Lord of War

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lord of War
orig. Lord of War
Generell informasjon
Utgivelsesår16. september 2005 (USA)
Lengde122 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørAndrew Niccol
ProdusentNicolas Cage,
Chris Roberts,
Andreas Grosch
ManusforfatterAndrew Niccol
Foran kamera
MedvirkendeNicolas Cage
Jared Leto
Ethan Hawke
Bridget Moynahan
Eksterne lenker

Lord of War er en film fra 2005 skrevet og regissert av Andrew Niccol. I hovedrollen er Nicolas Cage. Filmen ble lansert i USA den 16. september 2005, med DVD-utgivelse 17. januar 2006 og Blu-ray-disk 27. juli.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Yuri Orlov (spilt av Nicolas Cage) er den eldste sønnen i en familie med ukrainske migranter til USA. På begynnelsen av 1980-tallet besøker Yuri en restaurant, hvor han blir vitne til at russisk mafia dreper to leiemordere. Yuri blir dermed inspirert til å begynne med våpen-handel. Han sammenligner det konstante behovet for våpen, med et lignende menneskelig behov for mat. Etter å ha gjennomført sitt første salg, overbeviser Yuri broren sin Vitaly (spilt av Jared Leto) om å bli hans samarbeidspartner. Brødrene velger å forlate foreldrenes restaurant, og de slår seg sammen som våpen-selgere.

Yuris første store gjennombrudd kommer under Libanonkrigen i 1982, når han selger våpen til begge sider i konflikten - til tross for at han blir vitne til krigsforbrytelser og grusomheter. Etterhvert blir Yuri mer og mer suksessfull. Men virksomheten hans kommer under etterforskning av Interpol-agent Jack Valentine (spilt av Ethan Hawke) som ikke er interessert i penger - og dermed ikke kan bestikkes. Vitaly blir avhengig av kokain, etter at en colombiansk narkotikaherre bruker narkotika for å betale for en våpen-avtale. Yuri får Vitaly inn på rehabilitering, og fortsetter virksomheten alene. Han blir kjæreste med Ava Fontaine (spilt av Bridget Moynahan) og de gifter seg. Etter oppløsningen av Sovjetunionen reiser Yuri til Ukraina. Han kjøper stridsvogner og våpen gjennom sin onkel, en tidligere sovjetisk general som sitter på ett enormt overskudd av våpen etter at den kalde krigen var over.

Yuri utvider seg deretter til Afrika, og innleder et forretningsforhold med Andre Baptiste sr. (spilt av Eamonn Walker) en hensynsløs diktator som fører en uendelig borgerkrig i Liberia. Under en flytur inn i Afrika blir Yuri aangrept av Jack Valentine, og tvunget til å nødlande. Yuri slipper så vidt unna arrestasjon ved å lande i et veldig avsidesliggende område, og dele ut flyets ulovlige last til lokalbefolkningen. Valentine klarer ikke å få Yuri dømt for ulovlig våpen-salg. Men han forteller Yuris kjæreste Ava sannheten om hans tid som våpen-handler. Valentine ber Ava om å konfrontere ham, og kreve at Yuri stopper sin ulovlige virksomhet. En stund forsøker Yuri å gjøre sitt beste for å finne alternative, lovlige metoder å gjøre forretninger på. Men Andre Baptiste Sr. besøker ham personlig, og tilbyr en svimlende sum i diamanter hvis Yuri velger å vende tilbake til våpen-handelen.

Yuri overbeviser broren Vitaly om å bli med på ett salg i Sierra Leone i 2001, hvor de møter en milits som er alliert med Baptiste. Militsen forbereder seg på å ødelegge en flyktningleir. Vitaly sympatiserer med flyktningene, og ber Yuri om å gå vekk fra avtalen med Baptiste. Men Yuri nekter, og hevder at hvis de gjør det så vil militsen drepe dem også. Full av skyldfølelse, stjeler Vitaly ett par granater, ødelegger en av lasatebilene med våpen, og dreper Baptiste Jr. Vitaly blir skutt og drept når militsen tar hevn. Yuri aksepterer motvillig halvparten av den opprinnelige betalingen i diamenter for de gjenværende våpnene. Yuri sender kroppen til broren sin tilbake til foreldrene i USA. Han betaler en doktor for å forfalske et falsk dødsattest, og for å fjerne alle kulene fra Vitalys kropp. Men en kule ligger fremdeles i kroppen, og Yuri blir stoppet av Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives.

Ava oppdager en beholder full av Yuris våpen, som Valentine får tak i for å bevise Yuris skyld. Ava tar sønnen deres, og forlater Yuri. Yuri tar kontakt med foreldrene sine. Men moren hans vil ikke lenger vedkjenne seg hennes eneste gjenlevende sønn, og sier: "Begge sønnene mine er døde"

Valentine arresterer Yuri, og forteller at Yuri har en lang fengselsdom foran seg. Men Yuri forteller at noen av kundene hans var fiender av USAs fiender, og at Yuris tjenester var uvurderlige for amerikanske interesser i utlandet. Valentine hører at det banker på døren, og utenfor står en høytstående militæroffiser. Valentine innser at Yuri hadde rett, og sier til Yuri: "Jeg ønsker å fortelle deg å dra til Helvete, men jeg tror du allerede er der" og Yuri blir løslatt akkurat som han spådde. Yuri vender deretter tilbake til våpen-handelen, og reiser til Saharaørkenen for å gjøre det han gjør best. Filmen avsluttes med en uttalelse på skjermen, om hvordan de største våpen-produsentene og selgerne i verden er USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, og Kina som også er fem av medlemmene i FNs sikkerhetsråd.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Nicolas Cage

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]