Lopphavet marine verneområde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lopphavet marine verneområde
LandNorge[1]
Ligger iAlta[1]
Hasvik[1]
Loppa kommune[1]
Areal1 322 km²[2]
Opprettet22. juni 2022[1]
Kart
Lopphavet marine verneområde
70°30′N 21°54′Ø

Lopphavet marine verneområde består av et område i Lopphavet i kommunene Loppa, Alta og Hasvik.[3] Området ble vernet 22. juni 2022. [4] Det er et stort åpent havområde og to mindre havområder. Det ligger tett på Sørøya og omkranser Loppa.

Verneforskriften sier at formålet med vernet er

«å ta vare på i hovedsak eksponerte sjøområder, som omfatter både dype og grunne områder, samlet sett har en stor spennvidde i naturtyper og som er representative for denne delen av kysten, bl.a. israndavsetninger, store skjellsandforekomster, korallforekomster og korallrev på dypt vann, samt viktige næringssøkområder for lomvi, lunde, krykkje og kysttorsk. Det er en målsetting å beholde verneverdiene uten større grad av ytre påvirkning, og områdene skal kunne tjene som referanseområde for forskning og overvåking bl.a. for å kunne studere effekter av reketrål og havbruk.
Verneformålet er knyttet til sjøbunnen, og til sjøoverflaten av hensyn til funksjonen som næringssøkområde for sjøfugl. I kartfestet referanseområde for regional vannkvalitet i kyststrømmen, vist som sone A2 i vernekartet, omfatter verneformålet i tillegg vannsøylen.
Formålet omfatter også bevaring av det samiske naturgrunnlaget.»[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e «Naturbase faktaark», besøkt 30. april 2024[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Naturbase faktaark». Besøkt 30. april 2024. 
  3. ^ «faktaark». Naturbase. Besøkt 30. april 2024. 
  4. ^ a b «Forskrift om vern av Lopphavet marine verneområde i Alta, Hasvik og Loppa kommuner, Troms og Finnmark fylke». Lovdata. Besøkt 30. april 2024.