Liste over fyrstestater i India

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Indias to deler: Britisk India i lyst rødt og fyrstestatene i gult. Kart fra Imperial Gazetteer of India, utgitt 1909.

Liste over fyrstestater i India er en oversikt over de viktigste fyrstestatene som fantes i tiden da det indiske subkontinent var underlagt britisk koloniherredømme. Fyrstestatene utgjorde en tredel av landområdet og en firedel av befolkningen i det India britene kontrollerte.

Fyrstestatene vokste fram etter hvert som Mogulrikets makt skrumpet inn.[1] I løpet av prosessen der det britiske Ostindiakompaniet satte seg fast i India, undertegnet det traktater med lokale og regionale makthavere forskjellige steder på subkontinentet. Dette var et alternativ til selv å overta styret av områdene. Storbritannia arvet avtalesystemet da kompaniet i 1858 ble avviklet og områdene det kontrollerte direkte ble gjort til britisk koloni. Den britiske raj etterfulgte mogulkeiseren som overherre.

I 1876 ble den britiske monarken erklært som keiser av India og fyrstestatene ble organisert i et hierarki av vasallstater. Slik vokste det under britisk kolonistyre fram to India: Kolonien Britisk India og fyrstestatene, spredt ut over kontinentet fra grensen mot Afghanistan i vest til Burma i øst, fra Himalaya i nord til Kanyakumari i sør. Fyrstestatene hadde mange av trekkene ved selvstendige stater. De hadde væpnede styrker, og mange av dem hadde sitt eget flagg, utga egne frimerker og hadde eget pengevesen. Fyrstestatene var ikke i stand til å inngå forbindelser med fremmede makter. Utenriksrelasjonene gikk gjennom den britiske raj.

Oversikt over de viktigste fyrstestatene[rediger | rediger kilde]

Denne oversikten tar med fyrstestatene som var representert i Fyrstekammeret, en rådgivende forsamling opprettet i 1920, og i tillegg noen få andre større stater som figurerer på statistiske oversikter.[2]

Navnene på statene er ofte skrevet på forskjellig måte. Her følges i hovedsak benevnelsen benyttet i The Imperial Gazetteer of India, et 26-bindsverk utgitt i Oxford i årene 1908 til 1931. Opplysningene om folketall og flatemål er hentet fra samme kilde. Folketallet er for året 1901 og er basert på folketellingen som ble gjennomført dette året. Mange av fyrstestatene, særlig i det vestlige og sentrale India, opplevde 1896–1897 og 1899–1900 hungerskatastrofer, som reduserte folketallet kraftig.

Listen benytter den tittel R.P. Bhargava oppgir for de faste medlemmene av Fyrstekammeret og ellers den tittel som kan leses ut av de forskjellige oppslag i The Imperial Gazetteer of India. Tabellens oppgaver for befolkningens religion er basert på The Imperial Gazetteer of India. Oppgavene i tabellen oppgir hvilket geografisk hovedområde av det britiske kontrollapparatet fyrstestatene sorterte under ved inngangen til 1900-tallet.

