Ludwig Senfl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ludwig Senfl
Ludwig Senfl
Født senest 1486
Basel, Sveits
Død 1553 (alder 66–67)
München
Yrke musiker (komponist)

Ludwig Senfl (blant annet også Senfli, Sennfel; født rundt 1486 i Basel eller Zürich, død mellom 2. desember 1542 og 10. august 1543 i München) var en sveitsisk renessansekomponist aktiv i Tyskland.

Liv[rediger | rediger kilde]

Den første sikre dokumentasjonen man har av Senfl er fra året 1496 da han gikk da inn i tjeneste hos keiser Maximilian I av Det tysk-romerske rike i Augsburg, og det antas derfor at hans senest kan være født i 1486.

I 1497 fulgte Senfl hoffkapellet til Wien, og mellom 1500 og 1504 studerte han sannsynligvis i Wien. Dette var standard prosedyre for korgutter etter at de hadde kommet i stemmeskiftet, som en del av presteutdannelsen. Her studerte han med Heinrich Isaac og kopierte mye av Isaacs Choralis Constantinus, et enormt arbeid han fullførte etter komponistens død

Senfl gjennomførte en reise til Italia mellom 1508 and 1510, og returnerte deretter til hoffkapellet. Etter Isaacs død i 1517 utnevnte Keiser Maxmimilian Senfl til hoffkomponist. Men Maxmimilian døde allerede i 1519, og den nye keiseren, [Karl V, avskjediget størstedelen av Maximilians musikere. Karl nektet å utbetale stipendet Senfl var blitt lovet når keiseren døde, og han sto derfor uten arbeid og inntekt.

De neste årene reiste og komponerte Senfl mye. Han skal ha vært ved Riksdagen i Worms i 1521, og selv om han aldri ble protestant er det sannsynlig at han var tilhenger av Luthers lære. Han ble senere forhørt av inkvisisjonen og ga da frivillig opp tittelen som katolsk prest. Fra og med 1530 korresponderte Senfl aktivt med den kjente lutheraneren hertug Albrecht av Preussen og med Martin Luther selv.

Til slutt fikk Senfl en post i München, en by med høye musikalske standarder og behov for ny musikk, og som samtidig var relativt tolerante overfor personer med protestantiske sympatier. Etter korrespondansen med Albrecht å dømme var Senfl syk i 1540, og han døde sannsynligvis tidlig på året 1543.

Verk[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource Wikikilden: (de)Ludwig Senfl – originaltekst

Musikkeksempler[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]