Lucie Nilsdatter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lucie Nilsdatter Gyldenløve»)
Lucie Nilsdatter
Død1555Rediger på Wikidata
EktefelleJens Tillufssøn Bjelke
FarNils Henriksson (Gyldenløve)
MorInger Ottesdotter Rømer
SøskenHenrik Nielssøn
Ingeborg Nielsdatter Gyldenløve
Anne Nielsdatter Gyldenløve
Margrethe Nielsdatter Gyldenløve
BarnÅge Bjelke
NasjonalitetNorge
Våpenskjold
Lucie Nilsdatters våpenskjold
Austråttborgen

Lucie Nilsdatter Gyldenløve (fødselsår ukjent, død 1555) var en norsk adelskvinne og eier av Austråttgodset. Hun var datter av Nils Henriksson og Inger Ottesdotter Rømer til Austrått, og gift med Jens Tillufssøn Bjelke.

Lucies søster Eline døde i 1532, og Lucie innledet et forhold til enkemannen, svogeren Nils Lykke, som først resulterte i et guttebarn, og deretter i Nils' død i 1535, anklaget for incest.[1] Lucie må en tid etter dette ha giftet seg med den dansk-skånske lavadelsmannen Jens Tillufssøn Bjelke. De to giftet seg senest i 1540, og kort til etter skriver han seg «til Austrått». Overdragelsen av Austråttborgen fra Inger til dem ble stadfestet av kongen i 1552. Det har vært spekulert i om Lucies skandale var årsaken til at Jens, som var av lavadelig byrd, ble vurdert som «god nok» for henne.

Lucie druknet i 1555 utenfor Sunnmøre, på en sjøreise som hun gjorde sammen med moren Ingerd og datteren Gunhild. Hun ligger begravet i Ørland kirke. Ektemannen Jens døde fire år etter, og sønnen Åge Bjelke (1552–1603), som var den yngste av parets fem sønner, overtok Austråttborgen i en alder av 7 år. Åges morbror Henrik Nielssøn var hans formynder.

Lucie Nilsdatter opptrer både i Henrik Ibsens skuespill Fru Inger til Østeraad, Peder Wright Cappelens skuespill Lucie, jomfru til Østråt[2] og Edvard Hoems «slottsopera» Lucie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) Niels Lykke i Norsk biografisk leksikon
  2. ^ Peder W. Cappelen (1980). Lucie, jomfru til Austråt. Oslo: Gyldendal.