Molen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Målen»)
Molen
LandNorges flagg Norge
KommuneArendal
Kart
Molen
58°31′17″N 8°59′58″Ø

Molen er en rullesteinsøy utenfor Flosterøya i Arendal kommune i Agder fylke, mellom skipsleia inn til Tromøysundet og havet utenfor. Molen er en del av Raet nasjonalpark.

Molen stikker ca. 2 meter over havet,[1] og er en del av raet som i østre del av Aust-Agder følger kysten som et nesten sammenhengende rev fra Jomfruland til Molen og videre under vann til Tromlingene.

Øya er dynamisk, og forandrer seg etter vær og vind ettersom den består av løse steiner og ikke av fast fjell.

For skipsfarten er øya Molen og grunnene rundt den farlige. Skip som vil inn Tromøysund er avhengige av gode sjøkart og / eller los. Dette er innseilingen fra øst mot Arendal havn på Eydehavn.

Havområdet som omgir Molen er en av Sørlandets største skipskirkegårder, og det er over 20 skip som er registrert strandet eller forlist der.[2][3] Episode nr. 5 i NRK Gulls «Storm og stille» ved Sigurd Rimstad og Hartvig W. Dannevig handlet om to forlis på Molen.[4]

En tolkning av navnet er at øya gir lyd fra seg når steinene beveger seg og gnis mot hverandre. Stedsnavnet Molen uttales og skrives lokalt Målen. Men det finnes og en annen geologisk liknende lokalitet innen Arendal kommune, nemlig en liten holme vest for Jerkholmens sørspiss. Denne holmen kalles også Målen, og dette stedsnavnet skrives Målen.[5] En tredje språklig variant er Mølen, rullesteinstranda der raet går ut i havet i Brunlanes.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fylkesmannen i Aust-Agder - Raet landskapsvernområde[død lenke] (PDF)
  2. ^ «Vil verne Målen». Agderposten. Besøkt 12. mai 2010. 
  3. ^ «Molen». SNL. Besøkt 12. mai 2010. 
  4. ^ «Storm og Stille 5». NRK. Besøkt 12. mai 2010. [død lenke]
  5. ^ stadnamnregisteret