Lucie Nilsdatter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lucie Nilsdatter
Død1555
Ektefelle Jens Tillufssøn Bjelke
Far Nils Henriksson
Mor Inger Ottesdotter Rømer
Søsken Henrik Nielssøn
Barn Åge Bjelke
Nasjonalitet Norge
Austråttborgen

Lucie Nilsdatter (fødselsår ukjent, død 1555) var en norsk adelskvinne og eier av Austråttgodset. Hun var datter av Nils Henriksson og Inger Ottesdotter Rømer til Austrått, og gift med Jens Tillufssøn Bjelke.

Lucies søster Eline døde i 1532, og Lucie innledet et forhold til enkemannen, svogeren Nils Lykke, som først resulterte i et guttebarn, og deretter i Nils' død i 1535, anklaget for incest.[1] Lucie må en tid etter dette ha giftet seg med den dansk-skånske lavadelsmannen Jens Tillufssøn Bjelke. De to giftet seg senest i 1540, og kort til etter skriver han seg «til Austrått». Overdragelsen av Austråttborgen fra Inger til dem ble stadfestet av kongen i 1552. Det har vært spekulert i om Lucies skandale var årsaken til at Jens, som var av lavadelig byrd, ble vurdert som «god nok» for henne.

Lucie druknet i 1555 utenfor Sunnmøre, på en sjøreise som hun gjorde sammen med moren Ingerd og datteren Gunhild. Hun ligger begravet i Ørland kirke. Ektemannen Jens døde fire år etter, og sønnen Åge Bjelke (1552–1603), som var den yngste av parets fem sønner, overtok Austråttborgen i en alder av 7 år. Åges morbror Henrik Nielssøn var hans formynder.

Lucie Nilsdatter opptrer både i Henrik Ibsens skuespill Fru Inger til Østeraad, Peder Wright Cappelens skuespill Lucie, jomfru til Østråt[2] og Edvard Hoems «slottsopera» Lucie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Niels Lykke i Norsk biografisk leksikon
  2. ^ Peder W. Cappelen (1980). Lucie, jomfru til Austråt. Oslo: Gyldendal.