Compton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Compton
Compton martin luther king monument.jpg
Martin Luther King Monument, foran Compton City Hall i Los Angeles County

Våpen

LandUSA USA
DelstatCalifornia California
FylkeLos Angeles County
Grunnlagt11. mai 1888
Tidssone−8
Postnummer90220–90224
Areal26,202 km²
Vannfylt arealandel1,03%
Befolkning96 455 (2010[1])
Bef.tetthet3 681,21 innb./km²
Antall husholdninger24 523
Høyde over havet21[2] meter
NettsideNettside
Posisjonskart
Compton ligger i California
Compton
Compton
Compton (California)

Compton
33°53′48″N 118°13′30″V

Compton er en by i Los Angeles County i California. Byen ligger syd-sydvest for selve Los Angeles. Ved folketellingen i 2010 hadde byen 96 455 innbyggere.[1]

Compton er kjent for stor fattigdom og høy kriminalitet, spesielt når det gjelder gjengvold. Byen har tradisjonelt hatt svart flertall, men de siste 15 årene har folk av mellomamerikansk opprinnelse kommet i flertall. Nabolager i Compton inkluderer Synny Cove, Leland, Downtown Compton og Richland Farms. Gjennomsnittsalderen på innbyggerne i Compton er 25 år, og er relativt lav i forhold til den amerikanske standarden, som ligger rundt 35 år. I 2014 er det ikke like stor fattigdom lenger. De fleste av nabolagene tilhører arbeidsklassen, men det er også noen middelklasse-nabolag.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Flere kjente rappere som The Game, Eazy-E, MC Eiht , DJ Quik, MC Stolle, Kendrick Lamar, MC Ren, Dr.Dre og Roddy Ricch vokste opp i Compton. Det er ofte trodd at Ice Cube var født og oppvekst i Compton, men han ble egentlig født i South Central nabolaget i Los Angeles. Dette kan komme av at han var med i den kjente rappe-gruppen N.W.A., der alle de andre medlemmene, Eazy-E, MC Ren, Dr.Dre og DJ Yella var fra Compton. NWA gjorde Compton kjent gjennom hele verden som et paradis for gjeng-kriminalitet, dop-smugling og blind vold gjennom sitt andre album Straight Outta Compton.

En viktig voksende minoritet i Compton er filippinere, vietnamesere og folk fra stillehavsøyene. De største gruppene er afroamerikanere og hispanics.

Kriminalitet[rediger | rediger kilde]

Noen av de mest fryktede gjengene i USA, som Bloods, Crips og Surenos ble grunnlagt i Compton. Som følge av Comptons rykte om høy kriminalitet, har man forsøkt å finne en løsning på dette problemet. De senere årene har man opprettet en kampanje, slik at folk kan levere inn skytevåpen, for en viss sum med penger. Dette har ført til at flere tusen skytevåpen har blitt levert inn. Kriminaliteten går sakte, men sikkert nedover ettersom hvert år går.

Compton High School

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Population, Census». US Census. 1. april 2010. Arkivert fra originalen 12. februar 2020. Besøkt 20. januar 2016. 
  2. ^ «Compton». Geographic Names Information System, U.S. Geological Survey.