Lukla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lukla
LandNepals flagg Nepal
Retningsnummer038
Befolkning230[1] (2011)
Høyde o.h.2 860 meter
Kart
Lukla
27°41′16″N 86°43′53″Ø

Lukla er en landsby i Khumbu-regionen i øst i Nepal hvor de fleste Himalaya-ekspedisjoner starter sin tur mot Mount Everest.

Lukla ligger på 2 860 meter og har en liten flyplass hvor de fleste turister og profesjonelle fjellklatrere starter fra.[trenger referanse] Lukla betyr «stedet med mange geiter og sauer», men det er det ikke så mange å se av arten som vandrer omkring.[trenger referanse]

Så godt som alle (90-95%) utenlandske turister kommer til Lukla med fly etter en ½ times flytur fra Katmandu.[trenger referanse] De øvrige vil vanligvis komme inn fra Jiri, etter en sju til åtte dagers marsj. Det er også mulig å delta i organiserte turer med lokale guider og kokker for turen fra Jiri til Lukla. Da Tenzing Norgay og Edmund Hillary gjennomførte sin første berømte bestigning av Mt. Everest i 1953, startet ekspedisjonen fra Jiri.

Det finnes mange gode forretninger og overnattingssteder for turister hvor en kan få europeisk mat og få gjort sine siste innkjøp før fjellturen.[trenger referanse] Hvis en ikke finner det en trenger er det fortsatt gode muligheter i Namche Bazaar. Der er det et par gode spesialforretninger som fører utstyr for klatrere hvor en kan få kjøpt eller leiet alt en trenger (tau, isøkser, kroker hjelmer og verneutstyr mm.).

Her vil det være fornuftig[trenger referanse] og stå over noen dager for å akklimatisere seg og venne seg til høyden. Hvis en ikke deltar i en organisert tur er det absolutt å anbefale[trenger referanse] å dobbeltsjekke reservasjon for returen fra Lukla. Ledige plasser på flyet til Katmandu er vanskelig i finne i høysesongen.

Flyplass[rediger | rediger kilde]

Luklas flyplass Tenzing-Hillary Airport har hyppige forbindelser til Katmandu og betjenes av Nepal Airlines og noen andre selskaper, men flyvningene er svært væravhengige.

Bilder fra Lukla[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]