Hopp til innhold

Fudanuniversitetet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fudanuniversitetet
Motto博学而笃志,切问而近思
Grunnlagt1905
BeliggenhetYangpu
Studenter44 300
Medlemskap
7 oppføringer
C9-ligaen
Yangtze Delta Universities Alliance
Shanghai-Hong Kong University Alliance
BRICS Universities League
Double First Class University Plan
Plan 111
Association of Pacific Rim Universities[1]
Nettstedhttps://www.fudan.edu.cn (kinesisk)
Kart
1 = Fudan University Shanghai Medical College
Fudanuniversitetet
31°17′56″N 121°29′57″Ø

Fudanuniversitetet (kinesisk: 复旦大学, Fùdàn Dàxué, ofte bare 复旦, Fudan) er et av Folkerepublikken Kinas ledende universiteter. Det ligger i Shanghai. Universitetet går tilbake til 1905, da Fudan College (复旦公学) ble grunnlagt. Det ble oppgradert til universitet i 1917.

Historie[rediger | rediger kilde]

Guanghua-tvillingtårnene på hovedcampus

De to kinesiske skrifttegnene (復旦 - Fù Dàn) ble valgt av en av det moderne Kinas mest kjente skolemenn, jesuittpresten Ma Xiangbo (马相伯), fra et fyndord i de konfucianske klassikere (Analektene 19,6: 《尚書大傳•虞夏傳》 Shàngshū Dàzhuàn Yú-Xiàzhuàn – 日月光華,旦復旦兮。 Rìyuè guānghuá, dàn fù dàn xī). Ma Xiangbo var Fudans første rektor (1905–1906) og rektor også i revolusjonstiden (1910–1912).

Fudan kan faktisk spore sin eksistens tilbake til en uenighet mellom Ma Xiangbo (som også hadde trådt ut av ordenen) og ledelsen for Shanghais jesuitter. Ma hadde i 1903 stiftet og blitt leder for det katolske Aurora-instituttet (som etter få år ble universitet). Det ble endringer i skoleledelsen, og i 1905 trakk Ma seg fra presidentvervet ved Aurora-akademiet, og sluttet seg til 128 studenter som hadde stemt imot de endringer som de franske jesuittene hadde innført. De opprettet derfor en ny skole, som etterhvert ble til Fudanuniversitetet.

Med unntak av en periode under den andre sino-japanske krig har universitetet hele tiden ligget i Shanghai. Fra 1937 til 1945 tok det under krigen tilflukt i Chongqing dypt inne i det kinesiske innlandet.

I 1952, etter kommunistenes maktovertagelse, ble Aurora-universitetet tvunget til å stenge, men slik at det ble inkorporert i de læreinstitusjoner som de nye myndigheter hadde tatt kontroll med og ønsket skulle fortsette. En stor del av Aurora ble dermed inkorporert i Fudan. (Den medisinske delen av Aurora, en del som gikk tilbake til 1909, ble del av Shanghais medisinske universitet, som ble del av Fudan i 2000). Universitetet fikk samme år (1952) tilført helt eller delvis ni andre universiteter eller institutter for høyere utdannelse.

Fudan var i 1952 det første universitet i Kina som ble justert av det nye styre slik at det fulgte en utdannelsesmodell etter forbilde fra Sovjetunionen.

Etter kulturrevolusjonen fikk Fudan utvikle seg i en mer moderne retning, og vant i nasjonalt og internasjonalt ry.

I april 2000 ble Shanghai medisinske universitet slått sammen med Fudan.

Samarbeid med Norge[rediger | rediger kilde]

Den norske private høyskolen BI har hatt studietilbud ved Fudan siden midt i 1990-årene.[2] Det er etablert en norsk satellittcampus hvor BI tilbyr studier for kinesiske studenter, og for norske og utenlandske studenter som ønsker å lære mer om næringsliv og økonomi i Asia. De siste årene har også andre norske læresteder benyttet denne fasiliteten, deriblant Universitetet i Oslo.

Betydelige studenter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ web.archive.org, besøkt 24. januar 2024[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 6. august 2011. Besøkt 23. august 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]