Navn Salutt Folketall
1901
Areal km² Fyrstetittel Fyrstens
religion
Befolkningens
religion
Representasjon i
Fyrstekammeret
Britisk kontroll,
plassering
Baroda 21 1 952 692 20 976 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Sentralregjeringen
Gwalior 21 2 933 041 64 856 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Hyderabad 21 11 141 142 214 187 Nizam Muslim Hinduer,
muslimer
Direkte Sentralregjeringen
Kashmir og Jammu 21 2 905 578 209 530 Maharaja Hindu Muslimer Direkte Sentralregjeringen
Mysore 21 5 539 399 76 260 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Sentralregjeringen
Bhopal 19 665 691 17 765 Nawab/begum Muslim Hinduer Direkte Central India Agency
Indore 19 850 690 24 605 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Kalat 19 372 531 185 425 Khan Muslim Muslimer Direkte Baluchistan Agency
Kolhapur 19 910 011 7 394 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Travancore 19 2 952 157 18 366 Maharaja Hindu Hinduer,
kristne
Direkte Madras
Mewar (Udaipur) 19 1 018 805 32 870 Maharana Hindu Hinduer,
animister
Direkte Rajputana Agency
Bahawalpur 17 720 877 38 850 Nawab Muslim Muslimer Direkte Punjab
Bharatpur 17 626 665 5 133 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Rajputana Agency
Bikaner 17 584 627 60 375 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Rajputana Agency
Bundi 17 171 227 5 750 Maharao Raja Hindu Hinduer Direkte Rajputana Agency
Cochin 17 812 025 3 528 Raja Hindu Hinduer,
kristne
Direkte Madras
Kutch 17 488 022 19 725 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Jaipur 17 2 658 666 40 349 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Rajputana Agency
Karauli 17 156 786 3 217 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Rajputana Agency
Jodhpur (Marwar) 17 1 935 565 90 554 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Rajputana Agency
Kotah 17 544 879 14 721 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Rajputana Agency
Patiala 17 1 596 692 14 017 Maharaja Sikh Hinduer,
sikher
Direkte Punjab
Rewa 17 1 327 385 33 670 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Tonk 17 273 201 6 612 Nawab Muslim Hinduer Direkte Rajputana Agency
Alwar 15 828 487 8 135 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Rajputana Agency
Banswara 15 165 350 5 040 Maharawal Hindu Animister Direkte Rajputana Agency
Datia 15 173 759 2 359 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Dewas 15 117 216 2 295 Maharaja (to linjer) Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Dhar 15 142 115 4 597 Raja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Dholpur 15 270 973 2 991 Maharaja Rana Hindu Hinduer Direkte Rajputana Agency
Dungarpur 15 100 103 3 748 Maharawal Hindu Hinduer,
animister
Direkte Rajputana Agency
Idar 15 168 557 4 921 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Jaisalmer 15 73 370 41 600 Maharawal Hindu Hinduer,
muslimer
Direkte Rajputana Agency
Khayrpur 15 199 313 6 050 Mir Muslim Muslimer Direkte Bombay
Kishangarh 15 90 970 2 222 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Rajputana Agency
Orchha 15 321 634 5 387 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Pratapgarh 15 52 025 2 295 Maharawal Hindu Hinduer,
animister
Direkte Rajputana Agency
Rampur 15 533 212 2 328 Nawab Muslim Hinduer,
muslimer
Direkte United Provinces
Sikkim 15 59 014 7 299 Maharaja Buddhist Buddhister,
hinduer
Direkte Bengal
Sirohi 15 154 544 5 087 Maharao Hindu Hinduer Direkte Rajputana Agency
