MC Ren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
MC Ren
Født14. juni 1969[1]Rediger på Wikidata (54 år)
Compton
BeskjeftigelseSkuespiller, rapper, sanger, låtskriver, musiker, manusforfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedManuel Dominguez High School
NasjonalitetUSA[2]
Medlem avKelly Park Compton Crips
Musikalsk karriere
PseudonymMC Ren
SjangerHiphop,[3] vestkystrap, hardcore-hiphop
InstrumentVokal
Aktive år1987
PlateselskapRuthless Records, Priority Records, Villain Entertainment, Interscope Records
Nettstedhttps://www.mcrencpt.com/
IMDbIMDb
Logo
MC Rens logo

Lorenzo Jerald Patterson (født 16. juni 1969 i Compton, California), bedre kjent under artistnavnet MC Ren, er en amerikansk rapper. Han startet sin karriere i 1988 da han ble medlem i rap-gruppen N.W.A.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

MC Ren er født og oppvokst i Compton, California. Før han ble medlem i N.W.A., planla han å bli med i hæren, men ombestemte seg etter at han så filmen Full Metal Jacket.[4] Artistnavnet, MC Ren er tatt ut fra hans virkelige navn Lorenzo.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1987 hadde Eazy E startet et plateselskap kalt Ruthless Records. I begynnelsen var MC Ren signert som soloartist, men etter at han skrev flere av sangene for Eazy Es debutalbum Eazy-Duz-It ble han medlem i rap-gruppen N.W.A. sammen med Eazy E, Ice Cube, DJ Yella og Dr. Dre. I løpet av seks uker hadde N.W.A. fullført sitt debutalbum Straight Outta Compton og det ble utgitt i august 1988. Tekstene var hovedsakelig skrevet av MC Ren og Ice Cube. Albumet ble en uventet suksess, samtidig som de fleste radio- og TV-kanalene nektet å spille av noen av sangene, grunnet voldelige og diskriminerende tekster. Albumet solgte over to millioner eksemplarer i USA. I 1989 forlot Ice Cube gruppa av finansielle grunner, noe som gjorde at MC Ren fikk en større rolle i gruppa som eneste låtskriver. De brukte kort tid på å gi ut EP-en 100 Miles and Runnin og deres neste album, Niggaz4Life, ble utgitt i 1991. Dette albumet ble en enda større suksess og debuterte på andreplass på Billboard 200. Av samme grunner som Ice Cube valgte Dr. Dre også å forlate gruppa og da var N.W.A. offisielt oppløst. Gruppeleder Eazy E og manager Jerry Heller ble anklaget for å stjele penger som egentlig tilhørte artistene.

Dette startet en feide mellom Eazy E og Dr. Dre som varte i noen år. MC Ren valgte selv å bli igjen hos Ruthless Records, men sa at han var nøytral i krangelen. I 1992 ga han ut sitt debutalbum, Kizz My Black Azz. Det ble en suksess og ble etter hvert klassifisert til platina. Året etter konverterte han til islam samtidig som han ga ut albumet Shock of the Hour. Halve albumet ble spilt inn før han konverterte og den andre halvparten etter at han konverterte. Dette var også en suksess. I 1996 kom hans tredje album, The Villain in Black, som solgte greit, men ble dårlig mottatt av kritikerne. To år senere kom albumet Ruthless for Life som hadde kjente gjesteartister som Snoop Dogg og Ice Cube. Albumet solgte greit og ble godt mottatt av kritikerne. I 1999 var han med i Dr. Dres album 2001 og senere var han med i N.W.A.s gjenforening hvor de ga ut to sanger. Han var også med i Up in the Smoke Tour, en av verdens største turneer sammen med Dr. Dre, Eminem, Ice Cube, Snoop Dogg og mange andre.

Etter turneen opptrådte han bare som gjesteartist på andre artisters album og det var antatt at MC Ren hadde lagt opp. I 2009 ga han likevel ut sitt femte album, Renincarnated, på sitt eget plateselskap, Villain Entertainment. Albumet ble sett på som et godt comeback.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: MC Rens diskografi

EP
Studioalbum
med N.W.A.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm1059294, besøkt 21. juli 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.backstage.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ http://www.mtv.com/artists/mc-ren/.
  4. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]