Liste over rollefigurer fra Sagaen om Darren Shan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Vampyrer[rediger | rediger kilde]

Darren Shan[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Darren Shan

Hovedpersonen. Darren ble presset til å bli omgjort til en halv-vampyr av Vampyren Herr Crepsley etter å ha stjålet edderkoppen, Madam Octa. Ved et uhell bet edderkoppen Darrens bestevenn, Steve. Herr. Crepsley omgjore Darren til halv-vampyr i bytte mot en motgift. Han redder Steve (men Steve sverger på at han skal bli en vampyrjeger og skal spore dem ned å drepe dem, fordi han tror at Darren forrådte ham), og de "faker" hans død, og Darren blir Herr. Crepsleys assistent. Til å begynne med hater han Herr Crepsley for å ha fått han til å måtte dra hjemme fra. Men etterhvert som han lærer seg å bli mer lik vampyrer, hater han ikke Herr Crepsley lenger. Etter å ha dratt til Vampyrfjellet, må han gjennomgå en del prøver, da Darren Shan blir innsatt som vampyrprins stater også Arrkrigen. Darren blir en av Vampanlordens jegere, som skal drepe vampanlorden før han blir helvamapan. Ved slutten møter Darren Steve i en kamp der begge blir dødelig såret, og begge dør kort etter. Darren blir brakt tilbake av Herr order som en "småperson". Han blir sent tilbake til den tiden da han var yngre (og menneske) og ser sitt yngre jeg på "Cirque du Freak" sammen med Steve. Han skremmer seg selv vekk slik at han ikke ser Steve og Larten Crepsley, han kutter den originale rekken som gjorde at han ble en vampyr. Han gir så dagboken sin til Herr Høy og løses opp og dør. Senere i boka drar han til hjemmebyen hans og ser at søstra har giftet seg og fått barn ingen visste hvem mannen var, men mamma'n og pappa'n sa at de viste det. Og senere får han vite at Steve er mannen ( han er jo vampanlorden, han vi utslette alle vampyrene)

Larten Crepsley[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Larten Crepsley

Larten Crepsley var vampyren som omgjorde Darren til en halv-vampyr. Pleide å være en høyt respektert vampyr. Som nesten ble vampyrprins, men bestemte seg for at han ikke ville bli en. Han liker å kle seg i blodrødt, en vane han plukket opp fra sin læremester Seba Nil. Larten blir en slags farfigur for "Darren Shan" og lærer han mange ting han trenger for å overleve. Larten blir også en av Vampanlordens jegere og dreper den falske "Vampanlorden". Men Steve slipper Larten ned på stakene under plattformen de slåss på før han dør. Før han dør ber han Darren om ikke å kaste bort resten av livet sitt på hat og revansj.

Vancha Marsj[rediger | rediger kilde]

En vampyrprins og en av vampanlordens jegere. Den vildeste og mest tradisjonelle av vampyrene. Han ble først omgjort sammen med sin bror til en halv-vampan men forlot klanen og tok vampyrenes side (ble re-omgjort av Paris Skyle). Han blir en vampanlorden jegere og blir god venn med Darren. Tilslutt blir Vancha skadet av bror Gannen og kan ikke slåss lenger, men kommer seg senere. Evanna forteller senere til Darren at hun bærer på Vanchas barn (bok 12). Han er også en legendarisk spytter, som Darren nevner "his spit was green and globular, and he could hit an ant at twenty paces".

Kurda Smahlt[rediger | rediger kilde]

En vampyrprins som forsøkte å påtvinge vampyrene en union med vampanene. Han bedrar Vampyrene i et forsøk på å unngå Arrkrigen (ved å forene de to klanene igjen), og blir henrettet på slutten av bok 6 Vampyr Prinsen. Han har blondt hår og blåe øyne med tre røde arr på hans venstre skinn. Senere i sereien (bok 10) blir Kurda dratt opp av Sjelesjøen og har sjansen for å dra tilbake og la Harkat dø. Kurda sier "I have had my share of life, I took chances and accepted the consequences, let death have me". Før disse ordene inneholdt ordene hans en unnskyldning for å drept Gavner Purl.

Seba Nil[rediger | rediger kilde]

Herr Crepsleys tidligere lærer og mentor og Vampyrfjellets kvartermester. Seba Nil ble en stor inspirasjon til Herr Crepsley, Herr Crepsleys talemåte er ikke ulik Sebas. Seba kler seg i bare røde klær, som også Herr Crepsley gjør. På slutten av serien er Seba Nil den elsdte levende vampyren med sine 700 år. Han kjemper også i arrkrigens første slag, hans bein blir truffet av et sverd og han må gå med krykker gjennom rseten av serien.

Gavner Purl[rediger | rediger kilde]

En god venn av Herr Crepsley og Darren Shan. Herr Crepsley ertet han ofte often for hans tunge pust og snorking. Han er en vampyr general og blir senere drept av av Kurda Smahlt. Hans siste ord er en unnskyldning for hans tunge pust og snorking. Gavners død er en av hoved grunnene for at Darren forteller om Kurdas forræderi. Mot slutten av Bok 6 blir Gavners kropp funnet plassert mellom to steiner nær tunnelen han ble drept i. I historien "en affære i natten" (An Affair of the Night) får vi vite at Gavner har en kjæreste som heter Liz Carr og som gir Gavner en stygg underbukse med rosa elefanter på. På slutten av historien slår paret opp og Gavner drar mot vampyrfjellet (bok 4).

Pil[rediger | rediger kilde]

En vampyrprins som så sin kone bli drept av vampaner. Han hater dem av den grunn. Han er skallet og har piler som går ned på hver side av hans hode og armer. Han er en skremmende god kriger, han bruker både bomeranger og sverd.

Arra Seil[rediger | rediger kilde]

En av de få kvinnelige vampyrene, men er ansett av de fleste som en fysisk likemann, eller til og med bedre. Darren vant hennes respekt etter en kamp på bommene, som er vanskelig å tjene. Arra Seil klargjorde Darren for sin tredje prøvelse, Flammehallen. Hun var Herr Crepsleys tidligere make og ble dødelig såret i Arrkrigens første slag av vampanen Glalda Erefith. På dødsleiet ber hun Larten passe på at Prinsene sparer Darrens liv (han feilet i den fjerde prøven og stakk av fra dødsdommen).

Vanez Blane[rediger | rediger kilde]

Vanez Blane er den høyeste rangerte krigslæreren i Vampyr fjellet. Han hjalp Darren med å trene for de tre første prøvelsene. Han mistet et øye i kamp mot en løve mange tiår før serien begynner, han mister sitt andre øye da en kniv treffer han i øyet i Arrkrigens første slag (Bok 6).

Paris Skyle[rediger | rediger kilde]

En Vampyrprins og den eldste levende vampyren og er circka 800 år gammel. Kjente William Shakespare (han drakk fra han på hans dødsleie og tok på den måten vare på hans sjel), han seilte med Columbus til den nye verden, og inspirerte Bram Stoker til å skrive romanen om vampyr greven Dracula. Han blir funnet død under kroppen på en livløs bjørn i bok 8 (i følge deres livsstil, ønsker gamle vampyrer å dø med ære ved å kjempe en siste kamp der de vil falle og endelig få innvendig ro etter et langt og hardt liv).

Mika Ver Leth[rediger | rediger kilde]

Den femte vampyrprinsen som Darren først forakter. Han ikler seg i bare svarte klær, da dette er blitt hans "varemerke". Han har skinnende, svart hår (ofte framstilt som langt) og sorte ørneliknende øyne. Hans ansiktstrekk er skarpe og ravnaktige. Han var den yngste prinsen før Darren også inntok tronen, med sine knappe 270 år. Han er veldig hard, dyster og gretten. Han har mange rynker på sitt forhode og på sidene av munnen fordi han alltid himler med øynene. Han smiler sjeldent. På grunn av dette fremstår han som en svært skremmende person. Som alle andre prinser har han digre muskler og er ganske stor (over 6 fot). Han er svært lojal til vampyrklanen og verdsetter ære og pålitelighet over alt annet i verden.

Darius Shan[rediger | rediger kilde]

Sønn av Annie og Steve. Hans bestevenn er Oggy Bass. Da han vokste opp, forvridde Steve ofte guttens sinn, og sa at vampyrene er onde og handler slik vampanene egentlig gjør. Senere når Darius innser sannheten, begynner han å hate sinn far for å ha holdt ham for narr alle disse åren. Han var først halv-vampan, men hans onkel Darren Shan re-omgjør han til en vampyr, fordi han ikke vil bli det hans far hadde blitt.

Cyrus[rediger | rediger kilde]

En vampyr som ble omgjort av Kurda Smahlt. Han ble identifisert da Kurda ropte hans navn for å stoppe han i å drepe andre vampyrer. han var en av Kurdas medskyldig i forsøket på å drepe Darren i bok 6. Før vampyrvaktene rakk å fange han, begikk Cyrus selvmord ved å stikke seg i hjertet med kniven sin.

Vampaner[rediger | rediger kilde]

Steve Leonard[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Steve Leonard

Bedre kjent som Steve "Leopard" er den beryktede Vampanlorden (hovedskurken) i Sagaen om Darren Shan. I den første boken blir han kjent som Darrens beste venn, men etter at Darren bli omgjort til en halv-vampyr, Steve følte seg forrådt og sverget på at han skulle spore ham ned å drepe ham. Før dette hadde han vært oppslukt av vampyrer og samlet på staker. Han er Darius Shans far, som han fikk med Darrens søster, Annie Shan. Han blir drept av Darren i den siste boken.

Gannen Harst[rediger | rediger kilde]

Vanchas bror. Fortsetter å være Vampan etter at hans bror brøt ut av klanen og ble en vampyr. Gannen blir Steves personlige beskytter og den som sannsynligvis omgjorde Steve. Gannen er ved Steves side hvorenn han går, og det vises klart at han er svært uenig i mange av mesterens beslutninger, men forblir lojal mot ham i hengivenhet til vampanene, han fortsetter å slåss sammen med Steve inntil det siste slaget, mellom han selv, Steve, hans bror Vancha og Darren Shan. Under kampen, stikker og skader Gannen Vancha, og kort tid etter blir han slått bevisstløs av R.V.

R. V.[rediger | rediger kilde]

(aka Reggie Veggie, byttet senere til Rettferdig Vampan) var en miljøvern aktivist som reiste rundt i landet med "Nature's Opposing Protectors (NOP)".Da han fersket Darren i å drepe en sau for småfolket, befridde han Ulvemannenn. Men hans hender ble bitt av, av Ulvemannen, de ble senere erstattet av seks kroker, tre på hver hånd, og han ble en vampan. På slutten av serien beggyner R.V. å se hvor ond Steve egentlig er og vender seg mot ham. Han ned Gannen, men blir like etter drept av Steve som stikker en kniv inn i nakken hans.

Murlough[rediger | rediger kilde]

En gal Vampan. Murlough terroriserte Herr Crepsleys gamle hjemby inntil Darren og Herr Crepsley stoppet ham. Han kidnappet Evra og prøvde å drepe Debbie Hemlock. Etter at Darren og Herr Crepsley fikk lurt han inn i en felle og gjorde det av med han, ble hans sjel fanget i Sjelesjøen. Hans hudfarge er lilla og han er en syk og gal vampan som drikker veldig mye blod. Han hadde gjemt mange lik i hjembyen til Herr Crepsley. Poletiet fant mange av likene i byen. De hadde stort blod mangel.

Glalda Erefith[rediger | rediger kilde]

En venn av Kurda Smahlt. En fryktet Vampan som sloss mot Vampyrene i Arrkrigens første slag. Han drepte Arra Seil, men ble sekunder senere drept av Darren Shan som hevnet Arras død. Han blir beskrevet som en stor, kraftig vampan, med et rødt fødselsmerke på sitt venstre skinn. Han var også i hulen hvor Kurdha drepte Gavner Purl.

Bargen[rediger | rediger kilde]

En vampan som var i hulen med RV og de andre vampanene i bok 8. Han forteller hvorfor RV farget huden rosa og hatt han brukte røde kontaktlinser. Vancha klarte å overbeviste han om at vampetene ikke skulle få brukte pistoler i kampen i hulene. Han blir ikke sett igjen i resten av serien.

Den falske vampanlorden[rediger | rediger kilde]

Den falske lorden slåss mot Herr Crepsley sammen med Steve og Gannen på slutten av bok 9. Da Herr Crepsley endelig får drept han, klarer Steve å kaste han utenfor plattformen og ned på nålene under, på slutten av boken forteller Steve til Darren at Herr Crepsley døde forgjeves og at han er vampanlorden. Den falske vampanlorden har på seg en grønn kappe.

Mennesker[rediger | rediger kilde]

Annie Shan[rediger | rediger kilde]

Darrens lillesøster og mor til Darius Shan.

Dermot Shan[rediger | rediger kilde]

Annies far. Darrens sosiale far. For i bok 12 Skjebnenes sønner blir det avslørt at Herr Order er Darrens far.

Angela Shan[rediger | rediger kilde]

Darrens og Annies mor. Darius bestemor.

Tommy Jones[rediger | rediger kilde]

Var en av Darrens venner, når Darren møter han i voksen alder er han blitt en stor fotballstjerne og er målvakt for laget sitt. Blir drept av R.V. og Morgan James i bok 11.

Alan Morris[rediger | rediger kilde]

En av Darrens tidligere venner, men som ble er blitt en berømt forsker, med sitt spesialfelt i kloning. I bok 12 "Skjebnens sønner" blir det avslørt at han var med på å skape verdens første drage.

Tony Morris[rediger | rediger kilde]

Alans storebror (skolens bølle i første bok)

Sam Grest[rediger | rediger kilde]

En lokal gutt som Darren og Evra ble venner med på det stedet sirkuset stoppet for å opptre i bok 2. Han likte sylte løk og hadde en stor familie med mange kjæledyr. Dessverre, ble han brutalt drept og revet i fillebiter av ulvemannen, men Darren drakk fra han for å bevare hans sjel og minner. Han var også den første personen som Darren drakk ordentlig fra.

Debbie Hemlock[rediger | rediger kilde]

Darrens første kjæreste. Hun dukker på ny opp i serien , men da 13 år eldre da er hun rundt 26 eller 27 år. Hun hjalp darren med å kjempe mot vampanene og kom på ideen med å ha mennesker for å hjelpe vampyrene. Hun elsker Darren, men vil ikke kysse han fordi han fortsatt er et barn. Hun går med på det etter hans andre renselse da han fullt ut blir en voksen vampyr.

Walter Blaws[rediger | rediger kilde]

Skoleinspektøren som fikk Darren til å gå på Mahlers, hvor han møtte den voksne Debbie.

Tara Williams[rediger | rediger kilde]

En søt, men sky jente som gikk i Darrens engelsk klasse, hun var en av Debbies elever før hun ble drept av vampanene.

Alice Burgess[rediger | rediger kilde]

Var politiførstebetjent i Herr Crepsleys hjemby. Hun allierer seg senere med vampyrene og hjelper dem i Arrkrigen ved å rekrutere en armè av uteliggere som kan bruke moderne avstandsvåpen i arrkrigen, hun skapte Vampyrittene.

Spits Abrams[rediger | rediger kilde]

En gal, kanibalsk seiler som Darren og Harkat møtte etter et angrep fra drager. Døde av drukning (i Sjelesjøen) da han forsøkte å avkjøle flammene en drage hadde pådratt ham.

Oggy Bass[rediger | rediger kilde]

Er Darius Shans lubne bestevenn. Til å begynne med, trodde Darren at han var Darius, men han tok feil.

Herr Dalton[rediger | rediger kilde]

Darrens, Steves, Tommys, and Alans lærer ved begynnelsen av første bok. Dukker igjen opp i serien, 13 år senere (men Darren hilser ikke på han, bare overser han)

Fru Quinn[rediger | rediger kilde]

Geografilæreren i bok 1.

Derek[rediger | rediger kilde]

Mannen i butikken som Darren stjeler solkrem fra i bok 9, han blir identifisert da butikkdamen roper navnet hans og ber han hente et gevær for å skyte "morderen Darren Shan".

Bridget[rediger | rediger kilde]

En sladrekjerring som forteller om hvordan det har gått med familien Shan, da Darren står utenfor sitt tidligere hjem utgitt som sin onkel Derek Shan i bok 11.

Vampettene[rediger | rediger kilde]

Vampetter er mennesker rekrutert av vampanene for å kjempe i Arrkrigen. Mens vampanene ikke har lov til å bruke pistoler eller buer, kan vampettene bruke dem helt fritt siden de ikke er bundet av vampanenes lover.

Mark Ryter[rediger | rediger kilde]

En vampett som i bok 9, ble torturert og drept av Vancha Marsj

Morgan James[rediger | rediger kilde]

En tidligere politimann. Han jobbet for Alice Burgess inntil han ble avslørt som vampett, han er en høyt respektert vampet og er en av Steves livvakter. Fikk halvparten av ansiktet skutt vekk da Alice Burgess traff ham med en pistol. Harkat kappet senere av ham hode med en øks.

Vampyrittene[rediger | rediger kilde]

Vampyrittene er en gjeng uteliggere som ble rekrutert av Debbie Hemlock og Alice Burgess for å hjelpe vampyrene i Arrkrigen. Vampyrittene er for det meste hjemløse folk, men de slår tilbake mot samfunnet i den store kampen i bok 12. Vampyrittene har som vampettene tillatelse til å bruke pistoler og andre avstandsvåpen.

Declan[rediger | rediger kilde]

En av gatefolkene som Debbie og Alice rekrutterte, for å hjelpe vampyrene i Arrkrigen. Han og hans venn, Little Kenny, hjalp Darren da han var skadet etter hans første møte med Steve Leonard i sin hjemby.

Little Kenny[rediger | rediger kilde]

En venn av Declan som hjalp til med å redde Darren.

Cirque Du Freak-medlemmer[rediger | rediger kilde]

Evra Von[rediger | rediger kilde]

Kjent som slangegutten eller slangemannen ettersom han blir eldre, en opptredener på Cirque Du Freak. Han hjalp Herr Crepsley og Darren med å kjempe Murlogh i den tredje boken, men fikk varige skader da Murlogh skrapte vekk noen av skalene på Evras høyre skulder. Han ble en av Darrens beste venner, men deres bånd blir tynnet ut ettersom tiden går og Evra vokser med normal hastighet mens Darren kun eldes med 1/5 av den normale hastigheten.

Merla Von[rediger | rediger kilde]

Evra Von's kone og mor til hans tre barn. Hun kan ta av seg ørene og bruke dem som Bumeranger.