Benares 13 2 266 Maharaja Hindu Direkte United Provinces
Bhavnagar 13 412 664 7 407 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Koch Bihar 13 566 974 3 385 Maharaja Hindu (brahmo) Hinduer,
muslimer
Direkte Bengal
Tripura 13 173 325 10 583 Maharaja Hindu Hinduer,
muslimer
Direkte Bengal
Jaora 13 84 202 1 471 Nawab Muslim Hinduer Direkte Central India Agency
Jind 13 282 003 3 261 Maharaja Sikh Hinduer,
sikher
Direkte Punjab
Jhalawar 13 90 175 2 099 Maharaja Rana Hindu Hinduer Direkte Rajputana Agency
Junagadh 13 395 428 8 506 Nawab Muslim Hinduer Direkte Bombay
Kapurthala 13 314 351 1 632 Maharaja Sikh Muslimer,
hinduer
Direkte Punjab
Nabha 13 297 949 2 404 Maharaja Sikh Hinduer,
sikher
Direkte Punjab
Nawanagar 13 336 779 9 819 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Palanpur 13 222 627 8 228 Nawab Muslim Hinduer Direkte Bombay
Porbandar 13 82 640 1 647 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Rajpipla 13 117 175 3 921 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Ratlam 13 83 773 2 336 Maharaja Hindu Hinduer,
animister
Direkte Central India Agency
Ajaigarh 11 78 236 1 997 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Alirajpur 11 50 185 2 165 Raja Hindu Animister Direkte Central India Agency
Baoni 11 19 780 316 Nawab Muslim Hinduer Direkte Central India Agency
Barwani 11 76 136 3 051 Rana Hindu Hinduer,
animister
Direkte Central India Agency
Bijawar 11 110 500 2 520 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Bilaspur (Kahlur) 11 90 873 1 160 Raja Hindu Hinduer Direkte Punjab
Cambay 11 72 225 906 Nawab Muslim Hinduer Direkte Bombay
Chamba 11 127 834 8 329 Raja Hindu Hinduer Direkte Punjab
Charkhari 11 123 954 1 820 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Chhatarpur 11 156 139 2 888 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Faridkot 11 124 912 1 663 Raja Sikh Sikher, hinduer
muslimer
Direkte Punjab
Gondal 11 162 859 2 652 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Janjira 11 85 414 839 Nawab Muslim Hinduer Direkte Bombay
Jhabua 11 80 889 3 460 Raja Hindu Animister,
hinduer
Direkte Central India Agency
Malerkotla 11 77 506 433 Nawab Muslim Muslimer Direkte Punjab
Mandi 11 174 045 3 108 Raja Hindu Hinduer Direkte Punjab
Morvi 11 87 496 2 129 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Manipur 11 284 465 21 901 Maharaja Hindu Hinduer,
Direkte Assam
Narsinghgarh 11 92 093 1 919 Raja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Panna 11 192 986 6 454 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Pudukkottai 11 380 440 2 849 Raja Hindu Hindus Direkte Madras
Radhanpur 11 61 548 2 978 Nawab Muslim Hinduer Direkte Bombay
Rajgarh 11 88 376 2 435 Raja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Sailana 11 25 731 1 165 Raja Hindu Hinduer,
animister
Direkte Central India Agency
Samthar 11 33 472 461 Raja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Sirmur 11 135 687 3 103 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Punjab
Sitamau 11 23 863 906 Raja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Suket (Surendernagar) 11 54 676 1 088 Raja Hindu Hinduer Direkte Punjab
Tehri Garhwal 11 268 885 10 826 Raja Hindu Hinduer Direkte United Provinces
Wankaner 11 27 383 1 075 Maharana Raj Saheb Hindu Hinduer,
muslimer
Direkte Bombay
Balasinor 9 32 618 490 Nawab (babi) Muslim Hinduer Direkte Bombay
Banganapalle 9 32 264 660 Nawab Muslim Hinduer Direkte Madras
Bansda 9 40 382 557 Raja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Baria 9 81 579 2 106 Raja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Bhor 9 137 268 3 862 Raja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Chhota Udaipur 9 64 621 2 261 Raja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Danta 9 15 262 899 Maharana Hindu Hinduer Direkte Bombay
Dharampur 9 100 430 1 823 Raja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Dhrol 9 21 906 733 Thakur Sahib Hindu Hinduer Direkte Bombay
Jawhar 9 47 538 803 Raja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Kalahandi (Karond) 9 350 529 9 700 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Bengal
Khilchipur 9 31 143 707 Raja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Limbdi 9 31 287 632 Thakur Sahib Hindu - Direkte Bombay
Loharu 9 15 229 575 Nawab Muslim Direkte Punjab
Lunavada 9 63 967 1 005 Raja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Maihar 9 63 702 1 054 Raja Hindu Hinduer,
animister
Direkte Central India Agency
Mayurbhanj 9 610 383 10 989 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Bengal
Mudhol 9 63 001 953 Raja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Nagod 9 67 092 1 298 Raja Hindu Hinduer Direkte Central India Agency
Palitana 9 52 856 749 Thakur Sahib Hindu Hinduer Direkte Bombay
Patna 9 277 748 6 213 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Central Provinces
Rajkot 9 49 795 730 Thakur Sahib Hindu Hinduer Direkte Bombay
Sachin 9 20 530 109 Nawab Muslim Hinduer Direkte Bombay
Sangli 9 226 128 2 880 Raja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Sawantvadi 9 217 732 2 396 Raja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Sant (Sunth) 9 39 956 1 020 Raja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Sonpur 9 169 877 2 347 Maharaja Hindu Hinduer Direkte Central Provinces
Wadhwan 9 34 851 611 Thakur Sahib Hindu Hinduer Direkte Bombay
Akalkot Ingen 82 047 1 290 Raja Hindu Hunduer Direkte Bombay
Bamra Ingen 123 378 5 149 Raja Hindu - Direkte Bengal
Bashahr Ingen 533 212 2 328 Raja Hindu - Direkte Punjab
Bastar Ingen 306 501 33 830 Maharaja Hindu Animister Direkte Central Provinces
Baud (Baundh) Ingen 88 250 3 274 Raja Hindu Hinduer Direkte Bengal
Dhenkanal Ingen 273 662 3 789 Raja Hindu Hinduer Direkte Bengal
Gangpur Ingen 238 896 6 522 Raja Hindu Hinduer Direkte Bengal
Jamkhandi Ingen 105 357 1 357 Raja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Jashpur Ingen 132 114 5 045 Raja Hindu - Direkte Central Provinces
Jath Ingen 68 665 2 538 Raja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Kanker Ingen 103 536 3 701 Chief Hindu - Direkte Central Provinces
Keonjhar Ingen 285 758 8 019 Raja Hindu Hinduer Direkte Bengal
Khairagarh Ingen 137 554 2 411 Raja Hindu - Direkte United Provinces
Korea Ingen 35 113 4 224 Raja Hindu Hinduer,
animister
Direkte Central Provinces
Miraj (eldre linje) Ingen 81 467 878 Raja Hindu Hinduer Direkte Bombay
Nandgaon Ingen 126 365 2 256 Chief Hindu - Direkte Central Provinces
Nayagarh Ingen 140 779 1 523 Raja Hindu Hinduer Direkte Bengal
Raigarh Ingen 174 929 3 849 Raja Hindu Hinduer Direkte Central Provinces
Sarangarh Ingen 79 900 1 399 Raja Hindu - Direkte Central Provinces
Saraikela Ingen 104 539 1 163 Raja Hindu Hinduer,
animister
Direkte Bengal
Surguja Ingen 351 011 15 770 Maharaja Hindu Hinduer,
animister
Direkte Central Provinces
Lakhtar (Than Lakthar) Ingen 15 114 642 Thakur Hindu - Indirekte Bombay
