Lyder Hassel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lyder Hassel
Født30. mars 1914Rediger på Wikidata
Død1943Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKrigsmedaljen

Lyder Hassel (født 30. mars 1914 i Hasselvika, antatt død 1943) var en norsk kunstmaler, offiser, motstandsmann og agent for Secret Intelligence Service. Han forsvant etter å ha blitt sluppet ut i fallskjerm over Verran 10. oktober 1943.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hassel var sønn av Johan M. Hassel (1880–1964) og Lovise Sørvik Hassel (1880–1931). Han var før krigen til sjøs i to år og jobbet ellers på hjemgården i Hasselvika. Han flyktet over til Sverige sommeren 1942 og kom til England i februar 1943. Han fikk sin militære utdannelse som radiooperatør i England og tjenestegjorde som fenrik og telegrafist. Han ble sluppet ned over Fosenhalvøya i en del av «Operasjon Appollo» 10. oktober 1943, men etter hoppet forsvant han. Hans oppgave skulle være å sende informasjon via radiosender om aktiviteten om det tyske forsvaret i Trondheimsfjorden, spesielt om det tyske slagskipet «Tirpitz» som lå i Åsenfjorden.

Hassel-saken[rediger | rediger kilde]

Lyder Hassel-forsvinningen står som en uoppklart sak etter annen verdenskrig. Under krigen ble hans utstyr, både radiosenderen, cisternen og fallskjermen funnet ved Ormsetervatnet, uten spor etter den savnede. Spekulasjonene om forsvinningen har vært mange siden krigens dager, ble han sterkt skadet i fallet fra flyet med fallskjerm, eller tatt av dage? En familie tilsto etter krigen å ha funnet et metallrør med penger og utstyr fra hoppet, og det gikk rykte om at familien hadde funnet ham drept, eller drepte ham selv, for pengene. Det ble 20 år senere gravd opp graver ved en kirkegård i Verran i Nord-Trøndelag for å lete etter Hassels levninger, men kistene ble aldri åpnet. Saken har hatt stor oppmerksomhet i etterkrigstiden i flere medier. I juni 2011 ble det gått manngard med metallsøker i Verrafjella.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Lyder Hassels familie mottok etter krigen Krigsmedaljen og Frihetsmedaljen fra kong Haakon, og et diplom og takkemedalje i 1946 fra den britiske kongen som takk for hans store og heltemodige innsats i kampen for frigjøringen av landet i krigsårene.

Utmerkelser

Krigsmedaljen

Haakon VIIs frihetsmedalje

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Asbjørn Hansen: Lyder Hassel, fallskjermsoldaten som forsvant

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]