Lizard Point

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lizard Point

Lizard Point i Cornwall er den sørligste del av halvøya Lizard. Det er det sørligste punktet på øya Storbritannia, og med unntak av deler av Scillyøyene det sørligste punktet i England. Den lille landsbyen Landewednack ligger en kilometer fra Lizard Point mens Helston ligger 18 kilometer mot nord.

Lizard Point er for mange skip startpunktet for kryssing av Atlanterhavet og er historisk kjent som et farlig område for sjøfarten. Det er etablert et fyrtårn på Lizard Point, og Royal National Lifeboat Institution (RNLI) driver en redningsbåtstasjon tre kilometer lenger nordøst. Ved stasjonen er det en kabelbane for å transportere redningsmannskaper mellom båthuset og parkeringsplassen på toppen av klippene.

Den største redningsaksjonen i RNLIs historie foregikk 17. mars 1907 da linjeskipet DS «Suevic» grunnstøtte på Maenheere-revet nær Lizard Point. I sterk storm og tett tåke reddet frivillige mannskaper fra RNLI alle de 456 passasjerene. Mannskapene rodde ut gjentatte ganger til skipet i en manøver som varte i 16 timer.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]