Liste over de nærmeste stjernene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over de nærmeste stjernene inneholder alle kjente stjerner og brune dverger innenfor 5 parsec (16 lysår) fra jorden, sortert etter avstand. I tillegg til solsystemet finnes det ytterligere 50 stjernesystemer innenfor denne avstanden. Disse systemene inneholder totalt 61 stjerner med fusjon og åtte brune dverger. Alle befinner seg i Melkeveien. Bare ni av disse himmellegemene er tilstrekkelig lyssterke til at man kan se de med det blotte øye.[1]. Bare tre av dem, i tillegg til solen, er blant de lyseste stjernene: Alfa Centauri, Sirius og Procyon.

Liste[rediger | rediger kilde]

Stjerner som er synlige med det blotte øye har sin størrelsesklasse markert med blått under. Visse parallakser og avstander er preliminære data.[2]

# Betegnelse Spektralklasse Tilsynelatende størrelsesklasse (mV) Absolutt størrelsesklasse (MV) Epoke (astronomi) J2000.0 Parallakse[2][3]
Buesekunder (±err)
Avstand[4]
Lysår (±err)
Ytterligere
kilder
System Stjerne Stjerne # Rektascensjon[2] Deklinasjon[2]
Solsystemet Solen G2V[2] -26.74[2] 4.85[2] varierende: solen beveger seg langs ekliptikken 180° 0.000015 har 8 planeter
1 Alfa Centauri
(Rigil Kentaurus; Toliman)
Proxima Centauri (V645 Centauri) 1 M5.5Ve 11.09[2] 15.53[2] 14t 29m 43.0s -62° 40′ 46″ 0.768 87(0 29)?[5][6] 4.2421(16) [7]
 ? Centauri A (HD 128620) 2 G2V[2] 0.01[2] 4.38[2] 14t 39m 36.5s -60° 50′ 02″ 0.747 23(1 17)?[5][8] 4.3650(68)
 ? Centauri B (HD 128621) 2 K1V[2] 1.34[2] 5.71[2] 14t 39m 35.1s -60° 50′ 14″
2 Barnards stjerne (BD+04°3561a) 4 M4.0Ve 9.53[2] 13.22[2] 17t 57m 48.5s +04° 41′ 36″ 0.546 98(1 00)?[5][6] 5.9630(109)
3 Wolf 359 (CN Leonis) 5 M6.0V[2] 13.44[2] 16.55[2] 10t 56m 29.2s +07° 00′ 53″ 0.419 10(2 10)?[5] 7.7825(390)
4 Lalande 21185 (BD+36°2147) 6 M2.0V[2] 7.47[2] 10.44[2] 11t 03m 20.2s +35° 58′ 12″ 0.393 42(0 70)?[5][6] 8.2905(148)
5 Sirius
(? Canis Majoris)
Sirius A 7 A1V[2] -1.46[2] 1.42[2] 06t 45m 08.9s -16° 42′ 58″ 0.380 02(1 28)?[5][6] 8.5828(289)
Sirius B 7 DA2[2] 8.44[2] 11.34[2]
6 Luyten 726-8 Luyten 726-8 A (BL Ceti) 9 M5.5Ve 12.54[2] 15.40[2] 01t 39m 01.3s -17° 57′ 01″ 0.373 70(2 70)?[5] 8.7280(631)
