Ma Jianzhong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ma Jianzhong
Ma Jianzhong.jpg
Født9. februar 1845
Død14. august 1900 (55 år)
Utdannet ved Institut d'études politiques de Paris
Beskjeftigelse Språkforsker, politiker
Nasjonalitet Qing-dynastiet

Ma Jianzhong (kinesisk: 馬建忠, pinyin: Mǎ Jiànzhōng, Wade-Giles: Ma Chien-chung; stilnavn: 眉叔 Méishū; også kjent som Ma Kié-Tchong blant franskmenn, født 9. februar 1845 i Dantu 丹徒 i provinsen Jiangsu, død 14. august 1900) var en kinesisk lærd høyere mandarin under Qing-dynastiet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ma kom fra en ledende katolsk familie. Etter studier ved en fransk katolsk skole i Shanghai dro han til Frankrike i 1876 for å studere internasjonal rett. Han ble den første kineser som tok det franske baccalauréat, og i 1879 fikk han diplom i rett (licence de droit) fra École Libre des Sciences Politiques i Paris.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter sin hjemkomst til Kina i 1880 ble Ma med i Li Hongzhangs sekretariat, og der kom hans kjennskaper innen internasjonal rett til god nytte. Blant andre oppgaver var Ma med på å implementere Qing-regjerinens politikk overfor i Korea i 1880-82 og han tok del i arrestasjonen av Taewŏn'gun. Samme år fremla Ma et utkast til det koreanske flagg, Taeguk,[1] og det ble benyttet og er fremdekes i bruk i som Republikken Koreas flagg. I 1884 ble han involvert i China Merchants' Steam Navigation Company, der han samarbeidet nært med Tong King-sing.

Ma er forfatter av verket Mashi Wentong (馬氏文通 «Grunnleggende prinsipper for klar og sammenhengende skriving av herr Ma») i 1989. Dette var den første kinesiske grammatikk forfattet av en kineser (det fantes allerede flere som var skrevet av vesterlendinger). Det antas nå at Mas storebror Ma Xiangbo, som var en ledende pedagog, medlem av jesuittordenen og grunnlegger av det som skulle bli Fudanuniversitetet i Shanghai, også bidro til grammatikkverket.[2]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ma Jianzhong. Strengthen the Country and Enrich the People: The Reform Writings of Ma Jianzhong. Edited and translated by Paul John Bailey. Richmond, Surrey: Curzon, 1995.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]