Hopp til innhold

Litargops

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Litargops
Nomenklatur
Litargops
Reitter, 1880
Populærnavn
vedsoppbiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieTenebrionoidea
Økologi
Antall arter: 4
Habitat: terrestrisk, lever av sopp
Utbredelse: Asia, Australia, Europa
Inndelt i

Litargops er en slekt av biller som lever av sopp, gjerne på eller i døde trær. De kan være ganske vanlige, men fører et skjult levevis og man ser dem sjelden. Én art er funnet i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (1 – 6 mm), avlangt ovale biller, mer eller indre flate, oversiden kledt med fine, korte, nedliggende hår og også noen lengre, oppstående. Oversiden er mer eller mindre blank. Dekkvingene er ofte mømstret i rødt og svart. Hodet er kort og bredt med middels store fasettøyne. Antennene er omtrent så lange som hode og brystskjold til sammen, 11-leddete, mer eller mindre fortykkede mot spissen, de ytterste tre til fem leddene danner en svakt utviklet kølle som gjerne er mørkere farget enn resten. Brystskjoldet (pronotum) er bredere enn langt, gjerne omtrent halvsirkelformet sett ovenfra. Ved bakkanten er det så bredt som dekkvingene. Dekkvingene er avlangt ovale, brystskjold og dekkvinger danner en felles kurve. De har mer eller mindre tydelige punktrekker. Beina er middels lange og slanke, føttene er fire-leddete uten tolappede ledd, bortsett fra forføttene hos hannene som er treleddete.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Vedsoppbillene lever for det meste av forskjellige slags sopp, blant annet muggsopper. De fleste artene er skogsinsekter som kan finnes i død, soppinfisert ved, under bark og mellom råtnende plantemateriale. Noen få kan gå på lagrede matvarer, men det er mulig at de spiser på muggsopper og ikke selve matvarene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten har en svært spredt utbredelse og er kjent fra Madeira, Øst-Asia og Australia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 16. oktober 2020. Besøkt 16. oktober 2020. 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata