Liste over kulturminner i Kongsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kartvisning Vis alle koordinater : OSM eller Bing

Liste over kulturminner i Kongsberg er en oversikt over fredede og/eller bevaringsverdige bygninger og elementer i Kongsberg. Data er hentet fra Riksantikvarens liste over kulturminner.

ID-nummer består av et lenket tall som går direkte til det aktuelle kulturminnet i Kulturminnesøk.

Id Navn Wikipediaartikkel Bilde Kategori Datering Koord Wikidata Kommune
96777 Meheiskogen Meheiskogen Annen bygningslokalitet 1800-tallet 59°40′49″N 9°31′55″Ø Kongsberg
96802 Uspesifisert 1 Uspesifisert 1 Annen bygningslokalitet 1900-tallet 59°40′58″N 9°34′22″Ø Kongsberg
96806 Funkelia - Kruttmølleveien Funkelia - Kruttmølleveien Annen bygningslokalitet 1900-tallet 59°39′28″N 9°35′43″Ø Kongsberg
96817 Saggrenda - malmveien 11 - Saggrenda - malmveien 11 - Annen bygningslokalitet 1900-tallet 59°38′09″N 9°35′52″Ø Kongsberg
96828 Bergmannsveien 597 - 600 Bergmannsveien 597 - 600 Annen bygningslokalitet 1900-tallet 59°38′19″N 9°35′42″Ø Kongsberg
96848 Uspesifisert 2 Uspesifisert 2 Annen bygningslokalitet 1900-tallet 59°40′50″N 9°35′54″Ø Kongsberg
131950 Gamlegrendåsen nord Bautasteinslokalitet 1800-tallet 59°39′50″N 9°40′06″Ø Kongsberg
76831 Hvittingfoss Hvittingfoss Bergkunst Bronsealder 59°28′29″N 10°00′09″Ø Kongsberg
99950 Gammelgrendåsen Gammelgrendåsen Bergkunst Bronsealder
Uviss tid
59°39′43″N 9°39′57″Ø Kongsberg
100048 Langekjenn Langekjenn Bergkunst Bronsealder 59°39′33″N 9°40′43″Ø Kongsberg
112992 Eilif Guttormsens vei 12 Eilif Guttormsens vei 12 Bergkunst Førreformatorisk tid
Bronsealder
Uviss tid
59°39′11″N 9°40′04″Ø Kongsberg
113043 Gullihagen Gullihagen Bergkunst Middelalder
Bronsealder
59°28′16″N 10°02′03″Ø Kongsberg
113044 Gullihagen Gullihagen Bergkunst Bronsealder 59°28′23″N 10°01′57″Ø Kongsberg
113047 Glogersteinen Glogersteinen Bergkunst Førreformatorisk tid
Senneolitikum
Bronsealder
59°38′55″N 9°40′12″Ø Kongsberg
117707 Granatdammen Granatdammen Bergkunst Senneolitikum 59°39′23″N 9°35′18″Ø Kongsberg
117743 Tislegård Tislegård Bergkunst Steinalder 59°39′56″N 9°40′16″Ø Kongsberg
12371 Brattåsen, på ØK Sluggås Brattåsen, på ØK Sluggås Bergverk-gruveanlegg Førreformatorisk tid 59°37′49″N 9°32′47″Ø Kongsberg
42052 Brattåsen,Verlorener Sohn Brattåsen,Verlorener Sohn Bergverk-gruveanlegg Middelalder 59°38′03″N 9°32′56″Ø Kongsberg
80283 Vollåsen Vollåsen Bergverk-gruveanlegg Middelalder 59°37′33″N 9°33′14″Ø Kongsberg
86484 Zechenhusene Zechenhusene Bergverk-gruveanlegg 1800-tallet 59°37′45″N 9°35′53″Ø Kongsberg
87890 Kongsberg sølvverk kulturmilø Kongsberg Sølvverk
Kongsberg sølvverk kulturmilø
Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°39′05″N 9°35′36″Ø Kongsberg
96823 Haus sachsen Haus sachsen Bergverk-gruveanlegg 1800-tallet, andre kvartal
1800-tallet, tredje kvartal
1800-tallet, fjerde kvartal
1900-tallet
59°40′16″N 9°34′40″Ø Kongsberg
137732 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg 1800-tallet, fjerde kvartal 59°39′49″N 9°41′28″Ø Kongsberg
137768 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°37′21″N 9°35′48″Ø Kongsberg
137770 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°37′22″N 9°35′33″Ø Kongsberg
137771 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°37′21″N 9°35′48″Ø Kongsberg
137775 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°37′23″N 9°36′18″Ø Kongsberg
137777 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°37′14″N 9°36′15″Ø Kongsberg
137782 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°39′00″N 9°38′38″Ø Kongsberg
137784 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°38′56″N 9°38′40″Ø Kongsberg
137785 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°37′23″N 9°36′13″Ø Kongsberg
137786 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°39′03″N 9°38′29″Ø Kongsberg
137793 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°37′46″N 9°37′50″Ø Kongsberg
137802 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°37′26″N 9°36′31″Ø Kongsberg
137936 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°37′26″N 9°36′10″Ø Kongsberg
139416 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°37′48″N 9°39′01″Ø Kongsberg
139417 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°37′46″N 9°39′00″Ø Kongsberg
139418 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°37′50″N 9°38′55″Ø Kongsberg
139419 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°37′48″N 9°39′04″Ø Kongsberg
139420 Bergverk-gruveanlegg Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 59°37′47″N 9°39′17″Ø Kongsberg
137787 Brønn/kilde/vannpost Brønn/kilde/vannpost Etterreformatorisk tid 59°38′59″N 9°38′28″Ø Kongsberg
86518 Granegården (grangården) Granegården
Granegården (grangården)
Bygårdsanlegg 1600-tallet, tredje kvartal
1700-tallet, fjerde kvartal
59°39′48″N 9°39′01″Ø Kongsberg
86521 Naufgården (Bøssemaker Jørgensens tidl. gård) Naufgården (Bøssemaker Jørgensens tidl. gård)
Naufgården (Bøssemaker Jørgensens tidl. gård)
Bygårdsanlegg 1537-1649
1700-tallet, andre kvartal
1700-tallet, fjerde kvartal
59°40′00″N 9°38′46″Ø Kongsberg
91810 Howlidgården Howlidgården Bygårdsanlegg 1800-tallet 59°40′05″N 9°39′02″Ø Kongsberg
138362 Fløtingsanlegg Fløtingsanlegg Etterreformatorisk tid 59°37′46″N 9°33′28″Ø Kongsberg
32399 Børjar'n Børjar'n Forsvarsanlegg Jernalder 59°35′01″N 9°45′35″Ø Kongsberg
41946 Tjuvberget - Tjubørje Tjuvberget forsvarsanlegg Forsvarsanlegg Jernalder 59°37′03″N 9°46′47″Ø Kongsberg
42329 Tjubørje Tjubørje forsvarsanlegg Forsvarsanlegg Jernalder 59°31′03″N 9°52′14″Ø Kongsberg
94374 Heistadmoen Heistadmoen
Heistadmoen
Forsvarsanlegg 1900-tallet, første kvartal 59°35′42″N 9°40′07″Ø Kongsberg
94379 Regimentsgården Bergseminaret
Regimentsgården
Forsvarsanlegg 1700-tallet, fjerde kvartal 59°39′57″N 9°38′43″Ø Kongsberg
138478 Forsvarsanlegg Forsvarsanlegg Etterreformatorisk tid 59°38′55″N 9°39′05″Ø Kongsberg
102129 Muggerud Gårdsanlegg Førreformatorisk tid
Uviss tid
59°34′30″N 9°37′44″Ø Kongsberg
86481 Berg nedre (berg øvre) Berg nedre (berg øvre)
Berg nedre (berg øvre)
Gårdstun 1700-tallet, fjerde kvartal 59°36′15″N 9°40′31″Ø Kongsberg
86519 SØR-HOVSTUA (HOV SØNDRE/HOF SØNDRE), Lågdalsmuseet Sør-Hovstua (HOV SØNDRE/HOF SØNDRE), Lågdalsmuseet
SØR-HOVSTUA (HOV SØNDRE/HOF SØNDRE), Lågdalsmuseet
Gårdstun 1700-tallet, fjerde kvartal 59°39′59″N 9°39′27″Ø Kongsberg
86522 ULRIKSHOVSTUA (ULRIKS-HOF), Lågdalsmuseet Ulrikshovstua, Lågdalsmuseet
ULRIKSHOVSTUA (ULRIKS-HOF), Lågdalsmuseet
Gårdstun 1700-tallet, andre kvartal 59°39′59″N 9°39′27″Ø Kongsberg
87678 Gravdal Gravdal gårdstun Gårdstun 1537-1649 59°29′46″N 9°59′31″Ø Kongsberg
116739 Kløvstad øvre Kløvstad øvre Gårdstun 1537-1649 59°35′54″N 9°40′40″Ø Kongsberg
123226 RØYSLANDSTUA (RØISLAND), Lågdalsmuseet Røyslandstua (RØISLAND), Lågdalsmuseet Gårdstun 1700-tallet, andre kvartal 59°40′01″N 9°39′34″Ø Kongsberg
86517 Apoteket mynten (apoteket på vestsiden) Apoteket Mynten
Apoteket mynten (apoteket på vestsiden)
Handelsanlegg 1600-tallet, fjerde kvartal
1700-tallet, tredje kvartal
1700-tallet, fjerde kvartal
1900-tallet, fjerde kvartal
59°39′51″N 9°38′55″Ø Kongsberg
148689 Kongsberg sykehus
Kongsberg sykehus
Humanitær institusjon 1900-tallet, tredje kvartal 59°40′13″N 9°39′28″Ø Kongsberg
90522 Den kongelige mynt Den Kongelige Mynt