Luyten 726-8 B (UV Ceti) 10 M6.0Ve 12.99[2] 15.85[2]
7 Ross 154 (V1216 Sagittarii) 11 M3.5Ve 10.43[2] 13.07[2] 18t 49m 49.4s -23° 50′ 10″ 0.336 90(1 78)?[5][6] 9.6813(512)
8 Ross 248 (HH Andromedae) 12 M5.5Ve 12.29[2] 14.79[2] 23t 41m 54.7s +44° 10′ 30″ 0.316 00(1 10)?[5] 10.322(36)
9 Epsilon Eridani (BD-09°697) 13 K2V[2] 3.73[2] 6.19[2] 03t 32m 55.8s -09° 27′ 30″ 0.309 99(0 79)?[5][6] 10.522(27) har to sannsynlige planeter
10 Lacaille 9352 (CD-36°15693) 14 M1.5Ve 7.34[2] 9.75[2] 23t 05m 52.0s -35° 51′ 11″ 0.303 64(0 87)?[5][6] 10.742(31)
11 Ross 128 (FI Virginis) 15 M4.0Vn 11.13[2] 13.51[2] 11t 47m 44.4s +00° 48′ 16″ 0.298 72(1 35)?[5][6] 10.919(49)
12 EZ Aquarii
(GJ 866, Luyten 789-6)
EZ Aquarii A 16 M5.0Ve 13.33[2] 15.64[2] 22t 38m 33.4s -15° 18′ 07″ 0.289 50(4 40)?[5] 11.266(171)
EZ Aquarii B 16 M? 13.27[2] 15.58[2]
EZ Aquarii C 16 M? 14.03[2] 16.34[2]
13 Procyon
(? Canis Minoris)
Procyon A 19 F5V-IV[2] 0.38[2] 2.66[2] 07t 39m 18.1s +05° 13′ 30″ 0.286 05(0 81)?[5][6] 11.402(32)
Procyon B 19 DA[2] 10.70[2] 12.98[2]
14 61 Cygni 61 Cygni A (BD+38°4343) 21 K5.0V[2] 5.21[2] 7.49[2] 21t 06m 53.9s +38° 44′ 58″ 0.286 04(0 56)?[5][6] 11.403(22) første stjerne (utenom solen) som fikk avstanden målt
61 Cygni B (BD+38°4344) 21 K7.0V[2] 6.03[2] 8.31[2] 21t 06m 55.3s +38° 44′ 31″
15 Struve 2398
(GJ 725, BD+59°1915)
Struve 2398 A (HD 173739) 23 M3.0V[2] 8.90[2] 11.16[2] 18t 42m 46.7s +59° 37′ 49″ 0.283 00(1 69)?[5][6] 11.525(69)
Struve 2398 B (HD 173740) 23 M3.5V[2] 9.69[2] 11.95[2] 18t 42m 46.9s +59° 37′ 37″
16 Groombridge 34
(GJ 15)
Groombridge 34 A (GX Andromedae) 25 M1.5V[2] 8.08[2] 10.32[2] 0t 18m 22.9s +44° 01′ 23″ 0.280 59(0 95)?[5][6] 11.624(39)
Groombridge 34 B (GQ Andromedae) 25 M3.5V[2] 11.06[2] 13.30[2]
17 Epsilon Indi
(CPD-57°10015)
Epsilon Indi A 27 K5Ve[2] 4.69[2] 6.89[2] 22t 03m 21.7s -56° 47′ 10″ 0.275 84(0 69)?[5][6] 11.824(30)
Epsilon Indi Ba 27 T1.0V >23 >25 22t 04m 10.5s -56° 46′ 58″
Epsilon Indi Bb 27 T6.0V >23 >25
18 DX Cancri (G 51-15) 30 M6.5Ve 14.78[2] 16.98[2] 08t 29m 49.5s +26° 46′ 37″ 0.275 80(3 00)?[5] 11.826(129)
