Macaroni (mote)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Macaroni. A real Character at the late Masquerade, mezzotint av Philip Dawe fra 1773. Illustratøren latterliggjør særlig den overdrevent høye frisyren, en pudderparykk oppsatt som tupé eller pompadour.

Macaroni var en engelsk betegnelse på en mannlig motelaps fra midten av 1700-tallet som kledte, snakket og oppførte seg overdrevent og kunstig «utenlandsk», gjerne androgynt eller feminint forfengelig. Uttrykket kommer fra pastaen makoroni. Unge menn som hadde vært på dannelsesreise i Italia hadde utviklet en smak for makaroni, (som var lite kjent i England på det tidspunktet), og derfor ble de sagt å tilhøre Macaroni Club. De ville referere til alt som var fasjonabelt eller à la-modus som "veldig maccaroni". Horace Walpole skrev til en venn i 1764 om "The Macaroni Club, som består av alle de bereiste unge mennene som bruker lange krøller og spioneringsbriller". Uttrykket ble spesielt brukt for å karakterisere fops som kledde seg på høye mote med høye, pulveriserte parykker med en chapeau-BH på toppen som bare kunne fjernes på sverdpunktet. Den affekterte framtoningen framstod som en lattervekkende jålebukk i samtidige satiriske framstillinger.

Motestilen omtales i sangen «Yankee Doodle»:

Yankee Doodle went to town,
A-Riding on a pony;
He stuck a feather in his hat,
And called it macaroni.

Den engelske betegnelsen dandy som opprinnelig beskrev en «aristokratisk» oppkomling fra middelklassen, skal ha oppstått som en maskulin motreaksjon på macaroni-rollen.

Det har både før og senere vært en rekke overdrevne motestiler som omgivelsene har oppfattet som karikerte og latterlige.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]