Hopp til innhold

Llangollenkanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smalt parti av Llangollen Canal like i nærheten av Llangollen

Llangollen Canal, opprinnelig kalt Ellesmerekanalen, forbinder Llangollen i det nordlige Wales med Nantwich i det nordvestlige England, via Ellesmere i Shropshire. Den har senere blitt en del av Shropshire Union-kanalen. Den blir forsynt med vann fra elven Dee.

Kanalen regnes som det første større ingeniørprosjekt utført av Thomas Telford. Han arbeidet formelt sett under William Jessops ledelse, men fikk ansvaret for alle sider ved arbeidet.

Bakgrunnen for kanalen var et ønske om en transportrute fra kullgruvene og jernverkene ved Wrexham ut til sjøen. Fra Nantwich gikk Chesterkanalen til Dee ved Chester, og derfra kunne man seile videre på elven ned til sjøen nær Liverpool. Senere ble en ny kanal anlagt fra Chester til Mersey, med tilknytning til elven på stedet som nå heter Ellesmere Port. Llangollenkanalen er også knyttet til Montgomerykanalen i Shropshire.

Blant spesielle elementer i kanalen er Pontcysyllteakvedukten, konstruert av Telford for å føre kanalen over dalen Dee renner gjennom øst for Llangollen. En annen akvedukt fører kanalen over elven Ceiriog ved Chirk, og det er tunneler ved Whithouses, Chirk og sørøst for Ellesmere.

Kilder[rediger | rediger kilde]