19 Tau Ceti (BD-16°295) 31 G8Vp[2] 3.49[2] 5.68[2] 01t 44m 04.1s -15° 56′ 15″ 0.274 39(0 76)?[5][6] 11.887(33)
20 GJ 1061 (LHS 1565) 32 M5.5V[2] 13.09[2] 15.26[2] 03t 35m 59.7s -44° 30′ 45″ 0.272 01(1 30)?[9] 11.991(57) [10][11]
21 YZ Ceti (LHS 138) 33 M4.5V[2] 12.02[2] 14.17[2] 01t 12m 30.6s -16° 59′ 56″ 0.268 84(2 95)?[5][6] 12.132(133)
22 Luytens stjerne (BD+05°1668) 34 M3.5Vn 9.86[2] 11.97[2] 07t 27m 24.5s +05° 13′ 33″ 0.263 76(1 25)?[5][6] 12.366(59)
23 Teegardens stjerne (SO025300.5+165258) 35 M6.5V 15.14[2] 17.22[2] 02t 53m 00.9s +16° 52′ 53″ 0.260 63(2 69)?[9] 12.514(129) [11]
24 SCR 1845-6357 SCR 1845-6357 A 36 M8.5V[2] 17.39 19.41 18t 45m 05.3s -63° 57′ 48″ 0.259 45(1 11)?[9] 12.571(54) [11]
SCR 1845-6357 B 36 T6[12] ingen data ingen data 18t 45m 02.6s -63° 57′ 52″
25 Kapteyn's Star (CD-45°1841) 38 M1.5V[2] 8.84[2] 10.87[2] 05t 11m 40.6s -45° 01′ 06″ 0.255 27(0 86)?[5][6] 12.777(43)
26 Lacaille 8760 (AX Microscopii) 39 M0.0V[2] 6.67[2] 8.69[2] 21t 17m 15.3s -38° 52′ 03″ 0.253 43(1 12)?[5][6] 12.870(57)
27 UGPS J072227.51-054031.2 T10[2] 16.52[13] 07t 22m 27.3s[14] -05° 40′ 30″[14] 13(1.5)
28 Kruger 60
(BD+56°2783)
Kruger 60 A 40 M3.0V[2] 9.79[2] 11.76[2] 22t 27m 59.5s +57° 41′ 45″ 0.248 06(1 39)?[5][8] 13.149(74)
Kruger 60 B (DO Cephei) 40 M4.0V[2] 11.41[2] 13.38[2]
29 DEN 1048-3956 42 M8.5V[2] 17.39[2] 19.37[2] 10t 48m 14.7s -39° 56′ 06″ 0.247 71(1 55)?[9] 13.167(82) [15][16]
30 Ross 614
(V577 Monocerotis, GJ 234)
Ross 614A (LHS 1849) 43 M4.5V[2] 11.15[2] 13.09[2] 06t 29m 23.4s -02° 48′ 50″ 0.244 34(2 01)?[5][8] 13.349(110)
Ross 614B (LHS 1850) 43 M5.5V 14.23[2] 16.17[2]
31 Wolf 1061 (GJ 628, BD-12°4523) 45 M3.0V[2] 10.07[2] 11.93[2] 16t 30m 18.1s -12° 39′ 45″ 0.236 01(1 67)?[5][6] 13.820(98)
32 Van Maanens stjerne (GJ 35, LHS 7) 46 DZ7[2] 12.38[2] 14.21[2] 00t 49m 09.9s +05° 23′ 19″ 0.231 88(1 79)?[5][6] 14.066(109)
33 Gliese 1 (CD-37°15492) 47 M3.0V[2] 8.55[2] 10.35[2] 00t 05m 24.4s -37° 21′ 27″ 0.229 20(1 07)?[5][6] 14.231(66)
34 Wolf 424
(FL Virginis, LHS 333, GJ 473)
Wolf 424 A 48 M5.5Ve 13.18[2] 14.97[2] 12t 33m 17.2s +09° 01′ 15″ 0.227 90(4 60)? [5] 14.312(289)
Wolf 424 B 48 M7Ve 13.17[2] 14.96[2]
