Luce

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Luce
Generell informasjon
GenreDramafilm
Utgivelsesår2019
NasjonalitetUSA
Lengde109 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJulius Onah Rediger dette på Wikidata
ManusJulius Onah, J.C. Lee Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Julius Onah, John Baker, Andrew Yang
MusikkGeoff Barrow, Ben Salisbury Rediger dette på Wikidata
FotoLarkin Seiple Rediger dette på Wikidata
KlippMadeleine Gavin Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeNaomi Watts, Octavia Spencer, Tim Roth, Kelvin Harrison Jr., Astro, Norbert Leo Butz, Andrea Bang, Marsha Stephanie Blake Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
FilmselskapCinetic Media Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Neon
Premiere(r)27. januar 2019 (Sundance filmfestival)
8. november 2019 (Storbritannia)
Eksterne lenker

Luce er en amerikansk thrillerfilm fra 2019, regissert av Julius Onah. Naomi Watts, Octavia Spencer og Tim Roth spiller noen av hovedrollene. Filmen hadde verdenspremiere ved Sundance Film Festival den 27. januar 2019.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Fra det krigsherjede Eritrea blir Luce Edgar adoptert til USA og vokser opp hos Peter og Amy Edgar. På videregående skole er han en atlet og dyktig debattant som blir godt likt av både skoleelever og foreldrene hans. Imidlertid kommer han dårlig overens med sin historielærer, Harriet Wilson, som fikk Luce sin venn DeShaun sparket fra et skolelag etter at hun fant marihuana i skapet hans og hun derfor kontaktet politiet. Harriet ber Amy møte henne på skolen. Hun viser en skriftlige oppgave fra Luce hvor han skrev fra perspektiv til en historisk figur. Luce valgte Frantz Fanon, en politisk revolusjonær, som argumenterte for at kolonialisme kan overvinnes gjennom vold. Harriet er bekymret, ettersom Luce var en barnesoldat før han kom til USA. Harriet forteller også at hun ransakte Luces skap på skolen, og fant en pose fyrverkeri.

Amy viser Peter oppgaven og fyrverkeriet. Begge blir urolige, men bestemmer seg for å skjule hva de tenker, og foreløpig ikke nevne noe for Luce. Luce er Harriets skinnende eksempel på en flink mørkhudet student. Senere oppdager Luce oppgaven han hadde skrevet, og fyrverkeriet hans. Luce og Harriet snakker om oppgaven han skrev, men han sier at han bare gjorde det læreren krevde, og avfeier at han personlig tror på disse synspunktene selv. Deretter kommer han med en kommentar om fyrverkeri som Harriet tolker som en trussel, og hun varsler Peter. De konfronterer Luce om fyrverkeriet i skapet hans. Han forklarer at flere elever ved skolen deler skap, og at fyrverkeriet ikke er hans. Peter tror Luce lyver, mens Amy ikke er sikker på hva hun skal tro.

Harriet og søsteren Rosemary, som lider av en uspesifisert psykisk sykdom, har et møte med Luce som forstyrrer Harriet. En klassekamerat, Stephanie, møter Amy. Stephanie sier at hun pleide å være kjærester med Luce, med at de senere slo opp med hverandre - Noe Amy aldri visste om. Stephanie beskriver å bli utsatt for seksuelle overgrep på en fest av flere gutter, men benekter at Luce var involvert, og påstår at han hevdet å ha stoppet de andre guttene. Harriets hjem blir vandalisert en kveld, og Stephanie påstår senere til Harriet at Luce overgrep henne seksuelt. Harriet informerer rektor, og det blir arrangert et møte med dem, Luce, og foreldrene hans, med Stephanie som venter i et annet rom. Luce motbeviser raskt Harriets beskyldninger med videobevis for hvor han befinner seg, og Harriets spørsmål får Amy og Peter raskt til å ta sønnens side.

Harriet går til rommet Stephanie var i, men oppdager at hun har gått sin vei. Harriets påstander blir avvist, og møtet avsluttes til tross for at Harriet fremdeles forsøker å argumentere. Om natten forårsaker eksploderende fyrverkeri en brann hos Harriet. Harriet møter Towson som setter henne på permisjon i påvente av etterforskning på grunn av sterk mistanke mot henne. Etter å ha fått vite om denne hendelsen, går Amy hjem for å lete etter fyrverkeriet de fant tidligere, men oppdager at alt dette var borte. Peter tror Luce var involvert. Luce konfronterer Harriet hjemme hos henne, om hvordan hun ødela DeShauns atletiske karriere. Hun forsvarer seg selv, men Luce mener hun stereotyper studentene hennes.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]