Lussekatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lussekatt
OpprinnelseSverige
Introdusert17. århundre
Hovedingredienserrosin
safran
hvetemel
gjær

Lussekatter bakes med safran for å bli gule. Lussekattene på bildet er laget som S-formede kringler, pyntet med rosiner og penslet med egg.
Svenske lussekatter med perlesukker.

Lussekatter er en type gjærbakst som i Norden først og fremst bakes til Luciadagen 13. desember. Lussekattene er formet som små boller, S-formede kringler og liknende. Lussekattene skal være gule, og for å få den riktige smaken brukes krydderet safran. Originalt så skal lussekatter garneres med rosiner.

Navn og opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Det norske navnet lussekatt er lånt fra svensk der tradisjonen med å feire Luciadagen har lange tradisjoner. Et eldre, ofte lokalt svensk navn har vært döfvelskatt, dyvelskatt og liknende, det vil si «djevelkatt». Nordisk familjebok fra 1912 hadde da ikke ordet lussekatt, men skriver derimot: I sydvästra Sverige bakas till L. ett särskildt kultbröd (se d. o.), kalladt "dövelskatt".[1]

Skikken med lussekatter skal ifølge en teori ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet. Djevelen, i form av en katt, ga de slemme barna juling, mens en kristusskikkelse i form av et barn delte ut boller til alle de snille. For øvrig skal Jesus ha passet bedre som gavegiver blant protestantene enn den katolske helgenfiguren sankt Nikolaus, forløperen til julenissen. For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder, eventuelt med det billigere alternativet gurkemeie.

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lucia i Nordisk familjebok (2. utgave, 1912) ("dövelskatt" side 1218)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

KokebokaWikibøker: Lussekatter – oppskrift