Den kongelige mynt
Industrianlegg 1700-tallet, første kvartal
1700-tallet, tredje kvartal
1800-tallet, andre kvartal
59°40′01″N 9°38′59″Ø Kongsberg
22538 Dal Innskrift/ristning Uviss tid 59°33′36″N 9°32′25″Ø Kongsberg
61574 Volletjern Innskrift/ristning Etterreformatorisk tid 59°35′15″N 9°36′37″Ø Kongsberg
61833 Såttvet Innskrift/ristning 1900-tallet 59°37′52″N 9°45′02″Ø Kongsberg
86483 SKOLLENBORG TRANSFORMATORSTASJON - Randsfjordbanen Skollenborg transformatorstasjon - Randsfjordbanen
SKOLLENBORG TRANSFORMATORSTASJON - Randsfjordbanen
Jernbaneanlegg 1900-tallet 59°37′21″N 9°41′34″Ø Kongsberg
86520 KONGSBERG JERNBANESTASJON - Sidelinjen Hokksund - Hjuksebø Kongsberg jernbanestasjon
KONGSBERG JERNBANESTASJON - Sidelinjen Hokksund - Hjuksebø
Jernbaneanlegg 1900-tallet 59°40′19″N 9°39′03″Ø Kongsberg
84051 Efteløt kirkested Efteløt kirkested
Efteløt kirkested
Kirkested Førreformatorisk tid
Middelalder
59°33′01″N 9°48′35″Ø Kongsberg
84514 Hedenstad kirkested Hedenstad kirkested
Hedenstad kirkested
Kirkested Førreformatorisk tid
Middelalder
59°36′43″N 9°39′23″Ø Kongsberg
84740 Jondalen kirkested Jondalen kirkested
Jondalen kirkested
Kirkested 1800-tallet, fjerde kvartal 59°42′14″N 9°30′51″Ø Kongsberg
84809 Komnes kirkested Komnes kirkested
Komnes kirkested
Kirkested Førreformatorisk tid
Middelalder
1800-tallet, fjerde kvartal
59°30′22″N 9°54′46″Ø Kongsberg
84811 Kongsberg kirkested Kongsberg kirkested
Kongsberg kirkested
Kirkested 1600-tallet, første kvartal
162
1700-tallet, tredje kvartal
59°39′57″N 9°38′47″Ø Kongsberg
85683 Tuft kirkested Tuft kirkested
Tuft kirkested
Kirkested Førreformatorisk tid
Middelalder
1800-tallet, fjerde kvartal
59°29′32″N 10°00′40″Ø Kongsberg
96839 Kommunikasjonsareal - kraft Kommunikasjonsareal - kraft Kraftverk 1900-tallet 59°40′12″N 9°34′46″Ø Kongsberg
137726 Merkestein Merkestein Etterreformatorisk tid 59°39′39″N 9°41′50″Ø Kongsberg
137796 Merkestein Merkestein Etterreformatorisk tid 59°38′20″N 9°38′15″Ø Kongsberg
3443 Vindorstabben Minnesmerke Etterreformatorisk tid 59°27′53″N 9°45′38″Ø Kongsberg
96861 Knutehytta Knutehytta Overnattings-/serveringssted 1900-tallet 59°40′21″N 9°32′20″Ø Kongsberg
86482 Sandsvær kapellangård Sandsvær kapellangård Prestegård 1800-tallet 59°36′13″N 9°40′19″Ø Kongsberg
96788 HENSCHENSETER Seter Etterreformatorisk tid
1900-tallet
59°39′24″N 9°33′05″Ø Kongsberg
116206 Omholtsetra Seter Etterreformatorisk tid
1800-tallet
Uviss tid
59°29′37″N 9°45′04″Ø Kongsberg
132321 Saksedalsetra Seter Uviss tid 59°25′21″N 9°45′48″Ø Kongsberg
137981 Saksdalseter Seter Uviss tid 59°25′21″N 9°45′48″Ø Kongsberg
32033 Ristvet Steinbrudd Uviss tid 59°32′57″N 9°38′41″Ø Kongsberg
100050 Barbrokollen Steinbrudd Førreformatorisk tid 59°40′45″N 9°36′57″Ø Kongsberg
136872 Tislegård Steinbrudd Etterreformatorisk tid 59°39′27″N 9°39′23″Ø Kongsberg
96781 Jonsknuten Jonsknuten telekommunikasjonsanlegg Telekommunikasjonsanlegg 1800-tallet, fjerde kvartal
1900-tallet
59°40′10″N 9°32′27″Ø Kongsberg
22180 Kjempehaugen Tradisjonslokalitet Uviss tid 59°42′08″N 9°28′45″Ø Kongsberg
22448 Næss, i matr Nes Tradisjonslokalitet Uviss tid 59°35′37″N 9°46′38″Ø Kongsberg
22535 Vesle Vindoren Tradisjonslokalitet Førreformatorisk tid 59°27′31″N 9°46′03″Ø Kongsberg
22537 Fu'tebrudalen Tradisjonslokalitet Uviss tid 59°27′27″N 9°45′26″Ø Kongsberg
70505 Kjempehaugen Tradisjonslokalitet Førreformatorisk tid 59°34′31″N 9°48′01″Ø Kongsberg

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lista er basert på Riksantikvarens liste over kulturminner, klikkbar lenke til hvert enkelt kulturminne finnes i første kolonne i tabellen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]