Litice (borg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Litice (borg)
LandTsjekkia
StedLitice nad Orlicí
Historiske fakta
Eier(e)Pardubice
StilretningGotisk arkitektur
Kart
Kart
Litice (borg)
50°05′10″N 16°21′06″Ø
Posisjonskart
Litice ligger i Tsjekkia
Litice (borg)
 
Litice (Tsjekkia)
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Litice (tysk: Littitz) er en borg ved landsbyen Litice nad Orlicí syv kilometer vest for Žamberk. Den ligger i distriktet Ústí nad Orlicí i regionen Pardubice i Tsjekkia.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skråningen ned fra Orlické hory (Ørnefjellene) gav en naturlig strategisk fordel ved plasseringen av denne gotiske borgen som ble reist mot slutten av det 13. århundre. Høylandet hvor elven Divoká Orlice renner ble valgt før 1300 av Drslavic-familien for å bygge en borg, som de navngav etter deres opprinnelige bosetning i Plzeň-området. En kort tid i det 14. århundre ble borgen eiet av to grever av Luxembourg, Johann den blinde av Luxembourg og Karl IV av Det tysk-romerske rike. I 1371 bosatte Boček av Kunštát, en adelsmann fra Mähren, seg med sin familie på borgen. En gren av familien fikk statsborgerskap i Böhmen gjennom giftemål og gjennom oppkjøp av godsene Poděbrady og Pardubice.

Utseendet til den gamle gotiske borgen gikk tapt under omfattende byggevirksomhet igangsatt i 1450 av Georg av Kunštát og Poděbrad, senere Konge av Böhmen. Den tidligere gotiske byggestilen finnes igjen i enkelte deler av borgen, som minner om lignende arkitektur anvendt i det 14. århundre. Den turbulente tiden som fulgte med Husitterkrigene, som var full av interne konflikter mellom adelsfolk som kjempet om Kongeriket Böhmen, hvor et av de sterkeste partiene var Utrakvistpartiet til Georg av Podiebrad, som arbeidet for å sikre denne viktige borgen. Regjeringstiden til Georg av Podiebrad fra 1458 brakte fred og stillhet til Böhmen for en kort tid. Dette ble avbrutt i sekstiårene av det 15. århundre med krig fremprovosert av det pavelige hoff som hisset opp det lokale katolske adelskapet og så oppfordret den ungarske kongen Mattias Corvinus til å megle.

Dette var den historiske bakgrunnen til borgen og dens festningsverk. Tidsånden og det aristokratiske miljøet hadde innflytelse på arkitekturen hvor den foreldede tradisjonen fra det 14. århundre fortsatt kan ses. Denne tradisjonen var i praksis utdatert i 1450. Det utvendige systemet av festningsverk, de fleste bevart, viser at det faktisk også ble brukt artilleri i forsvaret av borgen. Dette skyldes det vanskelige terrenget som gjorde utvendige festningsverk unødvendig og reduserte artilleristandplassene til et minimum.

Adkomstveien til Litice var stengt på det mest sårbare stedet av en mur og en dyp vollgrav som ble krysset ved hjelp av en vindebro.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]