Lurcher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lurcher
krypskytterhund
Lurcher Rocky.jpg
Hundetypemynde, blandingshunder
OpprinnelseEngland
Egenskaperjakt-, vakt- og familiehund
Livsløp8-14
Størrelsemiddels stor-stor (15-40 kg)
Passer foralle, aktive
Anerkjennelser
FCIAnerkjennes ikke!
(FCI #)
AKCAnerkjennes ikke!
CKCAnerkjennes ikke!
KCAnerkjennes ikke!
UKCAnerkjennes ikke!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Lurcher er tradisjonelt en blandingshund mellom skotsk hjortehund, greyhound og en eller flere terriertyper, men i dag kalles gjerne alle blandinger der hjortehund inngår for en lurcher. Mange bruker også betegnelsen så lenge det inngår ei mynde i blandingen.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

«Blaze» er ¾ hjortehund og ¼ langhåret collie

Lurcheren har sin opprinnelse fra middelalderen i Storbritannia, da det ikke var tillatt for andre enn konge og adel å holde mynder. Lurcher betyr krypskytter, så denne hunden kan kalles en krypskytterhund.

Tradisjonelt skulle lurcher være en blanding mellom skotsk hjortehund, greyhound og en eller flere terriertyper, men nå mer er det en hvilken som helst blanding mellom en mynde og en eller flere andre hunderaser. En god lurcher var mye verd i tidligere tider, i det man primært benyttet disse hundene til å supplere matforrådet på en ulovlig måte. Lurchere har således alltid vært synonymt med tyvjakt på De britiske øyer, der viltet gjerne tilhørte konge, adel og rikfolk i tidligere tider.

I noen grad førers visse linjer av lurchere videre. Det fortelles blant annet at det skal finnes linjer som går tilbake til tidlig 1800-tallet i både Storbritannia og Irland. I USA finnes også en lurcher som kalles amerikansk staghound, hvilket tyder på et opphav fra hjortehund. Likeledes finnes det i Australia en såkalt australsk kenguruhund som også skal ha sitt opphav fra hortehund. Begge disse lurcherblandingene skal ha linjer som går langt tilbake i tid, uten at dette har latt seg verifisere.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Lurcher skal alltid ha myndepreg, men naturlig nok varierer både utseende, anatomi og fysikk mye, alt etter hvilke hundetyper som er inngår i blandingen. Lurchere er gjerne nesten like hurtige som mynder, men ofte mer utholdende og røffe. Den skal tåle mer og orke mer.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Lurcher har først og fremst vært arbeirklassens jakthundrådyr, hare og annet småvilt på De britiske øyer. Den er tradisjonelt en hetsende hund, men avhengig av blanding bruker den såvel lukt som hørsel når den jakter.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Det er nærmest umulig å gi en beskrivelse av lurcherns lynne og væremåte, fordi dette naturlig nok varierer med både blandingen og individet. En «ekte» lurcher skal imidlertid være tøff, pågående og lojal til «the bitter end». Den skal ha jaktinstinkt, men må kunne kontrolleres. Lurchere er ofte litt sky og skeptiske av natur.

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Lurcheren på hovedbildet er en blanding mellom skotsk hjortehund, greyhound og border collie, men blandingsforholdet er ikke kjent.