Ludvig II av Ungarn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ludvig II av Ungarn
Konge av Ungarn, Kroatia og Böhmen
Louis2.jpg
Ludvig II av Ungarn,
portrett av Tizian, 1526
Født7. januar 1506
Buda
Død29. august 1526 (20 år)
Mohács
Gravlagt Székesfehérvár Basilikaen
Ektefelle Maria av Østerrike
Partner(e) Angelitha Wass
ForeldreVladislav II (far)
Anna av Foix-Candale (mor)
Far Vladislav II av Bøhmen og Ungarn
Mor Anna av Foix
Søsken Anne of Bohemia and Hungary
Barn János Wass (illegitim)
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Kongedømmet Ungarn, Ungarn
Utmerkelser Ridder av ordenen Det gylne skinn
Regjeringstid1516–1526
ForgjengerVladislav II
EtterfølgerFerdinand I
Johan Zápolya

Ludvig II av Ungarn (ungarsk: Lajos, tsjekkisk: Ludvík Jagellonský; født 1. juli 1506, død 29. august 1526) var konge i Ungarn, Kroatia og Böhmen fra 1516 til sin død i slaget ved Mohács i 1526 i kamp mot osmanene.[1]

Ludvig var sønn av Vladislav II, konge av Böhmen og Ungarn. Etter farens død ble Ludvig adoptert av den mektige tyske keiseren Maximilian I.[2]

I 1522 giftet Ludvig seg med Habsburg-prinsessen Maria. Samtidig giftet Ludvigs søster Anne seg med broren til den senere keiser Karl V, noe som førte til at den ungarske krone gikk til Habsburgerne.

Etter Ludvigs død i det katastrofale slaget ved Mohács ble storparten av Ungarn erobret av osmanene. Böhmen og deler av Ungarn tilfalt Ferdinand I av Det tysk-romerske rike, noe som gjorde slutt på Huset Jagellos hegemoni i Sentral-Europa.

Familie[rediger | rediger kilde]

Ludvig II av Ungarn giftet seg med Maria av Østerrike (1505–1558), datter av Filip I av Castilla («Den smukke») og Johanna av Castilla, i 1515. Deres ekteskap skal ha vært lykkelig, men ble kort og barnløs da han døde i 1526. Maria styrte Ungarn som regent i navnet av den nye konge, hennes bror, Ferdinand I av Det tysk-romerske rike.

Selv om Ludvig IIs ekteskap var barnløst, hadde han antagelig et barn utenfor ekteskap med sin mors tidligere hoffdame Angelitha Wass før han ble gift. Denne sønnen ble kalt Johan (János på ungarsk). Dette navnet opptrer i kildene i Wien som enten János Wass eller János Lanthos. Det første etternavnet er hans mors dåpsnavn. Det sistnevnte etternavnet kan referere til hans yrke da «Lanthos» betyr «lutist» (en som spiller lutt), eller i overført betydning, «skald». Han mottok underholdning fra den kongelige finans jevnlig. Han hadde etterkommere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Botlik, Richárd: Relationship of John Szapolya and Henry VIII (PDF), sammendarg, doktorgradsavhandling
  2. ^ The Royal Route, Královská cesta.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)