Hopp til innhold

Mad Max etter Thunderdome

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Mad Max 3: Beyond Thunderdome»)
Mad Max etter Thunderdome
orig. Mad Max Beyond Thunderdome
Generell informasjon
SjangerAction / Eventyr / Postapokalyptisk film
Utgivelsesår1985
Prod.landAustralia
Lengde1 t. 47 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiGeorge Miller
George Ogilvie
ProdusentGeorge Miller
ManusforfatterTerry Hayes
George Miller
MusikkTina Turner
Maurice Jarre
SjeffotografDean Semler
KlippRichard Francis-Bruce
Foran kamera
Hovedrolle(r)Mel Gibson
Tina Turner
BirollerAngry Anderson
Bruce Spence
Frank Thring
Angelo Rossitto
Helen Buday
Annen informasjon
BudsjettUSD 10 millioner (estimat)
Prod.selskapKennedy Miller Productions
Premiere10. juli 1985 (USA)
8. august 1985 (Australia)
21. november 1985 (Norge)
Eksterne lenker

Mad Max etter Thunderdome (originaltittel: Mad Max Beyond Thunderdome) er en australsk action- og eventyrfilm fra 1985 regissert av George Miller og George Ogilvie. Dette er den tredje Mad Max-filmen. Det dystopisk bakgrunnsteppe er noe tonet ned i forhold til dens forgjenger. Hovedrollene spilles av Mel Gibson og Tina Turner.

Filmens sountrack, «We Don't Need Another Hero», ble meget populær.[1] Sangen ble fremført av Tina Turner og utgitt både på singel og på albumet Mad Max Beyond Thunderdome.

I den tredje filmen om Mad Max er atter noen år gått etter den store katastrofen, og primitive byområder har så smått begynt å vokse frem enkelte steder. En av disse er byen Bartertown. Hit kommer Max vandrende og får raskt nærkontakt med dens brutale herskerinnen Aunty Entity. Men Enity styrer bare Bartertown på oversiden av jorden. Under jorden hersker MasterBlaster, et skrekkinnjagende vesen bestående av to personer som styrer byens kraftforsyning. Max havner raskt i konflikt med herskerinnen, noe som fører til at han blir tatt til fange og blir tvunget til å kjempe for sitt liv i Thunderdome – et gigantisk bur for post-industrielle gladiatorer hvor to går inn, men bare en kommer ut. Han bekjemper sin motstander, men får en ublid skjebne da han nekter å drepe ham. Han blir bundet, satt på en hest og sendt ut i ørkenen som straff. Max er døden nær, men reddes i siste liten av en ung kvinne som leder en gruppe barn som har bosatt seg i en liten oase i ørkenen. Barna tror at Max skal lede dem tilbake til sivilisasjonen, men han nekter (vel vitende om tilstanden til verden omkring) og anmoder dem om å forbli ved oasen. Noen av barna trosser imidlertid hans råd og forlater oasen, men ferden deres ender ved et synkehull. Max og noen av de andre barna kommer dem til unnsetning og klarer å redde de fleste fra å bli slukt i hullet. Senere oppdager de at de befinner seg i nærheten av Bartertown og deres eneste redning er å ta seg inn dit nattestid. Max legger en plan for å befri den lille mannen som tidligere styrte byens kraftforsyning. De befrir ham fra fangenskapet og å rømmer deretter ved hjelp av en gammel lastebil som er koblet til et jernbanespor. Byen etterlates i kaos når metangassen antennes, men etter seg har de Entity og hennes håndlangere.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]

Den innbrakte 4,5 millioner AUD i Australia og over 36 millioner amerikanske dollar i USA.[2] Den havnet på 24. plass over de mest innbringende filmene i USA i 1985.[3]

Produksjonskostnadene er anslått til $10 millioner.[2]

Anmelderne

[rediger | rediger kilde]

Filmen ble forholdsvis godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 80 % på Rotten Tomatoes.[4] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den toppscore og skrev at den var bedre enn oppfølgerne, og en av de beste filmene i 1985.[5] Leonard Maltin gav den 2,5 av 4 stjerner.[6]

De norske anmelderne var ikke like begeistret. Blant annet gav VG, Dagbladet og Arbeideravisa den terningkast tre.[7]

Produksjon

[rediger | rediger kilde]

Miller mistet interessen for å regissere denne tredje filmen da hans venn og produser Byron Kennedy døde i et helikopterkrasj da han skulle finne egnede locations for filmen. Miller sa seg etterhvert villig til å regissere actionsekvensene, men overlot resten til George Ogilvie.[8]

Tina Turner ble tildelt prisen for beste kvinnelige hovedrolleinnehaver ved amerikanske Image Awards.[9]

I rollene

[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Rewinding the Charts: In 1985, Tina Turner Kept Her Hot Streak With 'We Don't Need Another Hero'». Billboard. Besøkt 6. mai 2017. 
  2. ^ a b «Mad Max Beyond Thunderdome (1985) - Financial Information». The Numbers. Besøkt 16. januar 2020. 
  3. ^ «Top 1985 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 16. januar 2020. 
  4. ^ «Mad Max Beyond Thunderdome (certified fresh)». Rotten Tomatoes (på engelsk). Besøkt 30. juni 2019. 
  5. ^ Ebert, Roger. «Mad Max Beyond Thunderdome Movie Review (1985) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (på engelsk). Besøkt 6. mai 2017. 
  6. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (på engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
  7. ^ «Mad Max 3 - Etter Thunderdome». www.filmfront.no. Besøkt 6. mai 2017. 
  8. ^ «Her er historien bak «Mad Max» «  NRK Filmpolitiet - alt om film, spill og tv-serier». p3.no (på engelsk). Besøkt 6. mai 2017. 
  9. ^ «Mad Max Beyond Thunderdome - IMDb». Besøkt 29. juni 2019. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]