35 TZ Arietis (GJ 83.1, Luyten 1159-16) 50 M4.5V[2] 12.27[2] 14.03[2] 02t 00m 13.2s +13° 03′ 08″ 0.224 80(2 90)?[5] 14.509(187)
36 GJ 687 (LHS 450, BD+68°946) 51 M3.0V[2] 9.17[2] 10.89[2] 17t 36m 25.9s +68° 20′ 21″ 0.220 49(0 82)?[5][6] 14.793(55)
37 LHS 292 (LP 731-58) 52 M6.5V[2] 15.60[2] 17.32[2] 10t 48m 12.6s -11° 20′ 14″ 0.220 30(3 60)?[5] 14.805(242)
38 GJ 674 (LHS 449) 53 M3.0V[2] 9.38[2] 11.09[2] 17t 28m 39.9s -46° 53′ 43″ 0.220 25(1 59)?[5][6] 14.809(107) har en planet
39 GJ 1245 GJ 1245 A 54 M5.5V[2] 13.46[2] 15.17[2] 19t 53m 54.2s +44° 24′ 55″ 0.220 20(1 00)?[5] 14.812(67)
GJ 1245 B 54 M6.0V[2] 14.01[2] 15.72[2] 19t 53m 55.2s +44° 24′ 56″
GJ 1245 C 54 M5.5 16.75[2] 18.46[2] 19t 53m 54.2s +44° 24′ 55″
40 WISE J1741+2553 ~T8-T10 ~14 15 [17][18]
41 GJ 440 (WD 1142-645) 57 DQ6[2] 11.50[2] 13.18[2] 11t 45m 42.9s -64° 50′ 29″ 0.216 57(2 01)?[5][6] 15.060(140)
42 GJ 1002 58 M5.5V[2] 13.76[2] 15.40[2] 00t 06m 43.8s -07° 32′ 22″ 0.213 00(3 60)?[5] 15.313(259)
43 Gliese 876 (Ross 780) 59 M3.5V[2] 10.17[2] 11.81[2] 22t 53m 16.7s -14° 15′ 49″ 0.212 59(1 96)?[5][6] 15.342(141) har 4 planeter
44 LHS 288 (Luyten 143-23) 60 M5.5V[2] 13.90[2] 15.51[2] 10t 44m 21.2s -61° 12′ 36″ 0.208 95(2 73)?[9] 15.610(204) [11]
45 GJ 412 GJ 412 A 61 M1.0V[2] 8.77[2] 10.34[2] 11t 05m 28.6s +43° 31′ 36″ 0.206 02(1 08)?[5][6] 15.832(83)
GJ 412 B (WX Ursae Majoris) 61 M5.5V[2] 14.48[2] 16.05[2] 11t 05m 30.4s +43° 31′ 18″
46 Groombridge 1618 (GJ 380) 63 K7.0V[2] 6.59[2] 8.16[2] 10t 11m 22.1s +49° 27′ 15″ 0.205 81(0 67)?[5][6] 15.848(52)
47 AD Leonis 64 M3.0V[2] 9.32[2] 10.87[2] 10t 19m 36.4s +19° 52′ 10″ 0.204 60(2 80)?[5] 15.942(218)
48 GJ 832 65 M3.0V[2] 8.66[2] 10.20[2] 21t 33m 34.0s -49° 00′ 32″ 0.202 78(1 32)?[5][6] 16.085(105) har en planet
49 LP 944-020 66 M9.0V[2] 18.50[2] 20.02[2] 03t 39m 35.2s -35° 25′ 41″ 0.201 40(4 20)?[19] 16.195(338)
50 DEN 0255-4700 67 L7.5V[2] 22.92[2] 24.44[2] 02t 55m 03.7s -47° 00′ 52″ 0.201 37(3 89)?[9] 16.197(313) [16]
# Spektralklasse Tilsynelatende størrelsesklasse (mV) Absolutt størrelsesklasse (MV) Epoke (astronomi) J2000.0 Parallakse[2][3]
Buesekunder (±err)
Avstand[4]
Lysår (±err)
Ytterligere
kilder
System Stjerne Stjerne # Rektascensjon[2] Deklinasjon[2]