Sayla Ingen 11 661 575 Thakur Hindu - Indirekte Bombay
Chuda Ingen 12 005 202 Thakur Hindu - Indirekte Bombay
Vala Ingen 13 285 282 Thakur Hindu - Indirekte Bombay
Devli Ingen 11 568 243 Chief Hindu - Indirekte Bombay
Vadia Ingen 10 330 186 Chief Hindu - Indirekte Bombay
Lathi Ingen 8 831 109 Thakur Hindu - Indirekte Bombay
Muli Ingen 15 136 344 Thakur Hindu - Indirekte Bombay
Bajana Ingen 10 279 474 Darbar Saheb Muslim - Indirekte Bombay
Virpur Ingen 6 152 174 Thakur Hindu - Indirekte Bombay
Malia Ingen 9 075 267 Thakur Hindu - Indirekte Bombay
Kotda Sangani Ingen 1 029 192 Thakur Hindu - Indirekte Bombay
Jetpur Ingen 11 658 243 Thakur Hindu - Indirekte Bombay
Bilkha (Naja Kala) Ingen 10 366 186 Chief Hindu - Indirekte Bombay
Patdi Ingen 2 190 104 Chief Hindu - Indirekte Bombay
Vijaynagar Ingen - - - - - Indirekte Bombay
Kadana Ingen 9 550 337 Thakur Hindu - Indirekte Bombay
Tharad Ingen 49 264 2 435 Thakur Hindu - Indirekte Bombay
Aundh Ingen 63 924 1 158 Chief Hindu Hinduer Indirekte Bombay
Phaltan Ingen 45 739 1 028 Chief Hindu Hinduer Indirekte Bombay
Surgana Ingen 11 532 932 Chief Hindu Hinduer Indirekte Bombay
Miraj yngre linje Ingen 35 806 546 Chief Hindu Hinduer Indirekte Bombay
Kurandvad eldre linje Ingen 42 474 479 Chief Hindu Hinduer Indirekte Bombay
Kurandvad yngre linje Ingen 34 003 295 Chief Hindu Hinduer Indirekte Bombay
Ramdurg Ingen 37 848 438 Chief Hindu Hinduer Indirekte Bombay
Savanur Ingen 18 446 181 Nawab Muslim Hinduer,
muslimer
Indirekte Bombay
Bhadarva Ingen 8 782 70 Thakur Hindu - Indirekte Bombay
Vav (Wao) Ingen 8 286 984 Chief Hindu - Indirekte Bombay
Jambughoda (Narukot) Ingen 5 603 370 Thakur Hindu - Indirekte Bombay
Malpur Ingen 8 065 251 - - - Indirekte Bombay
Mansa Ingen 15 936 65 - - - Indirekte Bombay
Mohanpur Ingen 10 040 231 - - - Indirekte Bombay
Khirasra Ingen 3 117 - - - - Indirekte Bombay
Sandur Ingen 11 200 417 Raja Hindu Hinduer Indirekte Madras
Shahpura Ingen 42 676 1 049 Raja Hindu Hinduer Indirekte Rajputana Agency
Pataudi Ingen 21 933 135 Nawab Muslim - Indirekte Punjab
Kalsia Ingen 67 181 435 Raja Sikh - Indirekte Punjab
Dujana Ingen 24 174 259 Nawab Muslim - Indirekte Punjab
Baghal Ingen 25 720 321 Raja Hindu - Indirekte Punjab
Baghat Ingen 9 490 93 Raja Hindu - Indirekte Punjab
Balrau Ingen - - - - - Indirekte Punjab
Bhajji Ingen 13 309 249 Rana Hindu - Indirekte Punjab
Biji Ingen - - - - - Indirekte Punjab
Darkoti Ingen 518 21 Rana Hindu - Indirekte Punjab
Dhami Ingen 4 505 67 Rana Hindu - Indirekte Punjab
Jubbal Ingen 21 172 746 Rana Hindu - Indirekte Punjab
Keonthal Ingen 22 499 300 Raja Hindu - Indirekte Punjab
Kuthar Ingen 4 195 52 Rana Hindu - Indirekte Punjab
Kumharsain Ingen 11 735 233 Rana Hindu - Indirekte Punjab
Kunihar Ingen 2 168 207 Thakur Hindu - Indirekte Punjab
Mahlog (Mailog) Ingen 8 968 111 Thakur Hindu - Indirekte Punjab
Mangal Ingen 1 227 31 Rana Hindu - Indirekte Punjab
Nalagarh (Hindur) Ingen 52 551 663 Raja Hindu - Indirekte Punjab
Sangri Ingen 2 774 41 Rai Hindu - Indirekte Punjab
Tharoch Ingen 4 411 174 Thakur Hindu - Indirekte Punjab
Rairakhol Ingen 26 888 2 157 Raja Hindu - Indirekte Bengal
Bansi Ingen - - - - - Indirekte Bengal
Khandpara Ingen 69 450 632 Raja Hindu - Indirekte Bengal
Daspalla Ingen 51 987 1 471 Raja Hindu Hinduer Indirekte Bengal
Talcher Ingen 60 432 1 033 Raja Hindu Hinduer Indirekte Bengal
Nilgiri Ingen 66 460 720 Raja Hindu Hinduer Indirekte Bengal
