Hopp til innhold

Lysvatnet (gård)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lysvatnet er en gård i Åfjord kommune ved den østre enden av innsjøen med samme navn. Den grenser til kommunene Indre Fosen og Steinkjer.

Stedet ligger ved en innsjø på Fosenhalvøya midt i Fosenalpene. Her drives det et aktivt gårdsbruk Lysvann gård til fjells som er den siste vegløse gården på Fosen midt i ødemarka. Nærmeste nabo var Holvassgården som lå fire kilometer unna Lysvatnet gård. Stedet er ofte et utfartssted for mange reisende i dette storslåtte naturlandskapet som står urørt ifra gammel tid. Vinteren 2012 har Oddgeir Bruaset laget et program fra NRK der Lysvann Gård er gjest til å entre serien "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" der Klara og Einar Hårstad har bodd sitt hele voksne liv. Før generasjon Hårstad overtok og forpaktet gården i 1949 var det Sebina og Leonard Lysvand som drev denne fjellgården. Sebine døde i 1951 og Leonard i 1956. Leonard var en av de store jegerene i gamle dager på Fosen.

I området finnes det gamle slåttenger som er registrerte som nåværende eier Einar K Hårstad har merket opp. Det eksisterer pr idag over 30 felt. For dette fikk han i år 2008 Kulturlandskapsprisen for Sør-Trøndelag.

Andre verdenskrig

[rediger | rediger kilde]

Under den annen verdenskrig var det stor aktivitet i og rundt Trondheim på grunn av det tyske inntoget av Norge og befestningen av byen. I denne forbindelse lå også det tyske slagskipet «Tirpitz» (1939) i Åsenfjord i Nord-Trøndelag. Fosenfjellene med Lysvassheiene og nærliggende områder mot Åfjord og Verran som var ideelle punkter med radiosendere for det norske og internasjonale forsvaret. I den forbindelse ble dette stedet brukt som droppsted for forsvarsmateriale for norske soldater som hadde vært på opplæring i England. I den forbindelse var dette området som ble plukket ut av Engelske offiserer da de skulle slippe ut Kåre Nøstvold og Arnfinn Grande i fallskjerm med direktefly fra England med flyslipp vinteren 1943. Andre som brukte området mye til motstandsarbeid var brødrene Johan Moan og hans bror Jon og Borghild Moan, Ludvik Kruksve, Sverre Aune og Halvdan Gjelvold.

I tilknytning til flyktningene som rømte fra Austråttleiren på Ørlandet var Lysvassheiene utpekt som en del av fluktruten på 40 mil da de skulle loses fra Serberhytta nede i Rødsjøen over til Sverige våren 1943.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Asbjørn Øksendal: Operasjon Oleander. Gestapo i Trondheim og Leksvikaffaeren 1942-44 Nordenfjelske forlag (1968)
  • Asbjørn Øksendal: Når Nøden er størst Nordenfjelske forlag (1969)
  • Vi Menn: Nr 40 – 2007 Side 46, 47,48,49.
  • Fosna Folket, Holvatnet i gamle dager, Juleartikkel om Holvassgubben Sjøl, Desember 1984.