Coenwulf av Mercia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Coenwulf
Konge av Mercia
Født8. århundreRediger på Wikidata
Død821Rediger på Wikidata
Basingwerk Abbey
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • King of Mercia (796–821) Rediger på Wikidata
Ektefelle?
FarCuthberht of Mercia
SøskenCuthred of Kent
Ceolwulf I of Mercia
BarnCynehelm og Cwoenthryth
GravlagtWinchcombe Abbey
Annet navnCoenwulf
RegjeringstidDesember 796 - 821

Coenwulf, også kalt Cenwulf, Kenulf og Kenwulph (død 821), var konge over Mercia fra desember 796 til sin død i 821. Coenwulf nedstammet fra en bror til kong Penda av Mercia, som hadde regjert Mercia fra ca 626 til 655. Han ble konge etter Ecgfrith av Mercia, sønn av Offa av Mercia. Ecgfrith hadde regjert i bare 141 dager, da Coenwulf overtok tronen.

I de første årene av sin regjeringstid, måtte Coenwulf håndtere et opprør i Kent, som hadde vært under Offas kontroll. Eadberht Præn vendte tilbake fra sitt eksil i Francia for å gjøre krav på den Kentiske tronen og Coenwulf ble tvunget til å vente på pavens støtte før han kunne gripe inn. Da pave Leo III samtykket i å ekskommunisere Eadberht, invaderte Coenwulf Kent og gjeninntok kongedømmet. Eadberht ble da tatt til fange, fikk hendene kuttet av og ble gjort blind.

Det kan også se ut som at Coenwulf mistet kontrollen over kongedømmet East Anglia i de første årene av sin regjeringstid, ettersom en uavhengig utmyntning pågikk der under kong Eadwald. Coenwulfs mynter kom igjen til syne i East Anglia i 805, noe som indikerer at det var under Mercias kontroll. Flere av Coenwulfs felttog mot Waliserne er nedtegnet, men bare én konflikt med kongedømmet Northumbria – i året 801, er nedtegnet, selv om det er sannsynlig at Coenwulf fortsatte å støtte motstanderne av Northumbrias konge Eardwulf.

Coenwulf kom senere i konflikt med erkebiskop Wulfred av Canterbury i spørsmålet om hvorvidt legfolk skulle kontrollere religiøse byggverk som f. eks. klostre. Forholdet mellom de to brøt definitivt sammen, da erkebiskopen ikke var i stand til å utføre sine plikter i minst fire år. En delvis løsning på konflikten ble oppnådd i 822 med Coenwulfs etterfølger, kong Ceolwulf I av Mercia. Den ble ikke helt løst før i 826, da det kom i stand en avtale mellom Wulfred og Coenwulfs datter Cwoenthryth, som hadde vært den største arvingen av Coenwulfs religiøse eiendommer.

Coenwulf ble etterfulgt på tronen av sin bror Ceolwulf. En legende som trolig stammer fra tiden etter Normannernes invasjon av England, hevder at hans sønn Cynehelm ble myrdet for å gi broren første plass i arvefølgerekken. Etter to år ble Ceolwulf avsatt, og kongerekken forsvant permanent ut av Coenwulfs familie. Coenwulf var den siste kongen av Mercia som utøvde betydelig makt over de andre anglo-saksiske kongedømmene. Et tiår etter hans død vokste kongedømmet Wessex fram som en ny maktbase under kong Egbert, og Mercia klarte aldri mer å gjenvinne sin tidligere maktposisjon.

Forgjenger:
 Ecgfrith 
Konge av Mercia
(796821)
Etterfølger:
 Ceolwulf