Hopp til innhold

Lymexylinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Verftsbiller
Verftsbille, hann (av John Curtis, 1831)
Nomenklatur
Lymexylinae
Populærnavn
Verftsbiller, fluebiller
Hører til
Cucujiformia, Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: 7, én i Norge
Habitat: terrestrisk, i død eller døende ved
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Verftsbiller (Lymexylinae) er en artsfattig underfamilie av treborende biller. De utgjør en overfamilie for seg selv, Lymexyloidea. De kan kjennes på svært langstrakt kroppsform med korte antenner, vifteformede maksillepalper hos hannene og myke dekkvinger. To arter er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (7 – 35 mm), svært langstrakte biller. Dekkvingene er myke. Det er ofte betydelig forskjell i størrelse og utseende mellom kjønnene, hunnene er størst og bredest. Også innen samme kjønn varierer de mye i størrelse. Hodet er temmelig stort og bredt, omtrent så bredt som brystskjoldet, kjevene (mandiblene) er små og ikke utstikkende. Fasettøynene er store og utstående. Antennene er foholdsvis korte, gjerne sagtakkede, kan også være kamformede eller kølleformede. Ofte er de tynnere mot spissen og krumme, slik at antennen ser sigdformet ut. Hannens maksillepalper (det største paret av munnfølere) er karakteristisk vifteformede. Brystskjoldet (pronotum) er omtrent så langt som bredt. Dekkvingene er myke, hos de fleste parallellsidige og lange. Hos mange arter møtes ikke dekkvingene helt i midten i den bakerste delen. Bakkroppen er lang og slank. Beina er forholdsvis lange og slanke. Larvene er avlange, det første kroppsleddet (prothorax) er noe oppsvulmet og det bakerste leddet ender i en kraftig, krum pigg med små tenner på oversiden.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse billene borer like under barken på døde og døende trær. Skipsverftsbillen (Lymexylon navale), som også er funnet i Norge, men er mye sjeldnere, går særlig på eik. Det var tidligere vanlig å finne denne ved skipsverft, der det brukt mye eiketømmer. Den kunne gjøre noe skade på tømmeret, men er trolig for sjelden til å være noe problem i dag.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Det er mulig at bare slekten Lymexylon bør plasseres i denne gruppen.

Treliste


Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Zahradník, J. og Chvála, M. 1991. Teknologisk forlags store bok om insekter. N.W. Damm. Om Runerisseren, side 300-301.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata