Liste over ordførere i Alta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.
Altas kommunevåpen ble godkjent i 1976
Laila Davidsen fra Høyre var ordfører i Alta fra 2011 til 2015.

Dette er en liste over ordførere i Alta kommune i Finnmark. Listen er ikke fullstendig.

Formannskapslovene ble innført i 1837, men ble i Finnmark først gjort gjeldende fra 1839. Det året ble Alta-Talvik formannskapsdistrikt (kommune) opprettet. Talvik ble utskilt som egen kommune i 1864, og den gjenværende delen av Alta kommune hadde da 2442 innbyggere. 1. januar 1964 ble Alta, med 6629 innbyggere, slått sammen med Talvik igjen til nye Alta kommune.

Periode Ordfører Yrke Parti
1839-1842 John Andreas Gill [1] Postekspeditør, økonom
1843-1845 Ellert Michael Ellertsen [1] Distriktslege
1845-1847 Niels Frederik Julius Aars [1] Sogneprest
1847-1849 Theodor Bergmann Borchgrevink [1] Skogfogd
1849-1851 Carl Norum [1] Gårdeier
1851-1853 Theodor Bergmann Borchgrevink [1] Skogfogd
1853-1855 Thomas Thomesen [1] Distriktslege
1855-1857 Theodor Bergmann Borchgrevink [1] Skogfogd
1857-1859 Lars Olsen Follum [1] Distriktslege
1859-1861 Martin Heggelund Hjort Stuwitz [1] Verksbokholder
1861-1863 Lars Olsen Follum [1] Distriktslege
1864-1865 Lars Follum [2] Distriktslege
1868-1871 Jørgen Næss [2] Handelsmann
1872-1875 O. Furu [2] Gårdbruker
1876-1879 Lars Follum [2] Distriktslege
1880-1883 Lorents Holmgren [2] Lærer og kirkesanger
1887-1890 Hjalmar C. Borchrevink [2] Lensmann
1891-1901 Axel O. Hagemann [2] Skogforvalter
1902-1903 O. Andersen [2] Lensmann
1904 Ole Sætrum (fungerende) [2] Gårdbruker
1905-1907 August Nielsen [2] Amtsagronom
1908-1913 Hans Rusten [2] Lærer
1914 B. Siqveland [2]
1915-1916 Waldemar Johansen [2] Kjøpmann
1917-1919 Kristian Heitmann [3] Gårdbruker Sosialdemokratene
1920-1922 Hans Rusten [3] Lærer Høyre
1922–1924 Johan Martin Mjøen [3] Småbruker / disponent Venstre (Borgerpartiets liste)
1925 B. K. Ottem [3] Fanejunker Høyre (Borgerpartiets liste)
1926-1928 Kristian Heitmann [3] Gårdbruker Norges Socialdemokratiske Arbeiderparti
1929-1931 Paul Kjeldsberg [3] Lærer Arbeiderpartiet
1932-1934 Paul Tangen [3] Gårdbruker Borgerlig samlingsliste
1935-1937 B. Torbergsen [3] Lærer Arbeiderpartiet
1937-1940 William Granaas [3] Bygningsarbeider Norges kommunistiske parti
1941-1942 Odd Cappelen [4] Skogforvalter Nasjonal Samling
1942-1944 Sverre A. Lyng [4] Kjøpmann
1945-1947 William Granaas [5] Bygningsarbeider Norges kommunistiske parti
1948-1951 Daniel Heitmann [5] Arbeiderpartiet
1952-1953 William Granaas [5] Bygningsarbeider Norges kommunistiske parti
1953-1955 Hans Kolle (fungerende) [5] Arbeiderpartiet
1955 Hjalmar Bellika (fungerende) [5] Arbeiderpartiet
1956-1959 Jan K. Lund [5] Lærer Arbeiderpartiet
1960-1963 Karl Kivijervi [5] Entreprenør Arbeiderpartiet
1964-1968 Torleif Johansen
...
1979-1983 Jakob Aarøen [6] Venstre
1983-1988 Odd Arne Rasmussen [6] Arbeiderpartiet
1988-1991 Lars Bakken [6] Arbeiderpartiet
1991–2001 Eva M. Nielsen opplæringskonsulent Arbeiderpartiet
2001–2011 Geir Ove Bakken [7] Snekker Arbeiderpartiet
2011–2015 Laila Davidsen Økonom / lærer Høyre
2015– Monica Nielsen Arbeiderpartiet

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k Jens Petter Nielsen, 1995: Altas historie - bind 2, side 162
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m Jens Petter Nielsen, 1995: Altas historie - bind 2, side 387
  3. ^ a b c d e f g h i Kjell Roger Eikeset, 1998: Altas historie - bind 3, side 187
  4. ^ a b Kjell Roger Eikeset, 1998: Altas historie - bind 3, side 233
  5. ^ a b c d e f g Kjell Roger Eikeset, 1998: Altas historie - bind 3, side 482
  6. ^ a b c Altaposten: Tidligere ordfører: – Kan koste Alta dyrt (publisert 19. oktober 2015) Besøkt 8. januar 2018
  7. ^ Kommunal Rapport: Åtte nye ordførere etter valget (publisert 25. september 2001) Besøkt 30. januar 2018

Kilder[rediger | rediger kilde]