Luftvarslingstjenesten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Luftvarslingstjenesten er en spesialtjeneste i Sivilforsvaret som har til oppgave å varsle befolkningen i norske byer og tettsteder om mulige luftangrep. Varsel gis gjennom sirener i et landsdekkende radiostyrt nett av varslingsanlegg. Tjenesten er organisert i to varslingsgrupper. Varslingen utføres i nært samarbeid med Forsvaret. Varslingsgruppene er lokalisert til Luftforsvarets stasjoner på Mågerøy og i Sørreisa. Tjenesten aktiviseres i henhold til sivilt beredskapssystem. Varslingstjenesten bemannes av både sivilt og militært personell, mens taktisk kontroll er det utelukkende de militære som tar seg av.

Luftvarslingsgruppen er organisert i to skift på følgende måte: en skiftleder, to operatører og fire reserver. Vestfold og Troms sivilforsvarsdistrikt er ansvarlig for bemanning, operativ ledelse og øvelse av tjenesten ved de to stasjonene. Stasjonene varsler videre til 18 sivilforsvarsdistrikter gjennom definerte varslingsområder.

Luftvarslingsgruppene er de eneste krigstidsoppsetningene som opplæres og øves i fredstid. Opplæringen gis av Sivilforsvaret og Luftforsvaret. Mannskapene har øvelser flere ganger i året.