Hopp til innhold

Lodi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lodi

Flagg

Våpen

LandItalias flagg Italia
Region Lombardia
ProvinsProvinsen Lodi
StatusKommune
Ligger vedAdda[1]
Innbyggernavnlodigiani o laudensi
Tilstøtende kommunerDovera, Boffalora d'Adda, Tavazzano con Villavesco, Montanaso Lombardo, Corte Palasio, Lodi Vecchio, San Martino in Strada, Cornegliano Laudense, Pieve Fissiraga
Postnummer26900
Retningsnummer0371
Areal41 km²
Befolkning44 709[2] (2023)
Bef.tetthet1 080,45 innb./km²
Høyde o.h.87 meter
ISTAT-nummer098031
Kart
Lodi
45°19′00″N 9°30′00″Ø

Lodi er en by med omkring 41 000 innbyggere i provinsen av samme navn (Provinsen Lodi) i den italienske region Lombardia. Den ligger 30 km sørøst for Milano ved elven Adda.

Historie[rediger | rediger kilde]

Lodi var en keltisk bosetning og hadde navnet Laus Pompeia i romertiden. Siden 300-tallet har byen vært katolsk bispedømme, skjønt de første fem hundre år av bispedømmets historie ikke er overlevert. Det var først mot slutten av 900-tallet at byen fikk en viss betydning. På grunn av en oppsving av handelsvirksomheten havnet Lodi i konflikt med Milano. Etter en rekke kriger ødela milanesiske styrker Lodi, men en ny by ble anlagt syv kilometer av den gamle i 1158. Først i 1198 kom det til fredsslutning med Milano, og begge byene profitterte økonomisk på samarbeidet.

1200-tallet ble preget av sosial uro og rivaliseringen mellom ghibellinerne og guelferne, og Milano intervenerte en rekke ganger. På begynnelsen av 1300-tallet fikk Viscontislekten makt over byen. Dermed ble Lodi en del av Milanos territorium.

I 1992 ble området rundt Lodi utskilt fra provinsen Milano og gjort til en egen provins.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Den gamle bykjernen inkluderer den åpne plassen Piazza Maggiore (også kalt Piazza della Vittoria); den romanske katedralen, rådhuset og bispepalasset.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ https://demo.istat.it/?l=it.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]