Miland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Miland
Miland I.jpg
Langs Milandvegen fra kirken til tettstedet
LandNorge Norge
FylkeVestfold og Telemark
KommuneTinn
Postnummer3658 Miland
Areal0,26 km²
Befolkning304[a] (2021)
Bef.tetthet1 169,2 innb./km²

Miland
59°55′30″N 8°45′13″Ø

Miland er et tettsted i Tinn kommune i Telemark, og har 304[1] innbyggere per 1. januar 2021. Tettstedet ligger omtrent ti kilometer øst for Rjukan ved starten av Vestfjorddalen, og er kjent for sin utsikt til Gaustatoppen.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Noen av de beste hustomtene i Tinn med utsikt mot Gaustatoppen finnes her[trenger referanse]. Utbygging av et større boligfelt fant sted fra 1970 og fram til 2000. De fleste tomtene i regulerte områder er imidlertid nå bebygget.

De mest kjente maleriene og fotografiene av denne fjelltoppen er tatt fra gårdene som ligger langs fylkesvei 37 på Miland.

Mæl kirke er bygget i 1839, da den erstattet en nedslitt stavkirke.

Skole og fritid[rediger | rediger kilde]

I dag fungerer Miland nærmest som soveby for Rjukan, men stedet har et godt og trygt oppvekstmiljø, med et livlig skolesentrum med nærmiljøområde med ballbinge, tennisbane og friluftslivområde. Barneskolen heter Miland skole, en firedelt barneskole med 57 elever i skoleåret 2009/10. Ny golfbane er under bygging mellom Miland og Mæl, og Rjukan Golfklubb er dannet for å ta seg av driften.

I den gamle bygningen som har vært både butikk og posthus, holder nå Miland fritidsklubb til i to etasjer. Miland har ikke lenger posthus og nærbutikk, men har Tinns nest største barneskole.

Næring[rediger | rediger kilde]

Nærbutikken forsvant i 2003, og bensinstasjonen og posthuset på slutten av 1980-tallet. Posthuset lå i den gamle jernbanestasjonen, som da ble revet. Postnummeret hit gjelder også Mæl, etter at de mistet postnummeret sitt i den store postnummeromleggingen i Norge1990-tallet.

Miland har i dag campingplass, gartneri, bilverksted og mekanisk industri, samt Tinn kommunes største kjøttproduserende gård og Tinns eneste jordbærgård.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]