3D-kart over de nærmeste stjernene[rediger | rediger kilde]

Kartet viser alle stjernesystemene innenfor 14 lysår fra solen, bortsett fra den nyoppdagede brune dvergen UGPS 0722-05. Dobbelt- og trippelstjerner vises «stablet»; i hver stabel viser stjernen nærmest midtplanet den riktige posisjonen. Fargene er som i tabellen over.

Nearby Stars (14ly Radius).svg

Fremtid og fortid[rediger | rediger kilde]

Avstanden til de nærmeste stjernene fra for 20 000 år siden til 80 000 år inn i fremtiden.

Stjernene forflytter seg hele tiden i rommet, i sine baner rundt Melkeveien. Hvilken stjerne som er nærmest solen vil derfor variere med tiden, noe som vises i figuren til høyre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Weaver, Harold F.. «The Visibility of Stars Without Optical Aid», Publications of the Astronomical Society of the Pacific, 1947, s. 232–243.
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh di dj dk dl dm dn do dp dq dr ds dt du dv dw dx dy dz ea eb ec ed ee ef eg eh ei ej ek el em en eo ep eq er es et eu ev ew ex ey ez fa fb fc fd fe ff fg fh fi Research Consortium On Nearby Stars, GSU. «The One Hundred Nearest Star Systems», RECONS, 2007-09-17. Besøkt 6 november 2007
  3. ^ a b Parallaxes given by RECONS are a weighted mean of values in the sources given, as well as measurements by the RECONS program.
  4. ^ a b Från parallax.
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am Stjernekatalog.
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø Hipparcos-katalogen.
  7. ^ Burgasser et al. 2000
  8. ^ a b c Visual binary orbits and masses post Hipparcos, Staffan Söderhjelm, Astronomy and Astrophysics 341 (January 1999), pp. 121–140.
  9. ^ a b c d e f Systems with their first accurate trigonometric parallaxes measured by RECONS
  10. ^ The solar neighborhood IV: discovery of the twentieth nearest star, Todd J. Henry, Philip A. Ianna, J. Davy Kirkpatrick, Hartmut Jahreiss, The Astronomical Journal 114, #1 (July 1997), pp. 388–395. doi:10.1086/118482
  11. ^ a b c d The Solar Neighborhood. XVII. Parallax Results from the CTIOPI 0.9 m Program: 20 New Members of the RECONS 10 Parsec Sample, Todd J. Henry, Wei-Chun Jao, John P. Subasavage, Thomas D. Beaulieu, Philip A. Ianna, Edgardo Costa, René A. Méndez, The Astronomical Journal 132, #6 (December 2006), pp. 2360–2371. doi:10.1086/508233
  12. ^ The very nearby M/T dwarf binary SCR 1845-6357, Markus Kasper, Beth A. Biller, Adam Burrows, Wolfgang Brandner, Jano Budaj, and Laird M. Close, Astronomy and Astrophysics 471, #2 (August 2007), pp. 655–659. doi:10.1051/0004-6361:20077881
  13. ^ [1]
  14. ^ a b Lucas, Philip W.; Tinney; Burningham; Leggett; Pinfield; Smart; et al. (2010). «Discovery of a very cool Brun dverg amongst the ten nearest stars to the Solar System». arXiv:1004.0317v1 [astro-ph.SR]. 
  15. ^ The Solar Neighborhood. XIII. Parallax Results from the CTIOPI 0.9 Meter Program: Stars with ? >= 1.0" yr-1 (Motion sample), Wei-Chun Jao, Todd J. Henry, John P. Subasavage, Misty A. Brown, Philip A. Ianna, Jennifer L. Bartlett, Edgardo Costa, René A. Méndez, The Astronomical Journal 129, #4 (April 2005), pp. 1954–1967. doi:10.1086/428489
  16. ^ a b The Solar Neighborhood. XIV. Parallaxes from the Cerro Tololo Inter-American Observatory Parallax Investigation—First Results from the 1.5 m Telescope Program, Edgardo Costa, René A. Méndez, W.-C. Jao, Todd J. Henry, John P. Subasavage, Misty A. Brown, Philip A. Ianna, and Jennifer Bartlett, The Astronomical Journal 130, #1 (July 2005), pp. 337–349. doi:10.1086/430473
  17. ^ Two new Brun dverg Solar neighbours discovered (14 July 2011)
  18. ^ Two very nearby (d ~ 5 pc) ultracool Brun dvergs detected by their large proper motions from WISE, 2MASS, and SDSS data (arXiv:1105.4059 : 4 Jul 2011)
  19. ^ CCD astrometry of southern very low-mass stars, C. G. Tinney, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 281, #2 (July 1996), pp. 644–658.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]