Lolita (1997)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lolita
orig. Lolita
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1997
Prod.landUSA
Lengde137 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAdrian Lyne
ProdusentMario Kassar
Joel B. Michaels
MusikkEnnio Morricone
Sjeffotograf-
Foran kamera
MedvirkendeJeremy Irons,
Melanie Griffith,
Dominique Swain,
Frank Langella
Annen informasjon
Filmformat-
Eksterne lenker

Lolita er en film fra 1997 regissert av Adrian Lyne og var den andre filmen basert på romanen Lolita av Vladimir Nabokov. Filmens hovedrolle innehas av Jeremy Irons som Humbert og Dominique Swain (den gang 17 år gammel) som Dolores «Lolita» Haze. Viktige biroller spilles av Melanie Griffith som Charlotte Haze og Frank Langella som Clare Quilty.

Den første filmversjonen av Lolita var 1962-versjonen, regissert av Stanley Kubrick.

Forskjeller vis-à-vis romanen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble laget i et forsøk på å være tro mot Nabokovs roman. Scener og hendelser holder seg tett opp til romanens beskrivelse. Enkelte kritikere og lesere beklaget at enkelte av hovedpersonens ikke tillitvekkende karaktertrekk dermed forsvant. Mange mente også at mye av bokens humorfylte og tragiske ironi — som kan skimtes ut ifra forskjellene mellom Humberts selvbilde og hans handlinger — gikk tapt, ettersom filmen på et vis lanserer Humberts beretninger som fakta.

Et annet, stort avvik er portretteringen av Lolita som svært vakker. Mange av personene i boken, inkludert hennes egen mor og Humbert selv, bemerker at Lolita ikke er vakker i ordinær betydning. Det antydes også at dette er grunnen til at ikke større mistenksomhet rettes mot Humbert.

Lolitas utseende i filmen var svært forskjellig fra hvordan hun beskrives i boken. I boken skal hun ifølge Humbert ha mørkt, kastanjefarget hår i bobfrisyre og honningbrun hud. Filmens Lolita er mye mer «sexy schoolgirl» stereotypisk, med rødaktig blondt hår i fletter. Filmen viser henne også klart og tydelig med tannregulering, noe hun ikke har i boken.

Lolitas alder da Humbert møter henne er 14 år i filmen, i stedet for 12 år, som i boken. Hun oppfører seg generelt også mye mer voksent i filmen enn i boken.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]