Ložišća

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ložišća
Oversiktsbilde av Ložišća i 2017
LandKroatias flagg Kroatia
Postnummer21404
Areal7,5 km²[1]
Befolkning92[2] (2021)
Bef.tetthet12,27 innb./km²
Høyde o.h.74 meter
Klimamiddelhavsklima

Ložišća er en liten fjellandsby på vestsiden av den kroatiske øya Brač, 2 kilometer fra kysten, med et befolkningstall på 139 innbyggere (2011)[3]. Denne klyngen av kroatiske gårder er bygget i en fjellskråning og har utsikt over havet.

Sv. Ivana i Pavla fra 1820[rediger | rediger kilde]

Midt i bykjernen av Ložišća, står det en gammel forsamlingskirke kalt Sv. Ivana i Pavla (St. John and Paul). Da denne pittoreske barokk-kirken ble bygget i 1820, ble den viet til Saint Blaise, skytshelgenen i Dalmatia. Siden den tid har kirken hatt noe tilfeldige etterfølgende oppussinger.

Av de mest særpregede egenskapene ved kirkens arkitektur, finner man det store, intrikat utskårede, hvite marmorkorset på gårdsplassen til kirken. Denne øybygningsstilen er karakteristisk for øybygningene i Dalmatia.

Klokketårnet er innredet med marmor, og er tegnet av skulptøren Ivan Rendic, på andre halvdel av 1800-tallet.

Klokketårnet rager høyt over resten av Ložišća-bebyggelsen

Historie[rediger | rediger kilde]

Ved at gårdene ble bygd på fjellgrunn, har innbyggerne levd av landet som omgir dem; engasjert seg i steinbruddsvirksomhet, vinproduksjon, olivenavl og utnyttelse av innmarken.[4][trenger referanse]

Befolkningspopulasjon[rediger | rediger kilde]

I det 19. århundre hadde Ložišća ca. 800 innbyggere, i begynnelsen av det 20. århundre ca. 1500 innbyggere – og siden er innbyggertallet sunket betraktelig.

I den kroatiske folketellingen i 2011, ble det talt 139 innbyggere.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]