Mæl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mæl stasjon

Mæl ligger ved Tinnsjø i Tinn i Telemark og er innfallsporten til Vestfjordalen og Rjukan som ligger 15 kilometer lenger vest. Her ligger Mæl stasjon som er Rjukanbanens endestasjon og utgangspunkt for jernbanefergene som går over Tinnsjø til Tinnoset, Tinnsjø kro & Camping, en småbåthavn for båteiere med båter som går på Tinnsjø, og Haugefossen.

Mæl stasjon het da banen åpnet i 1909 Rollag, men navnet på stedet ble endret til Mæl da Rollag stasjon på Numedalsbanen ble opprettet i 1927. Mæl mistet sitt postnummer 3657 i 1991, og ble da en del av 3658 Miland. Uttalen på stedsnavnet er lang "e" som i "Meel" og ikke "æ" som normaluttale. Navnet kommer av at stedet ligger ved elveutløpet av elva Maana ved starten på Tinnsjøen. Opprinnelig er stedsnavnet Mæl på andre sida, Milandsida av elvemunningen, der Mæl kirke ligger.

Mæl er anløpssted for Tinnsjøfergene MF «Storegut» og DF «Ammonia», to ferger som i sommerhalvåret er åpne for henholdsvis turer og charterturer og omvisning. Det er infosenter med kafé i gamle Mæl Stasjon fra St. Hans til tidlig i september, og i sommerhalvåret er det mulig å ta toget herfra til Rjukan.

Festivaler[rediger | rediger kilde]

Mæl Dansebandfestival, veteranbiltreff. (Begge opphørte i 2018.)

Vestfold og TelemarkstubbDenne Vestfold og Telemarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.