Lyuba (mammut)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Lyuba (Люба) er en hunn-mammutkalv (Mammuthus primigenius) som døde for ca. 40 000 år siden én måned gammel. Hun er uten tvil den best bevarte mammutmumien i verden og forbigår Dima, en hannkalv som tidligere hadde vært den mest kjente.

Mammutungen ble funnet i mai 2007 av reinsdyroppdretteren og jegeren Juri Khudi på Jamalhalvøya, et område som tilhører Jamalo-Nenetsk i Russland og ble kalt «Lyuba» etter ektefellen hans.[1][2] Kalven veide 50 kg, var 85 centimeter høy og målte 130 centimeter fra snabel til hale, omtrent på størrelse med en stor hund.[3][4]

Da man fant kalven var hun bemerkelsesverdig godt bevart; både øyne og snabel var intakt og noe pels satt igjen på kroppen. Mammuten ble overført til Japan for videre studier, inkludert CT-skanninger.

Man antar at Lyuba døde av kvelning ved å inhalere gjørme da hun kjempet for å komme seg ut av mudderet i elveleiet hun krysset sammen med flokken hun tilhørte. Det leire-lignende stoffet som trolig kvalte henne var også med på å bevare og preservere henne i nesten uberørt tilstand. Huden og organene er intakte og forskerne var i stand til å identifisere melk fra moren i magen. Det ble også funnet avføring i tarmen som viser at hun spiste de voksne flokkmedlemmenes avføring for å bygge opp en normal tarmflora av bakterier for å hjelpe til å fordøye plantemateriale.

Tidligere mammutfunn som er dårligere bevart enn Lyuba har vist tegn til underernæring mens Lyuba fremstår som svært sunn. Organene og huden er i perfekt stand. Hun har godt bevart DNA og det er antatt at en levende mammut ville kunne klones fra henne.

Tverrsnitt av den venstre støttannen og en forjeksel antyder at hun stammer fra mammuter som kom til Sibir fra Alaska ved å krysse Beringlandbrua etter at den opprinnelige sibirske stammen av mammuter var utdødd eller jaget bort.

Ved å undersøke Lyubas tenner håper forskerne å få innsikt i hva som forårsaket at pattedyrene døde ut for rundt 10.000 år siden.

Lyuba er utstilt i Field Museum of Natural History i Chicago.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]