besøksdato= (hjelp)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]