Hopp til innhold

Lynne Dawson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lynne Dawson
Født3. juni 1956[1]Rediger på Wikidata (68 år)
York
BeskjeftigelseOperasanger, musiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetStorbritannia

Lynne Dawson (født 3. juni 1956 i York) er en Englands mest allsidige og populære sopraner.[2]

Liv og karriere

[rediger | rediger kilde]

Lynne Dawson vokste opp i Yorkshire. Hun studerte først språk og arbeidet som oversetter, senere studerte hun musikk ved Guildhall School of Music og Britten-Pears School i Suffolk, og hadde Rae Woodland, Gerald Moore og Peter Pears som lærere.

Dawson begynte å gi konserter i studietida. Tidlig i karrieren var repertoaret hovedsakelig hentet fra tidligmusikken, og hun samarbeidet tidlig med John Eliot Gardiner, Roger Norrington og Christopher Hogwood om en rekke konserter og innspillinger, eksempelvis med musikk av Georg Friedrich Händel, Claudio Monteverdi og Henry Purcell.

Seinere utvidet Dawson repertoaret og har sunget flere Mozart-roller, som grevinnen i Figaros bryllup, Konstanze i Bortførelsen fra Seraillet, tittelrollen i Zaide og Pamina i Tryllefløyten. På Staatsoper Berlin opptrådte hun i What next av Elliott Carter, og hun sang Libera me i Giuseppe Verdis Rekviem i gravferden til prinsesse Diana Spencer.

De senere årene har hun i økende grad konsentrert seg om sanger fra klassisismen, romantikken og høyromantikken, som Richard Strauss' Vier letzte Lieder, Ravels Sheherezade, Berlioz' Les Nuits d’Ete, men mistet aldri interessen for barokksang.

Tilsammen har Lawson spilt inn over 80 publikasjoner.[3]

Lynne Dawson underviser ved Escola Superior de Música de Catalunya i Barcelona og ved Royal Northern College of Music i Manchester, fra september 2010 har hun ledet RNCMs fakultet for vokalstudier.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ BNF-ID 13922123z[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Biografi, hyperion-records.co.uk
  3. ^ Biography, Royal Northern College of Musics websider

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]