Hindol Ingen 47 180 808 Raja Hindu Hinduer Indirekte Bengal
Athmallik Ingen 40 753 1 890 Raja Hindu Hinduer Indirekte Bengal
Ranpur Ingen 46 075 526 Raja Hindu Hinduer Indirekte Bengal
Narsinghpur Ingen 39 613 515 Raja Hindu Hinduer Indirekte Bengal
Athgarh Ingen 43 784 435 Raja Hindu Hinduer Indirekte Bengal
Pal Lahara Ingen 22 351 1 171 Raja Hindu Hinduer Indirekte Bengal
Baramba Ingen 38 260 347 Raja Hindu Hinduer Indirekte Bengal
Tigiria Ingen 22 625 119 Raja Hindu Hinduer Indirekte Bengal
Kharsawan Ingen 36 540 396 Raja Hindu Hinduer,
animister
Indirekte Bengal
Udaipur Ingen 45 391 2 725 Raja Hindu Hinduer Indirekte Central Provinces
Sakti Ingen 22 301 357 Raja Hindu - Indirekte Central Provinces
Kawardha Ingen 57 474 2 067 Thakur Hindu - Indirekte Central Provinces
Chhuikhadan (Kondka) Ingen 2 085 399 Mahant Hindu - Indirekte Central Provinces
Chang Bhakar Ingen 19 548 2 341 Chief Hindu Hinduer Indirekte Central Provinces
Khaniadna Ingen 15 528 176 Jagirdar Hindu Hinduer Indirekte Central India Agency
Sarila Ingen 6 298 85 Raja Hindu Hinduer Indirekte Central India Agency
Beri Ingen 2 387 83 Rao Hindu - Indirekte Central India Agency
Bihat Ingen 3 984 41 Rao Hindu - Indirekte Central India Agency
Garrauli Ingen 5 231 96 Diwan Hindu - Indirekte Central India Agency
Gaurihar Ingen 7 760 189 Rao Bahadur Hindu - Indirekte Central India Agency
Banka-Pahari Ingen 1 056 10 Diwan Hindu - Indirekte Central India Agency
Dhurwai Ingen 1 826 47 Diwan Hindu - Indirekte Central India Agency
Tori-Fatehpur Ingen 7 099 93 Jagirdar Hindu - Indirekte Central India Agency
Jigni Ingen 3 838 57 Rao Hindu - Indirekte Central India Agency
Lugasi Ingen 6 285 122 Diwan Hindu - Indirekte Central India Agency
Dlirajpura Ingen - - - - - Indirekte Central India Agency
Naigawan Rebai Ingen 2 497 18 Jagirdar Hindu - Indirekte Central India Agency
Baraunda (Pathar-Kachhar) 9 15 724 565 Raja Hindu Hinduer Indirekte Central India Agency
Las Bela Ingen 56 109 16 682 Jam Muslim Muslimer Ingen Baluchistan Agency
Hsipaw 9 104 700 13 173 Sawbwa Buddhist Buddhister Ingen Burma
Kengtung 9 190 698 31 080 Sawbwa Buddhist Buddhister Ingen Burma
Möngnai 9 44 252 7 037 Sawbwa Buddhist Buddhister Ingen Burma
Yawnghwe Ingen 95 339 6 216 Sawbwa Buddhist Buddhister Ingen Burma

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Barbara N. Ramusack: The Indian princes and their states, (The New Cambridge History of India, III:6), Cambridge: Cambridge University Press, 2004, s. 2–3 og kapittel 2.
  2. ^ Listen omfatter de 136 statene som var direkte representert i Fyrstekammeret og de 95 statene som i 1941 hadde indirekte representasjon, begge deler basert på oversikten i R. P. Bhargava: The Chamber of Princes, New Delhi: Northern Book Centre, 1991 (gjenutgivelse av doktorgradsavhandling fra 1943), s. 59–62. I tillegg kommer fem stater uten representasjon, men som er store nok til å komme med på hovedoversikten over Indias deler i tabellverket s. 92–103 i bind 4 av The Imperial Gazetteer of India, Oxford: Clarendon Press, 1909.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bhargava, R. P.: The Chamber of Princes, New Delhi: Northern Book Centre, 1991 (gjenutgivelse av doktorgradsavhandling fra 1943). ISBN 81-7211-005-7
  • Ramusack, Barbara N.: The Indian princes and their states, (The New Cambridge History of India, III:6), Cambridge: Cambridge University Press, 2004. ISBN 0-521-26727-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]